Hoe bouw je een duurzame woning?

Modern rijtjeshuis met VELUX dakvenster en tuinuitbreiding.
Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Als je kiest voor de dakramen van VELUX, dan heb je ruim 30 jaar plezier van onze duurzame oplossingen voor daglicht. Met dakramen van VELUX zorg je voor een natuurlijke opwarming van je woning, maar ook voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Heb je besloten om een duurzame woning te bouwen of je huidige woning te verduurzamen? Dan weet je vast als geen ander dat dit veel tijd en aandacht kost. Er zijn veel verschillende dingen om rekening mee te houden. Hierdoor is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Lees verder in dit artikel en ontdek de verschillende stappen die je kan ondernemen om de droom van jouw duurzame woning te verwezenlijken. 
Belangrijke punten
  • Investeer in energiezuinige oplossingen zoals goede isolatie en verlichting met een lage milieubelasting, zoals ledverlichting
  • De milieuvriendelijkheid van materiaal hangt af van verschillende factoren zoals hoe materiaal wordt geproduceerd, gebruikt, en verwerkt.
  • Maak gebruik van ramen en deuren met hoge kwaliteit die gemaakt zijn van duurzame materialen.

Een duurzame woning bouwen: waar moet je rekening mee houden

Het is belangrijk dat een duurzame woning de natuurlijke hulpbronnen respecteert door energie- en watergebruik te optimaliseren. In essentie moet er bij de bouw van een milieuvriendelijk huis gezorgd worden voor duurzaamheid, en gebruik worden gemaakt van hoogwaardige materialen met een lage impact op het milieu. Hieronder 4 tips die je helpen om dit duurzame en milieuvriendelijke huis te bouwen:

Voer een levenscyclusanalyse uit

Een levenscyclusanalyse is een methode die de invloed van de gekozen bouwmaterialen en bouwactiviteiten op het milieu in kaart brengt. Er wordt in deze analyse gekeken naar de gehele levenscyclus en dit geeft een beeld van de milieueffecten van (de bouw van) jouw nieuwe woning. In deze analyse wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de duurzaamheid en transportwijze van de gekozen materialen. De analyse kijkt naar de gehele levenscyclus van de woning en dus ook de levensduur van de materialen en op welke wijze deze kunnen worden verwerkt aan het einde van de levensduur (bijvoorbeeld hergebruik, recycling of verbranding). VELUX dakramen hebben een bovengemiddelde levensduur en met de take-backservice kunnen de VELUX dakramen op een hoogwaardige manier worden gerecycled aan het einde van de levensduur.

Als je een levenscyclusanalyse vroeg in het ontwerpproces van je woning uitvoert dan zorgt dit voor een aanzienlijk grotere koolstofreductie en minimalisatie in kosten, dan wanneer dit later in het bouwproces wordt gedaan. Aan het begin van je project kan je namelijk meer verschillende alternatieven overwegen en het hergebruik van bestaande materialen die al aanwezig zijn maximaliseren.

“Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Een duurzaam huis zorgt namelijk voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit.”

Gebruik duurzame bouwmaterialen

Om de milieu-impact van het bouwen van je duurzame huis te verminderen is het aan te raden gebruik te maken van milieuvriendelijke bouwmaterialen. Wat een materiaal milieuvriendelijk maakt, hangt af van verschillende factoren. Hoe wordt het materiaal geproduceerd, gebruikt en verwerkt zodra het zijn levenseinde heeft bereikt? Materialen die goed recycle- en herbruikbaar zijn, worden duurzamer beschouwd dan materialen die uiteindelijk afval worden. Waar mogelijk, denk aan het hergebruiken, recyclen en repareren van bestaande materialen. Zo ook bij bijvoorbeeld het inrichten van je woning met meubels. Koop bijvoorbeeld eens tweedehands.

Daarbij is het ook van belang om te kijken naar de levensduur van de materialen. Wanneer bouwmaterialen langer dan 30 jaar mee gaan zijn deze ook relatief meer duurzaam dan materialen die elke 5 jaar vervangen moeten worden.  Neem goed de tijd om bekend te worden met de materialen die je wilt gebruiken bij de bouw van je duurzame woning. Zo krijg je een goed beeld van de impact die deze materialen op het milieu hebben.

Bespaar energie in je woning met energie efficiënte oplossingen

Een andere manier om je (nieuwe) woning duurzamer te maken is door voor energiezuinige oplossingen te kiezen. Denk hierbij aan het investeren in goede isolatie, het installeren van lichtbronnen in je woning met een lage milieubelasting, en het gebruik van veel daglicht om energie te besparen. Zorg voor ramen en deuren van hoge kwaliteit en duurzaam materiaal zodat ze een lange levensduur hebben. Als je ramen en deuren slecht afgesloten zijn, zullen luchtstromen van binnen en buiten het moeilijk maken om een constante temperatuur in je woning te hebben. Dit verspeelt energie en geld. Overweeg het monteren van een VELUX dakraam. Dit zorgt voor veel daglicht en natuurlijke verwarming van je woning waardoor je geld bespaart op je elektriciteitsrekening en je verwarmingssystemen slimmer zullen werken. Daarbij zijn rolluiken een handige manier om in de zomer de warmte buiten te houden, zodat je de stroom slurpende airco in de zomer uit kan laten.

Kies een duurzaam bouwbedrijf

Zeker willen weten dat je huis milieuvriendelijk wordt? Kies bewust voor een architect of aannemer die duurzaam bouwen ook belangrijk vindt en hier eventueel ook ervaring mee heeft. Zo kunnen zij helpen bij het maken van duurzame keuzes, van constructiemethoden tot materiaalselectie.

Gerelateerde artikelen

Modern rijtjeshuis met VELUX dakvenster en rode bakstenen gevel.
Met deze tips bouw je de woning van jouw dromen
Je bent de fase van dagdromen al voorbij. Je weet het nu zeker. Je gaat je eigen woning bouwen. Die gedachte laat je niet meer los. Maar voordat je woning er daadwerkelijk staat, moet er nog heel wat gebeuren. De lange weg die je nog hebt te gaan, is spannend en opwindend aan de ene kant, maar ook beangstigend. Zelf een woning bouwen, vraagt om een zorgvuldige planning. We helpen je graag op weg en geven je tips om de woning van je dromen te realiseren.
Het volledige artikel lezen
Speelzolder met VELUX dakvensters, houten balken, glazen vloer en spelende kinderen.
Voorzie elke ruimte in je woning van de juiste hoeveelheid daglicht
Je vraagt je misschien af wat de gemakkelijkste manier is om de ruimtes in je woning te transformeren. Dat doe je door voldoende daglicht naar binnen te halen. Voornamelijk daglicht van boven is bijzonder effectief, en een dakraam is daarvoor ideaal. Een dakraam is niet alleen functioneel, maar draagt ook bij aan een intenser interieur. Heb je een woning of appartement met plat dak? Dan realiseer je met glazen daklichten ruimtes met prachtige uitzichten. Interieurdesigners gebruiken al langer daglicht bij de renovatie van woningen, maar ook zonder ervaring is deze klus zo te klaren. (Meer) daglicht in huis halen, is de moeite waar
Het volledige artikel lezen
Close-up van een houten kledingkast met visgraatontwerp en een gewaad, met een VELUX brochure.
Met een slimme woning creëer je een aangenaam binnenklimaat
Dankzij de technologische vooruitgang is er tegenwoordig veel mogelijk, en er zijn nu ook slimme systemen voor je woning. Wanneer je nog geen slimme systemen in je woning hebt, dan is dat nog geen probleem. Je kunt namelijk rustig beginnen met de optimalisatie. Met een slimme woning bespaar je uiteindelijk tijd, en tegelijkertijd draagt het bij aan een beter binnenklimaat.
Het volledige artikel lezen
Gezellige woonkamer met familie en speelgoed, verlicht door natuurlijk licht van een VELUX dakvenster.
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Moderne keuken met familie, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Je woning verbeteren. Niet langer wonen… léven
Als de pandemie ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat een woning meer is dan alleen een plek om te wonen. Het bleek, weliswaar noodgedwongen, dat je er ook kunt werken, lessen volgen en nog veel meer activiteiten kunt uitvoeren die je daarvoor buiten de deur deed. Menigeen zat thuis aan de keukentafel virtueel te vergaderen en hoefde daar ‘s morgens niet eerst voor in de file te staan. Je kon ook zaken doen met bedrijven overzee zonder dat je daarvoor in het vliegtuig hoefde te stappen. Het milieu was nog nooit zo blij als tijdens de pandemie. De lucht was al decennia lang niet zo schoon geweest. Binnenshuis was het echter niet altijd een pretje. Wij mensen leken nauwelijks voorbereid op een gedwongen verblijf in huis. Het was voor velen al gauw duidelijk dat er nog heel wat te verbeteren valt om optimaal gebruik te maken van een woning, maar vooral om optimaal te kunnen genieten thuis.
Het volledige artikel lezen