Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren

Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit. 
Belangrijke punten
  • Sinds COVID-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is.
  • Ventilatie is cruciaal om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren. Dakramen spelen daarbij een belangrijke rol.
  • Door regelmatig de luchtkwaliteit te meten in je woning met de speciale sensoren van VELUX ACTIVE weet je altijd wanneer het tijd is om te ventileren.

Ventilatie cruciaal voor gezonde lucht in de woning

Onze dakramen leveren een belangrijke bijdrage aan een goede luchtkwaliteit binnen. Ventilatie is cruciaal om de luchtkwaliteit in de woning te verbeteren. Tijdens de pandemie kregen we allemaal het advies om zoveel mogelijk te ventileren en op die manier de lucht in de woning regelmatig te verversen. Maar ook zonder COVID-19 is dat heel belangrijk.

Zomernachtkoeling Heb je wel eens van het zogenaamde zomernachtkoeling gehoord?

Het vindt plaats wanneer warme binnenlucht opstijgt van de begane grond naar de bovenste verdieping. Tijdens de zomer draagt dit bij aan de verkoeling van jouw woning als je een VELUX dakraam hebt. Je zorgt beneden voor verkoeling door iets open te zetten. De warme lucht stijgt op en ontsnapt vervolgens via het VELUX dakraam.  Zo helpen onze producten ook met het reguleren van de temperatuur in huis als het warmer is.

Controleer de luchtverontreiniging in je woning

Het is wel zo fijn om te weten hoe het met de kwaliteit van de lucht binnenshuis is gesteld. Je wilt tenslotte voorkomen dat er te veel schadelijke stoffen aanwezig zijn in jouw leefomgeving. Je hoeft zelf de luchtkwaliteit niet meer te meten in de woning; de speciale sensoren van VELUX ACTIVE ween altijd wanneer het tijd is om te ventileren en automatiseren dit proces voor jou.

Luchtkwaliteit in je woning verbeteren met een dakraam

Lucht mag dus niet te droog of vochtig zijn en zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten. We hebben al uitgelegd dat je dit eenvoudig meet met VELUX ACTIVE. Deze sensor houdt zowel de luchtkwaliteit, de hoeveelheid CO2 als de binnentemperatuur in de gaten. Als je vuile lucht in je woning hebt, houd er dan overigens rekening mee dat dit ook opstijgt door de warmte. Wil je weer schone lucht in de woning? Dan biedt een (open) dakraam daarvoor de ideale oplossing.

Ventilatie in je woning verbeteren

Je kunt jouw elektrische VELUX dakramen uitbreiden met VELUX ACTIVE, waardoor deze automatisch ventileren wanneer de sensoren aangeven dat dit nodig is. Daarmee verbeter je de luchtkwaliteit in de woning. Daarnaast zijn alle elektrische dakramen daklichten van VELUX voorzien van een regensensor. Dat is wel zo handig als het plotseling gaat regenen. Je hoeft je als je niet thuis bent geen zorgen te maken over een natte kamer.

Gerelateerde artikelen

10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.
Het volledige artikel lezen
Geef je woning een nieuwe look met een dakraam
Wil jij je woning een grondige make-over geven? Dan heeft VELUX de oplossing. Dakramen zijn eenvoudig te plaatsen en veranderen het karakter van je woning compleet. Dankzij dakramen geniet je de hele dag door van daglicht. Zodoende creëer je ruimtes waar iedereen graag tijd doorbrengt. Je plaatst je woning letterlijk en figuurlijk in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Gebruik daglicht om je woning te verlichten
Daglicht geeft het interieur van je woning een echte oppepper. We bevinden ons graag in een ruimte met veel daglicht. Daglicht is bovendien noodzakelijk voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Daglicht heeft als voordeel dat het overal aanwezig is. Bovendien is het gratis beschikbaar. Wanneer je hier op een slimme manier gebruik van maakt, heb je de mogelijkheid om een gezellige en aangename sfeer te creëren.
Het volledige artikel lezen