Creëer een creatief en productief stimulerende binnenruimte

A shared dining room area together with home office. Man is sitting at the home office table and working with computer
Iedereen die de laatste jaren weleens thuis heeft gewerkt, weet het. Om goed te kunnen werken, heb je een inspirerende omgeving nodig die jouw creativiteit stimuleert. Een ruimte waar je je ook goed kunt concentreren. Dat is een belangrijke voorwaarde om je productiviteit te verhogen. Dit is niet alleen van toepassing op het werken binnenshuis. Ook op andere momenten is een stimulering van de creativiteit en productiviteit van belang. Nu is de woonsituatie voor iedereen weer anders. Waar de één een aparte kamer tot zijn beschikking heeft die volledig voor dit doel ingericht kan worden, moet de ander een plekje creëren in de woonkamer. Hoe creëer je een ideale plek in je woning waar je creativiteit en productiviteit getriggerd worden? Dit zijn onze tips om je productiviteit en creativiteit een boost te geven.

Manieren om je creativiteit te stimuleren

  • Stimuleer je zintuigen.  Hoe raak jij geïnspireerd? Meestal is dat het geval als je voeding geeft aan je zintuigen. Een bepaalde kleur of geur, het gezang van vogels, het geluid van kabbelend water of de wind in de bomen. Creativiteit is ons allemaal gegeven, je hoeft het alleen maar wakker te maken in jezelf. Daarom is het belangrijk dat jij je ruimte zo inricht dat je geïnspireerd raakt. Verf je muren in de kleuren waarbij jij je goed voelt, laat je inspireren door een schilderij of een poster aan de muur. Luister naar de vogels of de wind door af en toe je (dak)raam open te zetten.
  • Gebruik de kracht van daglicht. Van planten is bekend dat ze niet zonder daglicht kunnen. Voor ons mensen geldt hetzelfde. Daglicht fleurt je op, geeft je energie en zal je creativiteit stimuleren. Zorg er daarom voor dat er voldoende daglicht binnenkomt op je werkplek. Het plaatsen van een enkel of 2in1 dakraam komt daarbij zeker van pas.
Belangrijke punten
  • Om je creativiteit en productiviteit te stimuleren, is het van belang dat je leef/werkruimte je zintuigen prikkelen.
  • Voldoende daglicht is een voorwaarde om je creativiteit te stimuleren. Door een dakraam van VELUX te plaatsen, creëer je een omgeving met voldoende daglicht.
  • Voldoende frisse lucht en een optimale opstelling van je (kantoor)meubels bevordert de productiviteit.
  • Zoek het contact met de natuur. Dakramen brengen je dichter bij de natuur. Heb jij een thuiskantoor op zolder, dan komt jouw creativiteit zeker tot bloei wanneer je af en toe eens naar de lucht kijkt. Wolkenpartijen, strakblauwe hemels of zelfs een regenbui zijn een bron van inspiratie. Heb je een plat dak? Dan zou je dit zomaar kunnen omtoveren tot een bron van daglicht met een VELUX daklicht of lichtkoepel. Heerlijk om bij goed weer in zo’n oase van daglicht je werk te doen.
“Thuiswerken is hartstikke leuk, maar je moet daarvoor wel een eigen plekje creëren dat je creativiteit en productiviteit stimuleert.”

Manieren om je productiviteit te stimuleren

  • Zorg voor voldoende frisse lucht Wil je werken in een gezonde ruimte, dan ben je gebaat bij frisse lucht. Steeds weer verse zuurstof houdt jouw hersenen alert. Zo ben je de hele dag productief en heb je minder snel last van een dip tijdens de middag. Frisse lucht is gratis, wel moet je zorgen voor voldoende ventilatie. VELUX dakramen zijn precies die bron van frisse lucht die jij nodig hebt.
  • Kies voor een optimale opstelling van je meubels. Heb jij je bureau naast je wasmachine staan? Niet ideaal natuurlijk. Thuiswerken en productiviteit gaan samen met een goed doordachte opstelling van je meubels. Ook als je niet zo ruim woont, is het toch belangrijk dat je een eigen hoekje hebt waar je geconcentreerd je werk kunt doen en niet wordt afgeleid.
  • Plaats een plantje op je bureau.  Een bonsai, cactus of een ander klein plantje op je bureau houdt je bij de les en werkt stimulerend. Aan het begin van iedere werkdag kijk je even naar het plantje. Zolang het plantje groeit en bloeit, groeit en bloeit ook jouw creativiteit en productiviteit.

Gerelateerde artikelen