Wat je moet weten over VELUX daklichten

Het is belangrijk om je woning van voldoende daglicht te voorzien. Daglicht maakt de ruimtes intenser en het is goed voor de gezondheid. Je krijgt er een goed humeur van en ook extra energie. Veel mensen kiezen voor gevelramen of openslaande deuren in een uitbouw. Ze brengen weliswaar daglicht in de woning, maar helaas niet voldoende voor een optimaal binnenklimaat en een goede spreiding van het daglicht.
Key takeaways
  • Er zijn verschillende soorten VELUX daklichten verkrijgbaar.
  • Een daklicht voor plat dak is vrijwel altijd een waardevolle investering.
  • Optimaliseer je daklicht voor plat dak met bijpassende raamdecoratie.

Kies bij een plat dak voor een daklicht

Met een daklicht creëer je veel meer daglicht. Gemiddeld gezien haalt een daklicht in een plat dak drie keer meer daglicht een ruimte binnen dan gevelramen of openslaande deuren. Een daklicht is ideaal voor een uitbouw met een plat dak. Dan voorzie je die ruimte direct van voldoende daglicht.

Daglicht laat ruimtes groter lijken. Bovendien benadrukt daglicht details van je interieur. Een daklicht is dus functioneel en tegelijkertijd een fijne toevoeging aan je interieur. Een daklicht voor plat dak zorgt ook voor extra ventilatie. Daklichten zijn ook geschikt voor ruimtes met veel luchtvochtigheid. Denk bijvoorbeeld aan badkamers en keukens.

Wil je een oude lichtkoepel in je plat dak graag vervangen? Ook dan is een daklicht een uitstekend alternatief, aangezien je daarmee zorgt voor extra isolatie, meer daglicht en een aangenamer design.

Wat je moet weten bij de aankoop van een daklicht

Heb je een plat dak? Dan heb je bij de aankoop van daklichten verschillende mogelijkheden. Je kunt in de eerste plaats kiezen tussen daklicht met gebogen glas of met vlak glas. Focus daarbij op het design en onderzoek goed welke keuze resulteert in het meeste daglicht. Bovenstaande types zijn overigens verkrijgbaar als vaste of te ventilerende variant. VELUX lichtkoepels zijn ook populair. Ze hebben een traditionele uitstraling en zijn leverbaar met verschillende soorten schalen.

Verschillende accessoires voor je daklicht

Je maakt het daklicht helemaal af met functionele raamdecoratie. Een daklicht zorgt in de eerste plaats voor daglicht, maar tegelijkertijd kan het daardoor ook te warm in je woning worden. Het daklicht laat immers ook zonnestralen binnen. Koop om die reden buitenzonwering voor je daklicht. Daarmee bescherm je de ruimte tegen warme zonnestralen. Combineer je daklicht met VELUX ACTIVE om met behulp van slimme sensoren de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in huis optimaal te verbeteren. Dit kan automatisch of je kan het daklicht zelf vanop afstand bedienen.

Kies daklichten met de juiste afmetingen

Elke woning is anders en iedereen heeft ook andere voorkeuren. Daarom is het in de eerste plaats relevant om rekening te houden met de afmetingen van het daklicht. Wil je daklicht voor een plat dak in een grotere ruimte plaatsen? Laat dan meerdere daklichten tegelijkertijd plaatsen. Voor advies neem je contact op met VELUX Advisory. Zij vertellen je alles over de producten van VELUX en voorzien je graag van gepersonaliseerd advies.

Gerelateerde artikelen

Waarom een aangenaam binnenklimaat relevant is
Veel mensen onderschatten helaas nog het belang van een goed binnenklimaat. Een ruimte moet natuurlijk mooi zijn ingericht, maar er moet ook een aangename lucht hangen. Daarnaast moet de temperatuur aangenaam zijn.
Het volledige artikel lezen
Daglicht meenemen in de architectuur van je woning
Daglicht in je woning halen, is van cruciaal belang. Architecten spelen daar dan ook graag op in en gebruiken het meestal als uitgangspunt bij het ontwerpen van woningen en kantoorgebouwen. Een goed voorbeeld van hoe ontwerp, het behoud van originele elementen van de constructie en een overvloed aan daglicht samenkomen. Dankzij de lichtinval in je woning houd je contact met de natuur. Je volgt het ritme waarin de zon ‘s morgens op komt en ‘s avonds weer ondergaat. Dat is precies zoals het ooit was bedoeld. Ons hele wezen en dus ook ons slaap- en waakritme is namelijk ingesteld op deze natuurlijke cyclus van licht en donker. Overdag ben je erbij gebaat om zoveel mogelijk daglicht in je woning te halen. Hoewel je binnen zit, krijg je op die manier toch ook voldoende van buiten mee. De grenzen tussen binnen en buiten vervagen met de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Hoe creëer je een wauw-keuken?
Je hebt ze misschien weleens voorbij zien komen op Instagram of Pinterest, foto's van een keuken waarvan je denkt: “WAUW... hoe krijgen ze dat voor elkaar?”. Je kijkt nog eens naar de foto's en vraagt je af waarom jij zo geïnspireerd raakt door deze keuken. Is het de keukenapparatuur of dat moderne kookeiland? Of is er nog een extra factor in het spel waardoor je maar blijft roepen: wauw, wauw, wauw...? Het antwoord op die vraag geven we je in dit artikel.
Het volledige artikel lezen
10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.
Het volledige artikel lezen