Stappenplan voor verbouwing van je zolder

De verbouwing van je zolder en het plaatsen van dakramen kan wel eens van heel veel waarde blijken te zijn. Wist je dat de aanwezigheid van voldoende daglicht een belangrijke reden is om een woning te kopen? Veel daglicht in je woning doet de waarde van je woning stijgen. Ook de beschikbare ruimte speelt een belangrijke rol voor potentiële kopers.
Key takeaways
  • Voordat je jouw zolder gaat verbouwen, bereken je eerst hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt.
  • Deel de zolderverdieping op in verschillende stukken en bekijk waar je het meeste uit je vierkante meters kunt halen om bijvoorbeeld een slaap- of werkkamer te bouwen.
  • Bekijk welk soort dakramen je kunt gebruiken om meer ruimte en daglicht te creëren. Vraag advies van experts als je het moeilijk vindt om een keuze te maken.

Stap voor stap de verbouwing van je zolder voorbereiden

Je hebt gekozen voor een verbouwing van je zolder en de ruimte leeggemaakt, maar hoe ga je nu van start? Laten we stap voor stap door het verbouwingsproces lopen. Met als doel om je duidelijk te maken waar je allemaal op moet letten en wat je allemaal tegenkomt op weg naar een mooie zolder.

1. Bereken de ruimte die je tot je beschikking hebt op zolder. Dit doe je door naar de lengte en breedte te kijken, maar ook naar de hoogte van je zolder. Het gedeelte waar je niet kunt staan, valt af als leefruimte.

2. Bekijk hoe de constructie van jouw dak in elkaar steekt en op welke manier deze geschikt is voor verbouwing. Aan de hand van de constructie weet je ook hoelang de verbouwing van de zolder gaat duren.

3. Deel de zolderverdieping op in verschillende stukken en bekijk waar je het meeste uit je vierkante meters kunt halen om bijvoorbeeld een slaap- of werkkamer te bouwen en welk deel het meest geschikt is als opbergruimte.

Bepaal welk VELUX dakraam voor jou het meest geschikt is

Bekijk welk soort dakramen je kunt gebruiken om meer ruimte en daglicht te creëren. Dit kan bijvoorbeeld een VELUX 3in1 dakraam zijn dat zorgt voor veel daglicht, maar ook een VELUX balkonvenster waardoor je niet alleen meer daglicht binnenhaalt, maar ook nog meer ruimte creëert.

Overweeg een dakkapel voor meer daglicht

De dakkapel van VELUX is de ideale oplossing voor meer ruimte op je zolder én een maximale hoeveelheid daglicht. Met deze daglichtoplossing haal je tot wel drie keer meer daglicht in huis. VELUX heeft verschillende soorten dakkapelen. Zo is er de dakkapel serre, waarbij de bovenkant van de dakkapel ook van dakramen is gemaakt. Liever een dakkapel op maat met de voordelen van dakramen? Kies dan voor de partneroplossingen van VELUX.

Heb ik een vergunning nodig?

Onderzoek van tevoren goed of je voor je zolder verbouwing een vergunning nodig hebt, of dat je zonder problemen aan de slag kunt gaan. Voor dakramen heb je in de regel geen vergunning nodig, voor een dakkapel soms wel.

Praat met een adviseur of Montagepartner

Jouw project heeft de meeste kans van slagen als je dat eerst bespreekt met mensen die expertise hebben op dit gebied. Denk aan een architect of aannemer. Ook onze adviseurs helpen je graag bij jouw project. Of Je kan de hulp inschakelen van één van onze VELUX Montagepartners. Zij zorgen er graag voor dat jouw project een succes wordt.

Auteur

VELUX Editorial team

Delen

Bronnen

planningportal.co.uk
mygov.scot/planning-permission
gov.wales/apply-planning-permission
nidirect.gov.uk/articles/finding-planning-application
citizensinformation.ie/en/housing/planning_permission

Gerelateerde artikelen

Match je dakraam met jouw woning
Met voldoende lichtinval geef je de woning een optimale boost. Daglicht maakt alles in je woning scherper en tegelijkertijd geeft het je brein extra energie. Met een dakraam creëer je extra veel daglicht. Woningen zijn voorzien van verschillende daken, maar gelukkig zijn er ook verschillende type dakramen. Je vindt dus altijd wel een dakraam dat bij je woning past.
Het volledige artikel lezen
Hoe vind je de juiste professional voor je project?
De woning is een plaats waar je veel tijd doorbrengt. Maak er dus een aangename en uitnodigende plek van. Veel mensen vragen zich af of ze een verbouwproject zelf kunnen uitvoeren of dat ze beter hulp kunnen inschakelen. Bovendien is het soms lastig om te weten welke professional je voor elk project nodig hebt.
Het volledige artikel lezen
Je woning verbeteren. Niet langer wonen… léven
Als de pandemie ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat een woning meer is dan alleen een plek om te wonen. Het bleek, weliswaar noodgedwongen, dat je er ook kunt werken, lessen volgen en nog veel meer activiteiten kunt uitvoeren die je daarvoor buiten de deur deed. Menigeen zat thuis aan de keukentafel virtueel te vergaderen en hoefde daar ‘s morgens niet eerst voor in de file te staan. Je kon ook zaken doen met bedrijven overzee zonder dat je daarvoor in het vliegtuig hoefde te stappen. Het milieu was nog nooit zo blij als tijdens de pandemie. De lucht was al decennia lang niet zo schoon geweest. Binnenshuis was het echter niet altijd een pretje. Wij mensen leken nauwelijks voorbereid op een gedwongen verblijf in huis. Het was voor velen al gauw duidelijk dat er nog heel wat te verbeteren valt om optimaal gebruik te maken van een woning, maar vooral om optimaal te kunnen genieten thuis.
Het volledige artikel lezen
Creëer een creatief en productief stimulerende binnenruimte
Iedereen die de laatste jaren weleens thuis heeft gewerkt, weet het. Om goed te kunnen werken, heb je een inspirerende omgeving nodig die jouw creativiteit stimuleert. Een ruimte waar je je ook goed kunt concentreren. Dat is een belangrijke voorwaarde om je productiviteit te verhogen. Dit is niet alleen van toepassing op het werken binnenshuis. Ook op andere momenten is een stimulering van de creativiteit en productiviteit van belang. Nu is de woonsituatie voor iedereen weer anders. Waar de één een aparte kamer tot zijn beschikking heeft die volledig voor dit doel ingericht kan worden, moet de ander een plekje creëren in de woonkamer. Hoe creëer je een ideale plek in je woning waar je creativiteit en productiviteit getriggerd worden? Dit zijn onze tips om je productiviteit en creativiteit een boost te geven.
Het volledige artikel lezen
Creëer meer daglicht en ruimte met een VELUX dakkapel
Ben je van plan om je woning te verbouwen? Dan is dat ook het moment om na te denken of je extra ruimte wilt creëren en meer daglicht in je woning wilt toelaten. Dat kan heel goed met een dakraam of een dakkapel. Je bovenste verdieping ondergaat een ware metamorfose als je een dakkapel op zolder plaatst. Het verschil tussen de dakkapel voor en na die werd aangebracht, is werkelijk enorm. Wat een daglicht en ruimte opeens. Je vraagt je af waarom je niet veel eerder voor een zolder en slaapkamer met dakkapel hebt gekozen. Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten dakkapellen van VELUX die een alternatief zijn voor de reguliere dakkapel. Ook lees je wat de voordelen van een VELUX dakkapel op zolder zijn.
Het volledige artikel lezen