Waarom het verstandig is om je dakraam te vervangen

Furnished room with two roof windows side by side with daylight coming in.
Heb je bepaalde ruimtes voorzien van een dakraam? Dan heb je ongetwijfeld al de vele voordelen van een dakraam ervaren. Toch is het verstandig om je dakraam om de zoveel tijd te vervangen.

In welke situaties kun je een dakraam het beste vervangen?

Een dakraam gaat een lange tijd mee, maar uiteindelijk kun je een oud dakraam het beste vervangen. Het is ook verstandig om een dakraam te vervangen wanneer deze lekt of wanneer er tocht door het dakraam naar binnen komt. Ook is het verstandig om je dakraam te vervangen wanneer je scheuren in het kozijn ziet. Die scheuren worden namelijk geleidelijk erger en dit is niet alleen lelijk, maar het brengt ook verminderde prestaties met zich mee.

Ben je sowieso al van plan om het gehele dak te vervangen? Dan kan een nieuw dakraam gemakkelijk geplaatst worden. Is je dakraam ouder dan 30 jaar of heb je meer daglicht nodig? Laat in die gevallen je dakraam ook vervangen.

Key takeaways
  • Soms is het verstandig om je dakraam te vervangen. Maar wanneer maak je die keuze?
  • Dakramen moeten functioneel zijn en je ruimte voorzien van voldoende lichtinval.
  • Het plaatsen van een dakraam laat je bij voorkeur doen door een Montagepartner.

De voordelen van een ruimte met voldoende lichtinval

Daglicht brengt verschillende positieve gezondheidseffecten met zich mee. Je voelt je fitter en je krijgt meer energie. Daarnaast is het goed voor je humeur. Houd daarnaast rekening met de vuistregel van 20 procent. Dit wil zeggen dat je een oppervlak van 20 procent van het vloeroppervlak aan dakramen moet hebben, want dan ervaar je de meeste gezondheidsvoordelen. Je maakt van vrijwel elke ruimte een aangename en comfortabele omgeving met een flinke hoeveelheid daglicht.

Het laten vervangen van een dakraam is een relatief klein renovatieproject. Het is dus ook een van de gemakkelijkste manieren om je ruimte een aangename boost te geven.

“Een dakraam gaat een lange tijd mee, maar uiteindelijk kun je een oud dakraam het beste vervangen. Het is ook verstandig om een dakraam te vervangen wanneer deze regelmatig lekt of wanneer er tocht door het dakraam binnen komt.“

Enkele voordelen van het vervangen van je dakraam

Het laten vervangen van je dakraam is doorgaans een fluitje van een cent. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het een grote operatie is, maar doorgaans kan een dakraam (1-op-1) in 4 uur al vervangen worden. Met een dakraam bespaar je ook op de vaste lasten. Een geavanceerd dakraam is namelijk energiezuinig.

In een ruimte moet een aangename temperatuur zijn en ook de luchtkwaliteit moet goed zijn. Dit krijg je met een dakraam allemaal uitstekend voor elkaar. Wanneer het te warm is, kun je het dakraam openen en dan komt er heerlijke frisse lucht je woning binnen. Je kan ervoor kiezen elektrisch bediende dakramen, dit zorgt voor nog meer comfort en gemak.

Gerelateerde artikelen