Stappenplan voor verbouwing van je zolder

A handyman standing with ladder in the attic under construction"
De verbouwing van je zolder en het plaatsen van dakramen kan wel eens van heel veel waarde blijken te zijn. Wist je dat de aanwezigheid van voldoende daglicht een belangrijke reden is om een woning te kopen? Veel daglicht in je woning doet de waarde van je woning stijgen. Ook de beschikbare ruimte speelt een belangrijke rol voor potentiële kopers. Je zolder verbouwen brengt minder kosten met zich mee dan wanneer je je woning groter maakt door middel van een uitbouw (tot wel zes keer goedkoper). Omdat je de zolder toch al hebt, is het een goed idee om deze ruimte om te toveren tot een aantrekkelijke, geheel nieuwe leefomgeving. Dat vergt wel het nodige werk. Daarom hebben we dit stappenplan voor de verbouwing van je zolder gemaakt.

Stap voor stap de verbouwing van je zolder voorbereiden

Je hebt gekozen voor een verbouwing van je zolder en de ruimte leeggemaakt, maar hoe ga je nu van start? Laten we stap voor stap door het verbouwingsproces lopen. Met als doel om je duidelijk te maken waar je allemaal op moet letten en wat je allemaal tegenkomt op weg naar een mooie zolder.

1. Bereken de ruimte die je tot je beschikking hebt op zolder. Dit doe je door naar de lengte en breedte te kijken, maar ook naar de hoogte van je zolder. Het gedeelte waar je niet kunt staan, valt af als leefruimte.

2. Bekijk hoe de constructie van jouw dak in elkaar steekt en op welke manier deze geschikt is voor verbouwing. Aan de hand van de constructie weet je ook hoelang de verbouwing van de zolder gaat duren.

3. Deel de zolderverdieping op in verschillende stukken en bekijk waar je het meeste uit je vierkante meters kunt halen om bijvoorbeeld een slaap- of werkkamer te bouwen en welk deel het meest geschikt is als opbergruimte.

Key takeaways
  • Voordat je jouw zolder gaat verbouwen, bereken je eerst hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt.
  • Deel de zolderverdieping op in verschillende stukken en bekijk waar je het meeste uit je vierkante meters kunt halen om bijvoorbeeld een slaap- of werkkamer te bouwen.
  • Bekijk welk soort dakramen je kunt gebruiken om meer ruimte en daglicht te creëren. Vraag advies van experts als je het moeilijk vindt om een keuze te maken.

Bepaal welk VELUX dakraam voor jou het meest geschikt is

Bekijk welk soort dakramen je kunt gebruiken om meer ruimte en daglicht te creëren. Dit kan bijvoorbeeld een VELUX 3in1 dakraam zijn dat zorgt voor veel daglicht, maar ook een VELUX balkonvenster waardoor je niet alleen meer daglicht binnenhaalt, maar ook nog meer ruimte creëert.

"Door je lege zolder te verbouwen, stijgt de waarde van je huis. Je hebt meer ruimte en daglicht, en je bespaart op de hogere kosten die je voor een uitbouw kwijt bent."

Overweeg een dakkapel voor meer daglicht

De dakkapel van VELUX is de ideale oplossing voor meer ruimte op je zolder én een maximale hoeveelheid daglicht. Met deze daglichtoplossing haal je tot wel drie keer meer daglicht in huis. VELUX heeft verschillende soorten dakkapelen. Zo is er de dakkapel serre, waarbij de bovenkant van de dakkapel ook van dakramen is gemaakt. Liever een dakkapel op maat met de voordelen van dakramen? Kies dan voor de partneroplossingen van VELUX.

Heb ik een vergunning nodig?

Onderzoek van tevoren goed of je voor je zolder verbouwing een vergunning nodig hebt, of dat je zonder problemen aan de slag kunt gaan. Voor dakramen heb je in de regel geen vergunning nodig, voor een dakkapel soms wel.

Praat met een adviseur of Montagepartner

Jouw project heeft de meeste kans van slagen als je dat eerst bespreekt met mensen die expertise hebben op dit gebied. Denk aan een architect of aannemer. Ook onze adviseurs helpen je graag bij jouw project. Of Je kan de hulp inschakelen van één van onze VELUX Montagepartners. Zij zorgen er graag voor dat jouw project een succes wordt.

Gerelateerde artikelen