10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is

Leder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.

1. Besparen op de energierekening

Zonlicht verwarmt je woning op een natuurlijke manier. Wanneer je hier optimaal gebruik van maakt scheelt dit je al gauw een aardig bedrag op je energierekening. Ook zorgt veel daglicht ervoor dat je overdag minder snel met lampen aan hoeft te zitten. Dit is zowel voor je portemonnee als het milieu de betere keuze. Waarom energie verspillen aan elektrische apparaten als je een natuurlijke bron hebt die jouw woning verlicht, verkoelt en opwarmt. Door te besparen op je energieverbruik help je automatisch mee aan een schonere planeet.

2. Verbeter de leerprestaties van kinderen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de blootstelling van kinderen aan veel daglicht de leerprestaties aanzienlijk verbeterd. Onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Sorbonne concludeerde dat de schoolprestaties met 15 procent kunnen toenemen als kinderen zich bevinden in ruimtes met grote ramen en daardoor dus worden blootgesteld aan voldoende daglicht.

Belangrijke punten
  • Met meer zonlicht in je woning kun je besparen op je energiekosten.
  • Daglicht laat de kamers in je woning stralen. Je leefruimte fleurt helemaal op van het spel van licht en schaduw en oogt een stuk groter.
  • Een flinke dosis daglicht is goed voor je nachtrust. Als je vaker wordt blootgesteld aan daglicht slaap je 's nachts gemiddeld langer.

3. Je slaapt beter

Een flinke dosis daglicht is ook goed voor je nachtrust. Als je vaker wordt blootgesteld aan daglicht slaap je 's nachts gemiddeld langer. Ons lichaam is als het ware geprogrammeerd op het ritme van de zon. Wanneer je overdag aan weinig daglicht wordt blootgesteld zorgt dit voor een storing in dit ritme wat onze slaap op een slechte manier beïnvloed.

4. Verkleint de kans op een winterdip

Daglicht is van belang voor onze geestelijke gezondheid. Niet zo gek dus dat sommige mensen in de donkere maanden van het jaar last hebben van een winterdip. Hoe meer daglicht je in huis of op de werkplek hebt, hoe meer je de kans op een winterdip verkleint en lekker van de wintermaanden kan genieten.

5. Verruimt je blik op de buitenwereld

VELUX dakramen geven jouw wereld een nieuwe dimensie. Kijk naar buiten en zie prachtige wolkenpartijen voorbij drijven. Geniet van een strakblauwe lucht of een mooie regenboog. En ja, zelfs 's nachts als het daglicht zich op het andere halfrond van de aardbol bevindt, geeft jouw dakraam je een prachtig zicht op de sterrenhemel.

“Meer daglicht in je woning is niet alleen goed voor je geest en lichaam, je woning fleurt er ook helemaal van op. Bovendien verruimt het je blik op de buitenwereld.“

6. Het transformeert je leefruimte

Hoe mooi kunnen jouw meubels er plotseling uitzien als ze onderdeel zijn van een spel van licht en schaduw. Je leefruimte fleurt er helemaal van op. Daarnaast zorgt veel daglicht er ook voor dat je ruimte een stuk groter oogt dan deze daadwerkelijk is.

7. Daglicht geeft energie

Daglicht geeft je energie en maakt je productiever. Je wordt er ook nog eens vrolijker van. Dit alles heeft te maken met het cortisol hormoon dat je lichaam in de ochtend aanmaakt. Dit doet je lichaam om de tegenhanger, het nachthormoon, te onderdrukken. Hoe hoger de lichtintensiteit is die je lichaam ontvangt, hoe meer energie je lichaam aanmaakt. Dit is energie waar je de hele dag gebruik van kan maken. Omdat daglicht een veel hogere lichtintensiteit heeft dan kunstmatig licht geeft dit veel meer energie.

8. Zonlicht is een belangrijke bron voor de aanmaak van vitamine D

“Let the sun shine in”, zongen ze al in de musical Hair. Niet zo gek natuurlijk, want kun jij je een leven zonder zonlicht voorstellen? Het licht van de zon helpt ons lichaam, zelfs als deze achter de wolken schuil gaat, om vitamine D aan te maken. Dat is onder meer belangrijk voor je botten, tanden en je weerstand. Zet je dakraam open en laat die zon maar komen.

9. Je planten worden er blij van

Heb je weleens een plant enkele weken in een donkere kamer gezet? Dan ken je de gevolgen. Planten hebben namelijk daglicht nodig. Heb je planten in je woning? Zorg dat ze voldoende daglicht krijgen. Zo geef je jouw woonkamer een gezonde groene boost.

10. Verhoogt de waarde van je woning

Veel daglicht maakt je woning ook een stuk aantrekkelijker voor wanneer je het wilt verkopen. Veel daglicht zorgt ervoor dat je woning er uitspringt en bovengenoemde voordelen zullen ook door kopers gewaardeerd worden. Het toevoegen van een lichtkoepel in bijvoorbeeld een aanbouw verhoogt de waarde van de woning.

Hoe zorg je voor voldoende daglicht in je woning?

VELUX dakramen zorgen ervoor dat je meer daglicht in je woning haalt, zelfs op plekken waar normaal weinig daglicht komt. Kies er bijvoorbeeld voor om je dakramen de focus van de kamer te maken. Heb je al VELUX dakramen en wil je het gevoel van meer daglicht nog meer versterken? Kies er dan voor om reflecterende objecten als decoratie aan de muur te hangen. Zorg er ook voor dat deze muur in een lichte of neutrale kleur is geschilderd. Zo versterk je het daglicht en kan je optimaal van alle voordelen die daglicht heeft genieten!

Gerelateerde artikelen