Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren

Woman standing by the roof window and holding a top handle
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.

Ventilatie cruciaal voor gezonde lucht in de woning

Onze dakramen leveren een belangrijke bijdrage aan een goede luchtkwaliteit binnen. Ventilatie is cruciaal om de luchtkwaliteit in de woning te verbeteren. Tijdens de pandemie kregen we allemaal het advies om zoveel mogelijk te ventileren en op die manier de lucht in de woning regelmatig te verversen. Maar ook zonder COVID-19 is dat heel belangrijk.

Zomernachtkoeling Heb je wel eens van het zogenaamde zomernachtkoeling gehoord?

Het vindt plaats wanneer warme binnenlucht opstijgt van de begane grond naar de bovenste verdieping. Tijdens de zomer draagt dit bij aan de verkoeling van jouw woning als je een VELUX dakraam hebt. Je zorgt beneden voor verkoeling door iets open te zetten. De warme lucht stijgt op en ontsnapt vervolgens via het VELUX dakraam.  Zo helpen onze producten ook met het reguleren van de temperatuur in huis als het warmer is.

Belangrijke punten
  • Sinds COVID-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is.
  • Ventilatie is cruciaal om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren. Dakramen spelen daarbij een belangrijke rol.
  • Door regelmatig de luchtkwaliteit te meten in je woning met de speciale sensoren van VELUX ACTIVE weet je altijd wanneer het tijd is om te ventileren.

Luchtvochtigheid in de woning

Ook de luchtvochtigheid speelt een rol in de luchtkwaliteit in de woning. Is die in de winter zo tussen 30 en 40 procent en in de zomer tussen 50 en 60 procent, dan zit je goed. Kurkdroge lucht zorgt voor statisch haar en schrale lippen, terwijl een te vochtige lucht niet bevorderlijk is voor allergieën en astma.

“VELUX dakramen ventileren dankzij de sensor altijd wanneer dat nodig is. Het grote voordeel van elektrische dakramen is dat je ze kan combineren met VELUX ACTIVE waardoor ze  automatisch open en dicht gaan.”

Controleer de luchtverontreiniging in je woning

Het is wel zo fijn om te weten hoe het met de kwaliteit van de lucht binnenshuis is gesteld. Je wilt tenslotte voorkomen dat er te veel schadelijke stoffen aanwezig zijn in jouw leefomgeving. Je hoeft zelf de luchtkwaliteit niet meer te meten in de woning; de speciale sensoren van VELUX ACTIVE ween altijd wanneer het tijd is om te ventileren en automatiseren dit proces voor jou.

Luchtkwaliteit in je woning verbeteren met een dakraam

Lucht mag dus niet te droog of vochtig zijn en zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten. We hebben al uitgelegd dat je dit eenvoudig meet met VELUX ACTIVE. Deze sensor houdt zowel de luchtkwaliteit, de hoeveelheid CO2 als de binnentemperatuur in de gaten. Als je vuile lucht in je woning hebt, houd er dan overigens rekening mee dat dit ook opstijgt door de warmte. Wil je weer schone lucht in de woning? Dan biedt een (open) dakraam daarvoor de ideale oplossing.

Ventilatie in je woning verbeteren

Je kunt jouw elektrische VELUX dakramen uitbreiden met VELUX ACTIVE, waardoor deze automatisch ventileren wanneer de sensoren aangeven dat dit nodig is. Daarmee verbeter je de luchtkwaliteit in de woning. Daarnaast zijn alle elektrische dakramen daklichten van VELUX voorzien van een regensensor. Dat is wel zo handig als het plotseling gaat regenen. Je hoeft je als je niet thuis bent geen zorgen te maken over een natte kamer.

Gerelateerde artikelen