Thera woont samen met haar man, twee tienerdochters en de hond Dexx in een nieuwbouwhuis in het Gelderse Elst. De bouw van het nieuwe huis duurde twee jaar. Die tijd gebruikten ze om alle ruimtes naar wens in te delen en te stylen. In krap twee en een halve week werden hun plannen gerealiseerd. Met de verbouwing van de zolder als absoluut hoogtepunt.   

Thera is business coach en helpt ondernemers bij de start en groei van hun bedrijf. Social media speelt daarbij een belangrijke rol. Zelf maakt ze er ook veel gebruik van. Op Instagram zoekt ze naar wooninspiratie en deelt ze haar liefde voor interieur- en tuinontwerp om zo andere mensen te inspireren. 

Waarom hebben jullie gekozen voor een nieuwbouwhuis? 

“Kortgeleden zijn we van de stad naar een dorp verhuisd. Een wens die we al langer hadden, alleen waren we niet de enige met dat idee. Bij de verkoop van bestaande bouw kwamen we er gewoon niet tussen. Op de oververhitte huizenmarkt moesten we concurreren met tientallen anderen geïnteresseerden en flink overbieden om kans te maken. Daarom hebben we ons ingeschreven voor een nieuwbouwproject. De wijk hier spreekt ons erg aan. De huizen zijn nieuw, maar gebouwd in jaren ‘30-stijl. We zitten op kleigrond, en zijn omgeven door slootjes. We kijken uit over de landerijen en lopen met Dexx zo de natuur in.”

Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwhuis? 

“Het bijzondere aan een nieuwbouwhuis is dat je het op papier koopt. Er is nog niks, behalve een bouwkavel. Avonden lang hebben we met z’n tweeën boven de bouwtekeningen gehangen om het helemaal naar onze wens te maken. Alles werd casco opgeleverd, dus geen keuken en geen badkamer. Dat hebben we zelf uitgedacht. Op de eerste verdieping waren drie slaapkamers gepland, met daarboven een grote zolderruimte. Onze dochters hadden hun oog op zolder laten vallen, maar daar hebben wij mooi een stokje voor gestoken. Dat was vanaf het begin onze plek. We wilden onze dochters wel de ruimte bieden. Daarom hebben we van drie slaapkamers, twee slaapkamers gemaakt.” 

Ging het allemaal van een leien dakje, of ben je ook tegen problemen aangelopen? 

“Je hebt geduld nodig. Bij bestaande bouw kun je er na de koop vaak binnen een aantal maanden in. Bij ons nieuwbouwhuis duurde dat bijna twee jaar. En toen het opgeleverd werd, hadden we een hele strakke planning om de ruimtes af te maken. Keuken, badkamer en zolder moesten binnen twee en een halve week gerealiseerd worden. Een nieuw huis kopen, betekent ook dat je gebonden bent aan het ontwerp. De zolderruimte werd bijvoorbeeld echt als zolderruimte opgeleverd. Geen afwerking, geen ramen, het was geen leefruimte. Best wel een uitdaging. Maar het bood ook kansen. We konden de zolder precies naar wens ontwerpen en inrichten. Het is een hoge ruimte, waar we een loft-gevoel wilden creëren.” 

Hoe belangrijk is daglicht voor jou? 

“Heel belangrijk. Noodzakelijk zelfs. We houden van het buitenleven. Wandelen met de hond en met elkaar, en in de zomer leven we het liefst in de tuin. En het is fijn als er ook genoeg daglicht in je huis is, zodat je de natuur naar binnen kan halen. Maar als het er niet is, zijn er genoeg manieren om het er wel te laten zijn. Beneden zijn we best wel afhankelijk van zonnige dagen, omdat de woonkamer vrij lang is, en de middelen om extra daglicht binnen te halen beperkt zijn. Dat vind ik jammer, maar er blijven genoeg plekken over waar de zon er wél de hele dag is. Op zolder bijvoorbeeld. Ik word heel blij van het daglicht en de ruimte die we daar zelf hebben gecreëerd.”

Wat heb je precies gedaan met de zolder? 

“We hebben vier hele grote VELUX dakramen laten plaatsen. En je ziet het zelf: daglicht is er hier in overvloed. Het was een donkere ruimte, met groene dakplaten waar je tegenaan keek. Ook was het heel vochtig, door al het bouwvocht. Ik kan me de dag goed herinneren dat de VELUX dakramen geplaats werden. Het was een grijze dag, het dreigde te gaan regenen. Wat ik spannend vond, want er kwam een gat in het dak. Ik durfde er zelf niet bij te zijn, en ben beneden gebleven totdat de montage klaar was. Toen de dakramen erin zaten en ik boven kwam, werd ik omvergeblazen. Gelukkig niet door de wind, maar door de ruimte en het daglicht. En nog elke keer als ik deze ruimte binnenkom, merk ik hoeveel invloed dat op me heeft. Ik voel me direct energiek en blij.”

Er zijn meer opties op de markt van dakramen, waarom heb je gekozen voor VELUX? 

“We wilden zoveel mogelijk dakramen voor zoveel mogelijk daglicht en frisse lucht. Ik heb ooit ergens gezien dat je ze bij elkaar kunt plaatsen. Vier dakramen in een soort van raster. Dat sprak me erg aan. Ik vond ze terug bij VELUX, een merk dat ik ken en dat bekend staat om de goede kwaliteit. Bijkomend voordeel is dat VELUX ook oplossingen biedt voor zonwering en rolgordijnen. Er zit zonwering aan de buitenkant. Op zonnige zomerse dagen, laten we die zakken. De warmte blijft dan buiten, maar er komt nog steeds daglicht binnen.”

Wat betekenen de dakramen voor je slaap? 

“Veel daglicht is natuurlijk fijn in je slaapkamer, maar uiteindelijk is slapen wat we hier het meeste doen. De grote VELUX dakramen staan vaak open bij ons, dit zorgt voor een fris en gezond binnenklimaat. De dakramen kunnen behoorlijk ver worden geopend. Zeker in de zomer is dat fijn en werkt dat positief door op onze nachtrust. In de winter staan ze op een kiertje. Hierdoor blijft het altijd lekker fris. Ik merk dat we daardoor zelf ook frisser en energieker wakker worden. Ook hebben we aan de binnenzijde VELUX verduisterende rolgordijnen laten plaatsen. Die zijn heel mooi weggewerkt, je ziet ze bijna niet. In de praktijk hebben we alleen de twee onderste rolgordijnen dicht. De bovenste staan open. We hebben geen inkijk, en het is heel fijn om ’s avonds in bed naar de sterren te kunnen kijken. Er is weinig lichtvervuiling hier en het is donker genoeg om te kunnen slapen. ’s Ochtends worden we dan op natuurlijke wijze gewekt door de zon en kunnen we direct zien wat voor weer het is.”

Heeft de zolder ook een andere functie dan alleen slaapkamer? 

“We hebben de zolder opgedeeld in twee gedeeltes door een kast te plaatsen. Zo kunnen we hier slapen én werken. Daarnaast is het ook gewoon een hele fijne ruimte om te ontspannen, en een boek te lezen. Deze dakramen liggen op het westen, daardoor kunnen we in de avond genieten van de mooie oranje of roze gloed van de zonderondergang. Dat is magisch.”

Je inspireert anderen op social media met je interieur, hoe heb je zelf de keuzes gemaakt voor je inrichting? 

“Ik had hier carte blanche, en stond te popelen. In eerste instantie wilden we de meubels uit ons oude huis gebruiken. Al snel kwamen we tot de conclusie dat bij een nieuw huis, nieuwe meubels horen om er een fijne, nieuwe plek van te maken. Mijn inspiratie zoek ik op Pinterest en Instagram. En als interieur-junkie kon ik helemaal losgaan met plannen en ontwerpen. Ik vind het leuk om stijlen te combineren. Ik ben fan van de industriële stijl, met zwarte elementen, die de ruimte kracht en pit geven. Ook hou ik van de minimalistische en natuurlijke Japandi-stijl, met zowel Japanse en Scandinavische elementen. Door beide stijlen te combineren is het een warme en eigentijdse inrichting geworden.”

En helemaal tevreden nu, of heb je nog iets te wensen? 

“Ik wil heel graag een VELUX dakkapel serre. Dat ziet er vanbinnen en vanbuiten te gek uit. Nu zit dat er helaas nog niet in, maar wie weet later, aan de andere kant van het dak. Daar ligt nog wel ruimte voor verbetering. Rome is ook niet op 1 dag gebouwd, en je huis helemaal naar wens maken, mag best een paar jaar duren. Want geduld en een visie leiden samen tot de mooiste dingen.” 

"De dakramen liggen op het westen, waardoor we kunnen genieten van een magische oranje zonderondergang. En ’s avonds in bed kijken we naar de sterren."

Gerelateerde artikelen

Kinderen die aardrijkskunde leren met een wereldbol in een zonovergoten kamer met een VELUX dakvenster.
Doe je voordeel met deze ideeën voor een zolderverbouwing
Ben je van plan om je zolder te verbouwen, of ga je een nieuwe zolderkamer bouwen, dan vraag je je misschien af welk dakraam voor jouw project het meest geschikt is. Dakramen werden lange tijd gezien als een functionele toevoeging aan een zolderverdieping, maar ze kunnen nog veel meer betekenen voor je woning. Vraag het aan een architect en die zal zeggen dat daglicht de basis vormt van elk ontwerp. Dus waarom zou jij niet hetzelfde doen en maximaal profiteren van de kracht van daglicht op zolder? Dit zijn onze ideeën voor een zolderverbouwing waar jij je voordeel mee kunt doen.
Het volledige artikel lezen
Gezellige zolder slaapkamer met zachte beddengoed, bloemenbehang, en VELUX dakvensters.
Creëer de ultieme WAUW-factor met deze zolder ideeën
Heb je ooit foto’s gezien op Instagram of Pinterest van een prachtige zolder en vroeg jij je toen af: “wat moet ik doen voor zo’n mooie zolder?”. Lees dan zeker even verder, want in dit artikel krijg je een aantal inspirerende zolder ideeën voorgeschoteld. Creëer de ultieme WAUW-factor, maak van je zolder een unieke plek en geef een geheel nieuwe dimensie aan je woning.
Het volledige artikel lezen
Moderne keuken met familie, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Je woning verbeteren. Niet langer wonen… léven
Als de pandemie ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat een woning meer is dan alleen een plek om te wonen. Het bleek, weliswaar noodgedwongen, dat je er ook kunt werken, lessen volgen en nog veel meer activiteiten kunt uitvoeren die je daarvoor buiten de deur deed. Menigeen zat thuis aan de keukentafel virtueel te vergaderen en hoefde daar ‘s morgens niet eerst voor in de file te staan. Je kon ook zaken doen met bedrijven overzee zonder dat je daarvoor in het vliegtuig hoefde te stappen. Het milieu was nog nooit zo blij als tijdens de pandemie. De lucht was al decennia lang niet zo schoon geweest. Binnenshuis was het echter niet altijd een pretje. Wij mensen leken nauwelijks voorbereid op een gedwongen verblijf in huis. Het was voor velen al gauw duidelijk dat er nog heel wat te verbeteren valt om optimaal gebruik te maken van een woning, maar vooral om optimaal te kunnen genieten thuis.
Het volledige artikel lezen
Twee mannen die een VELUX dakvenster installeren, waardoor het natuurlijke licht in de kamer wordt verbeterd.
Stel je slaapkamer eens voor met daglicht vanaf boven
De slaapkamer is bij uitstek de plek in je woning waar we ons weer opladen voor de volgende dag. Een goede nachtrust is vitaal. Zonder slaap kunnen we niet functioneren. Niet iedereen lukt het om iedere nacht goed te slapen. Daarom is het zo belangrijk om een aangename plek in je woning te hebben waar je beschikt over de ideale omstandigheden om helemaal tot rust te komen. Wist je dat daglicht een belangrijke invloed heeft op ons slaap- en waakritme? Door meer daglicht naar je slaapkamer te halen, slaap je 's nachts beter.
Het volledige artikel lezen
Binnenkant van een zolder die gerenoveerd wordt met VELUX dakvensters en bouwgereedschap.
Stappenplan voor verbouwing van je zolder
De verbouwing van je zolder en het plaatsen van dakramen kan wel eens van heel veel waarde blijken te zijn. Wist je dat de aanwezigheid van voldoende daglicht een belangrijke reden is om een woning te kopen? Veel daglicht in je woning doet de waarde van je woning stijgen. Ook de beschikbare ruimte speelt een belangrijke rol voor potentiële kopers. Je zolder verbouwen brengt minder kosten met zich mee dan wanneer je je woning groter maakt door middel van een uitbouw (tot wel zes keer goedkoper). Omdat je de zolder toch al hebt, is het een goed idee om deze ruimte om te toveren tot een aantrekkelijke, geheel nieuwe leefomgeving. Dat vergt wel het nodige werk. Daarom hebben we dit stappenplan voor de verbouwing van je zolder gemaakt.
Het volledige artikel lezen