Hoe bouw je een duurzame woning?

An image of roof with two open sloped roof windows and the trees in the background
Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Als je kiest voor de dakramen van VELUX, dan heb je ruim 30 jaar plezier van onze duurzame oplossingen voor daglicht. Met dakramen van VELUX zorg je voor een natuurlijke opwarming van je woning, maar ook voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Heb je besloten om een duurzame woning te bouwen of je huidige woning te verduurzamen? Dan weet je vast als geen ander dat dit veel tijd en aandacht kost. Er zijn veel verschillende dingen om rekening mee te houden. Hierdoor is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Lees verder in dit artikel en ontdek de verschillende stappen die je kan ondernemen om de droom van jouw duurzame woning te verwezenlijken.

Een duurzame woning bouwen: waar moet je rekening mee houden

Het is belangrijk dat een duurzame woning de natuurlijke hulpbronnen respecteert door energie- en watergebruik te optimaliseren. In essentie moet er bij de bouw van een milieuvriendelijk huis gezorgd worden voor duurzaamheid, en gebruik worden gemaakt van hoogwaardige materialen met een lage impact op het milieu. Hieronder 4 tips die je helpen om dit duurzame en milieuvriendelijke huis te bouwen:

Voer een levenscyclusanalyse uit

Een levenscyclusanalyse is een methode die de invloed van de gekozen bouwmaterialen en bouwactiviteiten op het milieu in kaart brengt. Er wordt in deze analyse gekeken naar de gehele levenscyclus en dit geeft een beeld van de milieueffecten van (de bouw van) jouw nieuwe woning. In deze analyse wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de duurzaamheid en transportwijze van de gekozen materialen. De analyse kijkt naar de gehele levenscyclus van de woning en dus ook de levensduur van de materialen en op welke wijze deze kunnen worden verwerkt aan het einde van de levensduur (bijvoorbeeld hergebruik, recycling of verbranding). VELUX dakramen hebben een bovengemiddelde levensduur en met de take-backservice kunnen de VELUX dakramen op een hoogwaardige manier worden gerecycled aan het einde van de levensduur.

Belangrijke punten
  • Investeer in energiezuinige oplossingen zoals goede isolatie en verlichting met een lage milieubelasting, zoals ledverlichting
  • De milieuvriendelijkheid van materiaal hangt af van verschillende factoren zoals hoe materiaal wordt geproduceerd, gebruikt, en verwerkt.
  • Maak gebruik van ramen en deuren met hoge kwaliteit die gemaakt zijn van duurzame materialen.

Als je een levenscyclusanalyse vroeg in het ontwerpproces van je woning uitvoert dan zorgt dit voor een aanzienlijk grotere koolstofreductie en minimalisatie in kosten, dan wanneer dit later in het bouwproces wordt gedaan. Aan het begin van je project kan je namelijk meer verschillende alternatieven overwegen en het hergebruik van bestaande materialen die al aanwezig zijn maximaliseren.

“Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Een duurzaam huis zorgt namelijk voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit.”

“Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Een duurzame woning zorgt namelijk voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. “

Gebruik duurzame bouwmaterialen

Om de milieu-impact van het bouwen van je duurzame huis te verminderen is het aan te raden gebruik te maken van milieuvriendelijke bouwmaterialen. Wat een materiaal milieuvriendelijk maakt, hangt af van verschillende factoren. Hoe wordt het materiaal geproduceerd, gebruikt en verwerkt zodra het zijn levenseinde heeft bereikt? Materialen die goed recycle- en herbruikbaar zijn, worden duurzamer beschouwd dan materialen die uiteindelijk afval worden. Waar mogelijk, denk aan het hergebruiken, recyclen en repareren van bestaande materialen. Zo ook bij bijvoorbeeld het inrichten van je woning met meubels. Koop bijvoorbeeld eens tweedehands.

Daarbij is het ook van belang om te kijken naar de levensduur van de materialen. Wanneer bouwmaterialen langer dan 30 jaar mee gaan zijn deze ook relatief meer duurzaam dan materialen die elke 5 jaar vervangen moeten worden.  Neem goed de tijd om bekend te worden met de materialen die je wilt gebruiken bij de bouw van je duurzame woning. Zo krijg je een goed beeld van de impact die deze materialen op het milieu hebben.

Bespaar energie in je woning met energie efficiënte oplossingen

Een andere manier om je (nieuwe) woning duurzamer te maken is door voor energiezuinige oplossingen te kiezen. Denk hierbij aan het investeren in goede isolatie, het installeren van lichtbronnen in je woning met een lage milieubelasting, en het gebruik van veel daglicht om energie te besparen. Zorg voor ramen en deuren van hoge kwaliteit en duurzaam materiaal zodat ze een lange levensduur hebben. Als je ramen en deuren slecht afgesloten zijn, zullen luchtstromen van binnen en buiten het moeilijk maken om een constante temperatuur in je woning te hebben. Dit verspeelt energie en geld. Overweeg het monteren van een VELUX dakraam. Dit zorgt voor veel daglicht en natuurlijke verwarming van je woning waardoor je geld bespaart op je elektriciteitsrekening en je verwarmingssystemen slimmer zullen werken. Daarbij zijn rolluiken een handige manier om in de zomer de warmte buiten te houden, zodat je de stroom slurpende airco in de zomer uit kan laten.

Kies een duurzaam bouwbedrijf

Zeker willen weten dat je huis milieuvriendelijk wordt? Kies bewust voor een architect of aannemer die duurzaam bouwen ook belangrijk vindt en hier eventueel ook ervaring mee heeft. Zo kunnen zij helpen bij het maken van duurzame keuzes, van constructiemethoden tot materiaalselectie.

Gerelateerde artikelen