Hoe maak je het beste budget voor een verbouwing van je woning?

Een budget bepalen voor een verbouwing en je daar vervolgens aan houden, is zo makkelijk nog niet. In veel gevallen blijken de oorspronkelijk geraamde kosten voor de verbouwing niet toereikend en moet er geld bij om de verbouwing te voltooien. In dit artikel helpen we je om het overzicht op de kosten voor renovatie te behouden en wijzen we je op de belangrijkste valkuilen.
Key takeaways
  • Om van je droom realiteit te maken, volg je een plan dat je stap voor stap uitvoert. Je bepaalt je budget voor de verbouwing aan de hand van je behoeften en wensen. Dat wil zeggen dat je daarin de dingen meeneemt die je in ieder geval wilt veranderen.
  • Bezuinig niet op daglicht en ventilatie. De gezondheidsvoordelen die deze met zich meebrengen, zijn aanzienlijk. De aanwezigheid van voldoende daglicht in huis werkt positief op je gemoed en geeft je energie.
  • Eén van de belangrijke stappen tijdens het renovatieproces is het vinden van een gespecialiseerde aannemer. Een gespecialiseerde aannemer zal mogelijk meer vragen voor zijn service. Let hier op tijdens het budgetteren van je renovatie.

Bepaal budget voor verbouwing aan de hand van wensen en behoeften

Je bent van plan om je woning te verbouwen. Je hebt je laten inspireren door een reeks foto's op platforms als Pinterest en Instagram en hebt inmiddels een goed idee wat je zou willen veranderen aan je woning. “Wat zullen de kosten zijn van zo’n renovatie?”,

Om je droom werkelijkheid te laten worden, volg je een plan dat je stap voor stap uitvoert. Je bepaalt je budget aan de hand van je behoeften en wensen. Vervolgens kijk je of er nog geld overblijft en eventuele wensen die niet in het budget passen uit je plannen verwijdert.

Een volgende stap is om je plannen te bespreken met de aannemer, zodat je een nog exacter beeld krijgt met welke kosten voor de verbouwing je te maken krijgt. Houd er sowieso rekening mee dat je 20 procent extra reserveert voor onverwachte uitgaven, prijsstijging van materialen, et cetera.

Welke investeringen maken je woning meer waard?

Om het maximale uit je budget te halen, moet je ook kijken naar de investeringen die je (deels) kunt terugverdienen, bijvoorbeeld omdat de waarde van je woning stijgt of omdat je kunt besparen op energiekosten.

Niet bezuinigen op daglicht en frisse lucht

Ga niet bezuinigen op daglicht en frisse lucht. De gezondheidsvoordelen die deze met zich meebrengen zijn aanzienlijk. De aanwezigheid van voldoende daglicht in je woning werkt positief op je gemoed en geeft je energie. Ook voldoende frisse lucht is van levensbelang en daar spelen dakramen een belangrijke rol in, vooral wanneer je gebruikmaakt van VELUX ACTIVE. Dit is een slim systeem dat de temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit controleert en je dakramen automatisch opent om de lucht in je woning te verversen.

Bezuinig ook niet op de verschillende soorten raamdecoratie zoals jaloezieën, rolgordijnen, buitenzonweringen en rolluiken. Op die manier verduister jij je woning als je gaat slapen en houd je de woning koel in de warme zomermaanden. Met VELUX ACTIVE kun je de rolgordijnen zelfs automatisch laten openen en sluiten of dat zelf doen door middel van een afstandsbediening of een app op je telefoon.

Wil je meer weten over onze dakramen, VELUX ACTIVE en raamdecoratie, vraag dan om gratis advies aan onze adviseurs van VELUX Advisory.

Stel je team samen

Bedenk bij het vinden van de juiste aannemer hoeveel je hieraan kwijt wil zijn. Niet elke aannemer hanteert dezelfde prijs, omdat hij of zij mogelijk al heel wat jaren in het vak zit en een bepaalde mate van expertise bezit. Ook dat bepaalt de kosten van jouw renovatie. Hoe weet je of een goedkope aannemer voldoende kwaliteit heeft en je uiteindelijk niet veel duurder uit bent als er een hoop mis gaat?

Een van de valkuilen tijdens het renovatieproces is dan ook het vinden van een passende aannemer. Vraag eens rond bij vrienden, bij mensen in de buurt of zoek naar positieve recensies op het internet. Het is belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Levert de aannemer het project op binnen de afgesproken tijd? Voordat je met een aannemer in zee gaat, is het verstandig om eerst verschillende offertes aan te vragen. Zo maak je op basis van de verwachte kosten voor jouw verbouwing jouw keuze.

Als je dakramen gaat plaatsen, vraag dan ook advies aan een van onze gecertificeerde Montagepartners. Zij zijn graag bereid je te helpen.

Tijdlijn

Goed plannen is belangrijk voor jouw renovatie; zo weet je precies wanneer een bepaalde stap in de verbouwing wordt gezet en heb je ook duidelijk voor ogen wat de kosten zijn. Dit proces begint bij een inventarisatie van jouw wensen en behoeften voor de ruimte. Ook de samenwerking met een aannemer verloopt een stuk gemakkelijker wanneer het duidelijk is wat er wanneer moet gebeuren.

Hoe kun je besparen op een renovatie?

Zorg ervoor dat je altijd georganiseerd blijft, dit zal namelijk schelen in de kosten. Doe daarnaast ook onderzoek en specificeer jouw budget. Hierdoor zal er duidelijkheid ontstaan. Om verder te besparen op een renovatie is het altijd goed om het internet te raadplegen. Laat je informeren voordat je begint met een project.  Bijvoorbeeld door blogs - of vlogs op Youtube - te checken met tips over het goed laten verlopen van een verbouwing. Probeer ook alleen maar voor de werkzaamheden waarvoor een specialist nodig is een aannemer in te huren en verder zoveel mogelijk zelf te doen. Dit zal je veel geld besparen tijdens een renovatie. Tot slot is het handig om te overwegen waar de aankoop wordt gedaan. Kies voor kwaliteit maar overweeg ook om bijvoorbeeld meubels tweedehands te kopen bij het inrichten van je gerenoveerde woning. Zo betaal je niet altijd de hoofdprijs voor goede kwaliteit.

Auteur

VELUX Editorial team

Delen

Gerelateerde artikelen

Woning verbouwen? Zo doe je dat
Plan je een woningrenovatie? Dan weet je vast wel dat daar heel wat bij komt kijken. Zo'n groot project heeft alleen kans van slagen als je een goed plan maakt. Dat loopt van het bepalen van je budget en een tijdlijn maken tot het hele proces van slopen, vervolgens weer opbouwen en het plaatsen van nieuwe muren, vloeren en (dak)ramen en het opnieuw inrichten van je woning. Om jouw verbouwingsproces op rolletjes te laten lopen, hebben we deze checklist voor je gemaakt. Doe er je voordeel mee.
Het volledige artikel lezen
Waarom het verstandig is om je dakraam te vervangen
Heb je bepaalde ruimtes voorzien van een dakraam? Dan heb je ongetwijfeld al de vele voordelen van een dakraam ervaren. Toch is het verstandig om je dakraam om de zoveel tijd te vervangen.
Het volledige artikel lezen
Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.
Het volledige artikel lezen
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Hoe bouw je een duurzame woning?
Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Als je kiest voor de dakramen van VELUX, dan heb je ruim 30 jaar plezier van onze duurzame oplossingen voor daglicht. Met dakramen van VELUX zorg je voor een natuurlijke opwarming van je woning, maar ook voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Heb je besloten om een duurzame woning te bouwen of je huidige woning te verduurzamen? Dan weet je vast als geen ander dat dit veel tijd en aandacht kost. Er zijn veel verschillende dingen om rekening mee te houden. Hierdoor is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Lees verder in dit artikel en ontdek de verschillende stappen die je kan ondernemen om de droom van jouw duurzame woning te verwezenlijken.
Het volledige artikel lezen