Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?

Family standing by the open roof window enjoying daylight and fresh air
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.

Goede ventilatie is het halve werk

Een goed begin is het halve werk! Begin er daarom nu mee je leefruimte voldoende te ventileren. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat er niet te veel stof in je woning is, maar heeft ook invloed op de luchtvochtigheid. Zowel te weinig als te veel vocht in de lucht is niet prettig en kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Zet daarom waar mogelijk regelmatig de ramen even open zodat er frisse lucht naar binnenkomt. Ook kun je de ventilatieroosters van je dakramen open zetten. Met elektrische VELUX dakramen is het zelfs mogelijk om je dakramen automatisch open en dicht te doen. Hier heb je wel VELUX ACTIVE voor nodig. Dit pakket komt met slimme sensoren die je in de woning plaatst, die precies bijhouden hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld én zorgen voor een regelmatige stroom van frisse lucht.

Key takeaways
  • Omdat we zo'n 90 procent van onze tijd binnenshuis doorbrengen, is gezonde lucht essentieel.
  • Ventilatie en voldoende daglicht zijn cruciaal voor een gezonde woning.
  • VELUX dakramen leveren een belangrijke bijdrage aan een gezonde omgeving.

Profiteer van de voordelen van frisse lucht

Genieten: Stap je een woon- of slaapkamer binnen die is gevuld met frisse lucht, dan geeft je dat direct een aangenaam gevoel. Je ademt leven en kunt dieper inademen dan in een bedompte kamer. Heb je bloemen of planten in je tuin staan die heerlijk ruiken? Wat een plezier als die lekkere geur ook naar binnen komt! Buiten en binnen smelten als het ware samen. Frisse lucht brengt je dichter bij de natuur. Gezondheid: Naast het plezier heeft frisse lucht ook een positief effect op je gezondheid. Huisstofmijten gedijen goed in een bedompte omgeving. Dankzij de frisse lucht is er minder stof in je woning. Dat is maar goed ook, want veel stof in je woning kan allergieën of astma veroorzaken. Door regelmatig te ventileren, verklein je de kans hierop. Beter presteren: Of je nu in je woning zit te studeren, werken, een boek of de krant aan het lezen bent, frisse lucht helpt je om beter te concentreren. Je voelt je ook energieker en bent in staat tot betere prestaties.

“We brengen zo'n 90 procent van de tijd binnen door. Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen.”

Breng meer daglicht in je woning

Naast ventilatie is ook daglicht cruciaal voor een gezonde woning. Hoe meer daglicht er naar binnen kan komen, hoe beter. Daglicht heeft een positieve invloed op je lichaam en geest. Net als planten hebben wij mensen daglicht nodig. Daar fleuren we van op, we worden er vrolijk van en het geeft ons energie. Het geeft ook nog eens een boost aan ons immuunsysteem en daarnaast slapen we beter als we overdag voldoende daglicht binnenkrijgen. Daglicht en frisse lucht vormen samen de twee belangrijkste elementen voor een gezonde woning.

Eenvoudige maatregelen voor een gezonde woning

Daglicht en frisse lucht vormen samen de twee belangrijkste elementen voor een gezonde woning. Wat kun je nog meer doen om in een gezonde omgeving te verblijven? We gaven al aan dat frisse lucht, net als daglicht, je dichter bij de natuur brengt. Het zorgt voor een verbinding tussen binnen en buiten. Dat kun je natuurlijk nog versterken door ook planten en bloemen in je woning te halen. Ze brengen leven in je woonkamer en helpen ook nog eens mee om de lucht te reinigen. Ook versterk je de connectie tussen binnen en buiten door meer duurzame en natuurlijke materialen in je woning te gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende open ruimte aanwezig is. Een woning, volgepropt met meubilair, kan namelijk beklemmend aanvoelen. Op die manier houd je, ondanks het feit dat je vaker binnen zit dan buiten, toch het gevoel van bewegingsruimte en vrijheid.

Gerelateerde artikelen