Michèle woont samen met haar man en vier kinderen in het historische vissersstadje Enkhuizen. Afgelopen jaren hebben ze hun huis opgeknapt. De laatste stap in dat proces was de verbouwing van de garage tot thuiskantoor. Met een VELUX daklicht met gebogen glas maakte ze van een rommelhok een lichte en ruimtelijke werkplek.

Michèle is een drukbezet vrouw. Ze is moeder van vier en werkzaam bij de gemeente Hoorn. Een baan die ze combineert met haar eigen interieuradviesbureau. Haar stijl is te omschrijven als industrieel chique. En dat zie je overal terug als je door hun huis loopt. De inrichting oogt strak en uitnodigend tegelijk. Met bakstenen muren en staal voor de industriële kant en natuurlijke kleuren en materialen, en planten voor de chique en warme kant. Een echt stijlvol gezinshuis. “Waar we trots op zijn”, zegt Michèle. “We hebben 4 kinderen en die brengen bergen met vriendjes mee. We willen graag dat iedereen zich hier thuisvoelt.”

Op slag verliefd

Ze kochten het huis vijf jaar geleden. Hun vorige woning stond 300 meter verderop. Michèle: “We zagen dit huis in de verkoop staan en waren op slag verliefd. Verliefd op de ruimte, want met vier kinderen is het handig om daar veel van te hebben. En verliefd op het vele daglicht.” Het daglicht dat vooral in het keukengedeelte volop aanwezig is. “Het is mijn favoriete plek, de plek waar het gezinsleven zich hoofdzakelijk afspeelt. We koken en eten er, we borrelen er met vrienden aan de bar, en onze kinderen spelen er ook graag.”

Positieve invloed van daglicht

“Daglicht heeft een grote, positieve invloed op mij”, vervolgt Michèle. “Zodra de zon naar binnen schijnt, voel ik me gelukkig en heb ik extra zin om aan de dag te beginnen.” In de zomer is er in veel huizen volop zon aanwezig. In de grauwe wintertijd is dat een grotere uitdaging. Michèle beaamt dit: “Als de dagen korter worden, is voldoende zonlicht juíst belangrijk. In ons huis kunnen we het daglicht optimaal benutten. En daardoor hoeven we op bewolkte en regenachtige dagen geen kunstlicht aan in ons huis.”

Werken aan de relatie

Hoewel het huiselijke liefde op het eerste gezicht was, had hun nieuwe woning wel direct veel aandacht nodig. “Het huis was geen bouwval, maar wel flink verouderd”, vertelt Michèle. “De vorige eigenaar had geen upgrade meer gemaakt naar de moderne tijd.” Het huis werd van onder tot boven aangepakt. Muren en plafonds werden gestuct en de hele benedenverdieping kreeg een chique industriële make-over. Daarna volgenden de badkamers en de slaapkamers boven. Als kers op de taart werd de garage omgebouwd tot multifunctioneel thuiskantoor.

Fan van thuiswerken

Michèle: “We wilden graag een kantoor aan huis. In de coronatijd werkte ik, net als half Nederland, thuis. Daarna is dat zo gebleven. Ik vind het prettig om tussendoor even een was te kunnen draaien of een rondje te kunnen hardlopen. Maar ik merkte ook dat werken vanaf de eettafel te onrustig was. Kinderen die rondlopen, misschien toch te veel rommel die me aanstaarde. Ik had een afgesloten ruimte nodig.” Maar alle plekken boven waren vergeven, met een groot gezin heb je nu eenmaal veel slaapkamers nodig. Michèle: “Eigenlijk bleef alleen de garage over. Het was een donker rommelhok. Maar we zagen wel de potentie die de ruimte had. En dus ben ik gaan ontwerpen. Met veel daglicht als uitgangspunt.”

Multifunctionele thuiswerkplek met wauw-factor

De garagedeur werd eruit gehaald en vervangen door een pui met zwart ijzeren frame. Stap twee in het daglichtplan was het plaatsen van een groot VELUX daklicht. Michèle: “We wilden geen traditioneel kantoor, met een bureau tegen de muur. We wilden daglicht en ruimtelijkheid, en een werkplek waar je omheen kunt lopen.” Centraal in het kantoor staat nu een grote houten werktafel. Waar Michèle aan werkt, terwijl ze uitzicht heeft op een muurgrote foto van de haven van Hoorn, een oud handelsdorp aan het Markermeer. Achter haar staan opbergkasten en in de hoek is nog ruimte vrijgehouden voor een bokszak, waar de kinderen en de man van Michèle hun energie op kwijt kunnen. Michèle is blij met haar nieuwe thuiskantoor: “Toen het VELUX daklicht gemonteerd was, en ik voor het eerst de ruimte binnenkwam, dacht ik echt ‘wauw: dit is goed gelukt!’ De garage is vrij laag, lager dan de rest van het huis, en het daglicht laat de plek ruimtelijker aanvoelen. We hebben daarom ook bewust gekozen voor een groot daklicht met gebogen glas.”

Productief én gezellig

Nu werken aan de keukentafel tot het verleden behoort, is Michèle naar eigen zeggen een stuk productiever geworden: “De kinderen weten: als de deur van het kantoor dicht is, ben ik aan het werk. En als het een rommeltje in huis is, kan ik de boel even de boel laten en me terugtrekken in m’n eigen domein.” Michèle is een vroege vogel. Ze klapt haar laptop het liefst open als haar kinderen nog slapen. “Dan is het meestal nog donker, en zie ik de zon opkomen via ons daklicht. Ook hier hoeven we in de winter overdag de lampen eigenlijk nooit aan te doen, er is daglicht genoeg.” Het grote daklicht levert ook nog een onverwacht voordeel op. Michèle: “Als het regent, hoor je het kletteren op de glazen schaal. Dat geeft een heel huiselijk, gezellig en geborgen gevoel. Dat nog eens versterkt wordt als de kinderen uit school aanschuiven om hun huiswerk te doen aan de lange tafel.”

Daglichtadvies aan klanten

Niet alleen in haar eigen huis speelt daglicht een grote rol, maar ook in het interieuradvies aan haar klanten. Michèle: “Daglicht moet overal aanwezig zijn. Daglicht doet ertoe. Ik stem mijn kleurgebruik in mijn adviezen er bijvoorbeeld op af. Mijn klanten adviseer ik altijd om daglicht toe te voegen aan hun thuiskantoor. Zo’n plek hoeft helemaal niet groot te zijn, maar met daglicht is het toch echt een stuk prettiger werken dan met kunstlicht.”

Slaapkamer make-over

Er is nog een andere ruimte in het huis die Michèle wil laten zien, en dat is de slaapkamer. Een grote ruimte op zolder, met een hoog plafond. Michèle: “We hebben daar twee VELUX dakramen. De combinatie van hoogte en daglicht zorgt voor een luxe uitstraling.” De inrichting is net als de rest van het huis in industrieel chique-stijl, haar handelsmerk. “We hebben veel hout gebruikt voor de muren, en zwarte accenten in het kastje en de raamdecoratie. Ook hebben we planten toegevoegd.”

Frisser en gezonder binnenklimaat

De VELUX dakramen zorgen behalve voor daglicht ook voor frisse lucht. “We merken dat we een heel prettig binnenklimaat in de slaapkamer hebben. De dakramen staan eigenlijk altijd open. We houden allebei van een koude slaapkamer. Lekker fris, en gezond.” Michèle heeft ook nog tips voor mensen die hun slaapkamer gaan verbouwen: “Durf te werken met verschillende materialen, zoals hout, staal en steen. En verschillende kleuren. Alleen wit is ook maar zo wit. En voeg planten toe. Daar knapt elk interieur van op.”

"Toen het VELUX daklicht gemonteerd was, en ik voor het eerst de verbouwde garage binnenkwam, dacht ik echt ‘wauw: dit is goed gelukt!"

Gerelateerde artikelen

Hoe kun je je slaapkamer renoveren zodat je beter slaapt?
Slaap is een belangrijk onderdeel van ons leven. Zonder slaap kunnen we niet functioneren. Volwassenen hebben minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Dit betekent dat we ongeveer een derde van onze tijd op aarde slapend door zouden moeten brengen. De slaapkamer is met andere woorden een belangrijke plek in een woning. Die moet dan ook wel zo ingericht zijn dat je er optimaal gebruik van kunt maken. Lig jij ‘s nachts wel eens wakker en lukt het je niet om in slaap te komen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen kampen met slaapproblemen en gebruiken slaap hulpmiddelen als valeriaan of kamillethee. Anderen zoeken het in slaapmeditatie: een natuurlijk manier om jezelf in slaap te sussen en je diepe slaap te verbeteren. Zo zijn er allerlei beter slaap tips in omloop. Wij willen een belangrijke tip letterlijk uitlichten: de rustgevende werking van daglicht in je slaapkamer.
Het volledige artikel lezen
Ga voor een werkruimte met voldoende daglicht
Er wordt tegenwoordig vaak hybride gewerkt en de meeste mensen werken daarom regelmatig thuis. In je woonkamer kan het echter rumoerig zijn en daarom is een aangename thuiswerkplek een must. Je maakt met voldoende daglicht van je werkplek een uitnodigende, comfortabele en productieve ruimte.
Het volledige artikel lezen
Hoe vind je de juiste professional voor je project?
De woning is een plaats waar je veel tijd doorbrengt. Maak er dus een aangename en uitnodigende plek van. Veel mensen vragen zich af of ze een verbouwproject zelf kunnen uitvoeren of dat ze beter hulp kunnen inschakelen. Bovendien is het soms lastig om te weten welke professional je voor elk project nodig hebt.
Het volledige artikel lezen
Hoe maak je het beste budget voor een verbouwing van je woning?
Een budget bepalen voor een verbouwing en je daar vervolgens aan houden, is zo makkelijk nog niet. In veel gevallen blijken de oorspronkelijk geraamde kosten voor de verbouwing niet toereikend en moet er geld bij om de verbouwing te voltooien. In dit artikel helpen we je om het overzicht op de kosten voor renovatie te behouden en wijzen we je op de belangrijkste valkuilen.
Het volledige artikel lezen
Nieuwe woning: profiteer van de kracht van daglicht
Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan hangt jouw keuze af van allerlei verschillende factoren. Hoe weet je zeker dat je nieuwe woning aan al je wensen voldoet en alles heeft waar jij van droomt? Voldoende daglicht is een factor die je zeker niet moet onderschatten. Wil jij een energie-efficiënte woning, optimale ventilatie en een unieke lichtinval, zorg er dan voor dat dakramen een essentieel onderdeel uitmaken van jouw plannen.
Het volledige artikel lezen