Hoe maak je het beste budget voor een verbouwing van je woning?

Three people sitting at the table and having a discussion
Een budget bepalen voor een verbouwing en je daar vervolgens aan houden, is zo makkelijk nog niet. In veel gevallen blijken de oorspronkelijk geraamde kosten voor de verbouwing niet toereikend en moet er geld bij om de verbouwing te voltooien. In dit artikel helpen we je om het overzicht op de kosten voor renovatie te behouden en wijzen we je op de belangrijkste valkuilen.

Bepaal budget voor verbouwing aan de hand van wensen en behoeften

Je bent van plan om je woning te verbouwen. Je hebt je laten inspireren door een reeks foto's op platforms als Pinterest en Instagram en hebt inmiddels een goed idee wat je zou willen veranderen aan je woning. “Wat zullen de kosten zijn van zo’n renovatie?”,

Om je droom werkelijkheid te laten worden, volg je een plan dat je stap voor stap uitvoert. Je bepaalt je budget aan de hand van je behoeften en wensen. Vervolgens kijk je of er nog geld overblijft en eventuele wensen die niet in het budget passen uit je plannen verwijdert.

Een volgende stap is om je plannen te bespreken met de aannemer, zodat je een nog exacter beeld krijgt met welke kosten voor de verbouwing je te maken krijgt. Houd er sowieso rekening mee dat je 20 procent extra reserveert voor onverwachte uitgaven, prijsstijging van materialen, et cetera.

Welke investeringen maken je woning meer waard?

Om het maximale uit je budget te halen, moet je ook kijken naar de investeringen die je (deels) kunt terugverdienen, bijvoorbeeld omdat de waarde van je woning stijgt of omdat je kunt besparen op energiekosten.

Key takeaways
  • Om van je droom realiteit te maken, volg je een plan dat je stap voor stap uitvoert. Je bepaalt je budget voor de verbouwing aan de hand van je behoeften en wensen. Dat wil zeggen dat je daarin de dingen meeneemt die je in ieder geval wilt veranderen.
  • Bezuinig niet op daglicht en ventilatie. De gezondheidsvoordelen die deze met zich meebrengen, zijn aanzienlijk. De aanwezigheid van voldoende daglicht in huis werkt positief op je gemoed en geeft je energie.
  • Eén van de belangrijke stappen tijdens het renovatieproces is het vinden van een gespecialiseerde aannemer. Een gespecialiseerde aannemer zal mogelijk meer vragen voor zijn service. Let hier op tijdens het budgetteren van je renovatie.

Niet bezuinigen op daglicht en frisse lucht

Ga niet bezuinigen op daglicht en frisse lucht. De gezondheidsvoordelen die deze met zich meebrengen zijn aanzienlijk. De aanwezigheid van voldoende daglicht in je woning werkt positief op je gemoed en geeft je energie. Ook voldoende frisse lucht is van levensbelang en daar spelen dakramen een belangrijke rol in, vooral wanneer je gebruikmaakt van VELUX ACTIVE. Dit is een slim systeem dat de temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit controleert en je dakramen automatisch opent om de lucht in je woning te verversen.

Bezuinig ook niet op de verschillende soorten raamdecoratie zoals jaloezieën, rolgordijnen, buitenzonweringen en rolluiken. Op die manier verduister jij je woning als je gaat slapen en houd je de woning koel in de warme zomermaanden. Met VELUX ACTIVE kun je de rolgordijnen zelfs automatisch laten openen en sluiten of dat zelf doen door middel van een afstandsbediening of een app op je telefoon.

Wil je meer weten over onze dakramen, VELUX ACTIVE en raamdecoratie, vraag dan om gratis advies aan onze adviseurs van VELUX Advisory.

“Om het maximale uit je budget voor de verbouwing te halen, moet je ook kijken naar de investeringen die je (deels) kunt terugverdienen, bijvoorbeeld omdat de waarde van jouw woning stijgt of omdat je kunt besparen op energiekosten.“

Stel je team samen

Bedenk bij het vinden van de juiste aannemer hoeveel je hieraan kwijt wil zijn. Niet elke aannemer hanteert dezelfde prijs, omdat hij of zij mogelijk al heel wat jaren in het vak zit en een bepaalde mate van expertise bezit. Ook dat bepaalt de kosten van jouw renovatie. Hoe weet je of een goedkope aannemer voldoende kwaliteit heeft en je uiteindelijk niet veel duurder uit bent als er een hoop mis gaat?

Een van de valkuilen tijdens het renovatieproces is dan ook het vinden van een passende aannemer. Vraag eens rond bij vrienden, bij mensen in de buurt of zoek naar positieve recensies op het internet. Het is belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Levert de aannemer het project op binnen de afgesproken tijd? Voordat je met een aannemer in zee gaat, is het verstandig om eerst verschillende offertes aan te vragen. Zo maak je op basis van de verwachte kosten voor jouw verbouwing jouw keuze.

Als je dakramen gaat plaatsen, vraag dan ook advies aan een van onze gecertificeerde Montagepartners. Zij zijn graag bereid je te helpen.

Tijdlijn

Goed plannen is belangrijk voor jouw renovatie; zo weet je precies wanneer een bepaalde stap in de verbouwing wordt gezet en heb je ook duidelijk voor ogen wat de kosten zijn. Dit proces begint bij een inventarisatie van jouw wensen en behoeften voor de ruimte. Ook de samenwerking met een aannemer verloopt een stuk gemakkelijker wanneer het duidelijk is wat er wanneer moet gebeuren.

Hoe kun je besparen op een renovatie?

Zorg ervoor dat je altijd georganiseerd blijft, dit zal namelijk schelen in de kosten. Doe daarnaast ook onderzoek en specificeer jouw budget. Hierdoor zal er duidelijkheid ontstaan. Om verder te besparen op een renovatie is het altijd goed om het internet te raadplegen. Laat je informeren voordat je begint met een project.  Bijvoorbeeld door blogs - of vlogs op Youtube - te checken met tips over het goed laten verlopen van een verbouwing. Probeer ook alleen maar voor de werkzaamheden waarvoor een specialist nodig is een aannemer in te huren en verder zoveel mogelijk zelf te doen. Dit zal je veel geld besparen tijdens een renovatie. Tot slot is het handig om te overwegen waar de aankoop wordt gedaan. Kies voor kwaliteit maar overweeg ook om bijvoorbeeld meubels tweedehands te kopen bij het inrichten van je gerenoveerde woning. Zo betaal je niet altijd de hoofdprijs voor goede kwaliteit.

Gerelateerde artikelen