Mirjam woont samen met haar man, drie kinderen en twee katten in Zwaag, een 13e eeuws dorpje van 3000 inwoners vlak aan het IJsselmeer. In de uitbouw van de keuken lieten ze vier VELUX dakramen plaatsen, om zo het hart van het huis nog kloppender te maken. 

Hun nieuwe huis kochten ze 3 jaar geleden, op een bekende locatie: hun oude huis staat vlak om de hoek. Mirjam: “We waren uit onze vorige woning gegroeid. Met twee zonen (16 en 8) en een dochter (5) hadden we echt meer ruimte nodig. De buurt kenden we al, en die is heel fijn. We hebben voor en achter nu een fantastisch uitzicht. Aan de voorkant op een parkje, en achter zitten we aan het water. In de lente gaan de keukendeuren open en die worden pas in de herfst weer gesloten.” Met een kop koffie uitkijken over het water, Hollandser genieten kan bijna niet.

Plan maken 

Na de koop zijn ze eerst in alle rust de ruimtes afgegaan. Wat móet gebeuren, en wat kan wachten? Mirjam: “Huis en locatie waren perfect, maar vanbinnen lag er nog veel werk. Ons doel was een mooier, gebruiksvriendelijker en energiezuiniger huis te maken.” Dus werd een plan opgesteld met bijbehorend budget. Als eerste werd het huis mooier gemaakt; het oude behang ging van de muren en werd vervangen door nieuw behang en nieuwe kleuren.

Nog beter dan A 

Daarna was het tijd voor verduurzaming. Mirjam: “Het huis had al energielabel A, maar er was nog ruimte voor verbetering. We hebben de radiatoren eruit gehaald en vervangen door vloerverwarming, en de garage aan huis is geïsoleerd.” De laatste stap was het plaatsen van vier VELUX dakramen in de keuken, voor meer daglicht, maar ook om de zon zoveel mogelijk te gebruiken als natuurlijke warmtebron. Mirjam: “Ik ben in mijn leven veel verhuisd. En heb altijd een echt energiezuinig huis willen hebben. Nu is dat eindelijk gelukt.”

Duurzame blogger 

Die wens voor een duurzaam huis komt niet uit de lucht vallen. Mirjam is freelance tekstschrijver en fotografe. Ze heeft een eigen blog waarin ze schrijft over duurzaam wonen en leven, en groene tips geeft. Mirjam: “Ik wil laten zien dat je met kleine stapjes het verschil kunt maken, en dat dat ook leuk kan zijn. Ik ben opgegroeid in een gezin waarin veel aandacht was voor milieubewust leven, dat je zuinig moet omgaan met de planeet. Al vanaf jonge leeftijd wilde ik geen vlees meer eten. En op school weigerde ik uit plastic kopjes te drinken. Ik heb toen actiegevoerd, zodat de wegwerpbekers vervangen werden door milieumokken. Een beter milieu begint bij jezelf, dat heb ik altijd zo gevoeld.” En die overheidsslogan uit de jaren ’90 past ze nu ook toe binnen haar eigen gezin. Naar school gaan drinkbekers mee en het gezin eet geen vlees. Speelgoed, kleren en ook meubilair worden bijna altijd tweedehands gekocht.

Langs bij de kringloop 

Voor de inrichting van haar huis gaat ze regelmatig langs bij haar favoriete kringloopwinkel om de hoek: “Ik vind het heerlijk om daar te struinen. Ze hebben er eigenlijk alles: kleding, servicegoed en meubels. Thuiskomen met lege handen is eigenlijk niet te doen.” Naast dat tweehandspullen kopen duurzaam is, heeft het ook een ander voordeel: “Veel van onze spullen zijn al gebruikt, hebben al een leven in een ander huis achter de rug. Je hoeft er niet voorzichtig mee te zijn. Shiny zijn ze al niet meer, dus vies maken mag.” Best fijn, zeker met drie kinderen. 

Eclectisch en roze

Naar eigen zeggen is het lastig om een label te plakken op haar interieurstijl. Eclectisch komt nog het dichtst in de buurt. Mirjam: “Het is van alles wat, maar wel met een samenhang. Veel kleuren, warmte, vintage en natuurlijk materialen.” En dat resulteert in een echt familiehuis waarin je je direct thuis voelt, met opvallend genoeg veel roze. De muur in de keuken wordt gesierd door een roze bloemetjesbehang, en ook de voordeur en bank zijn roze. Mirjam: “Die kleur loopt als een roze draad door ons leven. In ons vorige huis hadden we een roze veranda, keuken en voordeur. Roze is een mooie basis, die je kunt combineren met bijvoorbeeld stoer zwart, of meer naturel tinten.” Vindt haar man dat allemaal prima dan, zoveel roze in huis? Mirjam: “Ja hoor, dat is geen probleem voor hem”, zegt ze lachend. “Ik heb de mazzel dat hij van kleur in huis houdt, en ook van roze. Hij heeft eigenlijk maar één stelregel: de inrichting moet praktisch blijven, er mag niks in de weg staan. Als ik me daaraan houd, vindt hij eigenlijk alles best.” Op Instagram krijgt ze veel positieve reacties op haar gedurfde interieurstijl: “Sommigen vragen dan waar ik dat behangetje vandaan hebt, die popelen om het zelf in huis te halen.”

Daglicht voor een beter humeur 

Naast kleur was daglicht een belangrijke factor bij de renovatie van hun huis. Mirjam: “Zon en daglicht doen mijn humeur goed.” ’s Ochtend gaan dan ook als eerste de gordijnen en ramen open voor een flinke teug frisse lucht en licht. Als we het over daglicht hebben, komen we automatisch uit in de keuken, de favoriete plek van Mirjam. Het gezin komt hier samen om te eten, te praten, te knutselen en om bordspelletjes te spelen. Vrienden schuiven hier aan voor eten of een borrel, en ’s avonds kun je er ontspannen met een boek. Mirjam: “Ook hier hebben we de ruimte eerst mooier en gebruiksvriendelijker gemaakt. Nieuwe kleuren op de muren en keukenkastjes, vintage deurknoppen en een minder aanwezige afzuigkap, met daarin licht, zodat de spotjes in het plafond weg konden.” Daarna was het tijd voor het echte werk. In de uitbouw hebben ze vier VELUX dakramen laten installeren. Mirjam: “Nog voordat dat we het huis kochten, bij de eerste bezichtiging, ontstond al het plan om hier dakramen te plaatsen. We zijn er zó blij mee, het verschil in licht en ruimte is enorm.”

Buiten naar binnen 

Mirjam wilde zo groot mogelijke dakramen, om zoveel mogelijk buitenleven naar binnen te kunnen halen. Dat hebben ze gedaan door vier VELUX dakramen te laten plaatsen, die in de lengte en breedte perfect overlopen in de deuren en ramen eronder, zodat een soort serre-idee ontstaat, maar dan wel met HR++ ramen. De keuze voor VELUX was snel gemaakt: “VELUX is een betrouwbaar merk. De dakramen zijn betaalbaar en je hebt bij de installatie bijna geen rommel in huis.” De ochtend nadat de VELUX dakramen geplaatst waren, liep Mirjam de trap af. Ze was in de war: “Ik dacht: ben ik nu vergeten om de gordijnen dicht te doen in de keuken? Het licht goot echt in bakken naar binnen. Dat was z’n enorm geluksmoment.”

Elektrisch op afstand 

De buitenste dakramen zijn elektrisch op zonne-energie. Mirjam: “Dat hebben we gedaan op advies van een VELUX Montagepartner. Het is hier best hoog. Handmatig openen kan alleen door op een trap te gaan stap. Onhandig dus. We gebruiken daarom de VELUX Active app.” Hiermee kunnen ze de buitenzonwering en raamdecoratie ook op afstand bedienen. “En dat is heel handig”, zegt Mirjam. “Als ik op pad ben, en vergeten ben om een dakraam te sluiten, kan ik dat in de app met één druk op de knop alsnog doen.” Zoveel dakramen betekent ook een gratis energiebron. De zon verwarmt in de ochtend de keuken direct: “We hebben in de app ingesteld dat de raamdecoratie opengaat, zodra de eerste zonnestralen het dak raken. En ’s avonds sluit die automatisch, om zo de warmte beter binnen te houden. En als het heel warm is dan sluit de buitenzonwering ook vanzelf, om het niet te heet te laten worden.”

Eclectisch, elektrisch, warm, gebruiksvriendelijk, gezellig en duurzaam: alles en iedereen komt met elkaar samen in de keuken van Mirjam: het kloppend hart van het huis. 

 

Mirjams tips bij het plaatsen van dakramen 

  • Vergeet je bestaande ramen niet. Plaats je nieuwe dakramen niet lukraak in je dak, maar maak een mooi geheel met de al aanwezige ramen.
  • Laat je goed adviseren. Over het type en over de afmetingen van het dakraam, maar ook over bijpassende zonwering en raamdecoratie.
  • Ga voor elektrisch. Zeker als je moeilijk bij je dakramen kunt. De VELUX Active app is een ontzettend handig hulpmiddel. 

“VELUX is een betrouwbaar merk. De dakramen zijn betaalbaar en je hebt bij de installatie bijna geen rommel in huis.”

Gerelateerde artikelen

A modern kitchen and dining room with a big flat roof windows
Hoe creëer je een wauw-keuken?
Je hebt ze misschien weleens voorbij zien komen op Instagram of Pinterest, foto's van een keuken waarvan je denkt: “WAUW... hoe krijgen ze dat voor elkaar?”. Je kijkt nog eens naar de foto's en vraagt je af waarom jij zo geïnspireerd raakt door deze keuken. Is het de keukenapparatuur of dat moderne kookeiland? Of is er nog een extra factor in het spel waardoor je maar blijft roepen: wauw, wauw, wauw...? Het antwoord op die vraag geven we je in dit artikel.
Het volledige artikel lezen
A modern kitchen with dark painted cabinets and flat roof windows
Succesvol je keuken laten renoveren
De keuken is één van de belangrijkste ruimtes in jouw woning. Om die reden moet je keuken aan de ene kant praktisch zijn ingericht. Daarnaast speelt de uitstraling een belangrijke rol. Het is verstandig om een verouderde keuken te verbouwen. Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe keuken te laten plaatsen, maar keukenrenovatie brengt meerdere voordelen met zich mee. Het is bijvoorbeeld goedkoper dan het laten plaatsen van een nieuwe keuken. Daarnaast kan een keukenrenovatie sneller gerealiseerd worden.
Het volledige artikel lezen
Woman sitting in the chair in bedroom with blue walls and 3in1 roof window that is covered with blinds and shutters
Stel je slaapkamer eens voor met daglicht vanaf boven
De slaapkamer is bij uitstek de plek in je woning waar we ons weer opladen voor de volgende dag. Een goede nachtrust is vitaal. Zonder slaap kunnen we niet functioneren. Niet iedereen lukt het om iedere nacht goed te slapen. Daarom is het zo belangrijk om een aangename plek in je woning te hebben waar je beschikt over de ideale omstandigheden om helemaal tot rust te komen. Wist je dat daglicht een belangrijke invloed heeft op ons slaap- en waakritme? Door meer daglicht naar je slaapkamer te halen, slaap je 's nachts beter.
Het volledige artikel lezen
Bedroom with flat roof window just above the bed.
Stap voor stap de slaapkamer renoveren
We brengen heel wat tijd door in de slaapkamer. We worden er wakker en trekken ons er aan het eind van de dag weer terug om te gaan slapen. De slaapkamer is dan ook een van de belangrijkste kamers in je woning. Ga je binnenkort je slaapkamer opknappen? Dan ben je gebaat bij een goede voorbereiding. Wij geven je graag wat tips voor het opknappen van je slaapkamer zodat je precies weet waar je allemaal op moet letten. Om tot het beste resultaat te komen, raden we je aan om een stappenplan te volgen. Op die manier houd je het overzicht en volg je op een geordende manier het renovatie proces naar de slaapkamer van je dromen.
Het volledige artikel lezen
Dining room with lots of plants a lot of sunshine coming through windows
De beste daglichtoplossing voor je uitbouw
Met een uitbouw creëer je gemakkelijk meer ruimte in je woning. Er wordt vaak gedacht dat je voor deze extra ruimte in je woning daglicht in moet leveren. Het tegenovergestelde is waar. Een uitbouw leent zich er uitstekend voor om juist meer daglicht in huis te halen, aan de hand van de toevoeging van daklichten. De blootstelling aan veel daglicht heeft verschillende voordelen waaronder een verbeterd slaapritme, een hogere productiviteit en een beter humeur. Dit is niet het enige voordeel wat daklichten bieden. Zo zorgen daklichten ook voor extra ventilatiemogelijkheden en dus extra frisse lucht en een beter geregeld binnenklimaat. Hoe groot of klein je uitbouw ook is, en waar de uitbouw zich ook bevindt, VELUX biedt verschillende opties die je kunt toepassen. Welke dit zijn? We vertellen je er in dit artikel graag meer over.
Het volledige artikel lezen