Waarom het verstandig is om je dakraam te vervangen

Furnished room with two roof windows side by side with daylight coming in.
Heb je bepaalde ruimtes voorzien van een dakraam? Dan heb je ongetwijfeld al de vele voordelen van een dakraam ervaren. Toch is het verstandig om je dakraam om de zoveel tijd te vervangen.

In welke situaties kun je een dakraam het beste vervangen?

Een dakraam gaat een lange tijd mee, maar uiteindelijk kun je een oud dakraam het beste vervangen. Het is ook verstandig om een dakraam te vervangen wanneer deze lekt of wanneer er tocht door het dakraam naar binnen komt. Ook is het verstandig om je dakraam te vervangen wanneer je scheuren in het kozijn ziet. Die scheuren worden namelijk geleidelijk erger en dit is niet alleen lelijk, maar het brengt ook verminderde prestaties met zich mee.

Ben je sowieso al van plan om het gehele dak te vervangen? Dan kan een nieuw dakraam gemakkelijk geplaatst worden. Is je dakraam ouder dan 30 jaar of heb je meer daglicht nodig? Laat in die gevallen je dakraam ook vervangen.

Key takeaways
  • Soms is het verstandig om je dakraam te vervangen. Maar wanneer maak je die keuze?
  • Dakramen moeten functioneel zijn en je ruimte voorzien van voldoende lichtinval.
  • Het plaatsen van een dakraam laat je bij voorkeur doen door een Montagepartner.

De voordelen van een ruimte met voldoende lichtinval

Daglicht brengt verschillende positieve gezondheidseffecten met zich mee. Je voelt je fitter en je krijgt meer energie. Daarnaast is het goed voor je humeur. Houd daarnaast rekening met de vuistregel van 20 procent. Dit wil zeggen dat je een oppervlak van 20 procent van het vloeroppervlak aan dakramen moet hebben, want dan ervaar je de meeste gezondheidsvoordelen. Je maakt van vrijwel elke ruimte een aangename en comfortabele omgeving met een flinke hoeveelheid daglicht.

Het laten vervangen van een dakraam is een relatief klein renovatieproject. Het is dus ook een van de gemakkelijkste manieren om je ruimte een aangename boost te geven.

“Een dakraam gaat een lange tijd mee, maar uiteindelijk kun je een oud dakraam het beste vervangen. Het is ook verstandig om een dakraam te vervangen wanneer deze regelmatig lekt of wanneer er tocht door het dakraam binnen komt.“

Enkele voordelen van het vervangen van je dakraam

Het laten vervangen van je dakraam is doorgaans een fluitje van een cent. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het een grote operatie is, maar doorgaans kan een dakraam (1-op-1) in 4 uur al vervangen worden. Met een dakraam bespaar je ook op de vaste lasten. Een geavanceerd dakraam is namelijk energiezuinig.

In een ruimte moet een aangename temperatuur zijn en ook de luchtkwaliteit moet goed zijn. Dit krijg je met een dakraam allemaal uitstekend voor elkaar. Wanneer het te warm is, kun je het dakraam openen en dan komt er heerlijke frisse lucht je woning binnen. Je kan ervoor kiezen elektrisch bediende dakramen, dit zorgt voor nog meer comfort en gemak.

Gerelateerde artikelen

10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Woman standing by the roof window and holding a top handle
Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.
Het volledige artikel lezen
A part of facade of modern house.
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Family standing by the open roof window enjoying daylight and fresh air
Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.
Het volledige artikel lezen
An installer making measurements on the roof.
De 8 stappen die je moet doorlopen bij het plaatsen van een dakraam
Veel mensen zien de voordelen van een dakraam in, maar ze vinden het tegelijkertijd spannend om daadwerkelijk een dakraam te laten plaatsen. Hoe weet je bijvoorbeeld of het dakraam wel goed wordt geplaatst? Hoe weet je welk dakraam nu het beste past bij jouw woning? Dit zijn veelvoorkomende angsten, maar gelukkig zijn ze niet gegrond. VELUX adviseert je namelijk graag bij in het kiezen van de beste dakramen voor jouw ruimtes.
Het volledige artikel lezen