Creëer een creatief en productief stimulerende binnenruimte

Woman and baby at home with VELUX roof windows
Iedereen die de laatste jaren weleens thuis heeft gewerkt, weet het. Om goed te kunnen werken, heb je een inspirerende omgeving nodig die jouw creativiteit stimuleert. Een ruimte waar je je ook goed kunt concentreren. Dat is een belangrijke voorwaarde om je productiviteit te verhogen. Dit is niet alleen van toepassing op het werken binnenshuis. Ook op andere momenten is een stimulering van de creativiteit en productiviteit van belang. Nu is de woonsituatie voor iedereen weer anders. Waar de één een aparte kamer tot zijn beschikking heeft die volledig voor dit doel ingericht kan worden, moet de ander een plekje creëren in de woonkamer. Hoe creëer je een ideale plek in je woning waar je creativiteit en productiviteit getriggerd worden? Dit zijn onze tips om je productiviteit en creativiteit een boost te geven.  
Belangrijke punten
  • Om je creativiteit en productiviteit te stimuleren, is het van belang dat je leef/werkruimte je zintuigen prikkelen.
  • Voldoende daglicht is een voorwaarde om je creativiteit te stimuleren. Door een dakraam van VELUX te plaatsen, creëer je een omgeving met voldoende daglicht.
  • Voldoende frisse lucht en een optimale opstelling van je (kantoor)meubels bevordert de productiviteit.

Manieren om je creativiteit te stimuleren

  • Stimuleer je zintuigen.  Hoe raak jij geïnspireerd? Meestal is dat het geval als je voeding geeft aan je zintuigen. Een bepaalde kleur of geur, het gezang van vogels, het geluid van kabbelend water of de wind in de bomen. Creativiteit is ons allemaal gegeven, je hoeft het alleen maar wakker te maken in jezelf. Daarom is het belangrijk dat jij je ruimte zo inricht dat je geïnspireerd raakt. Verf je muren in de kleuren waarbij jij je goed voelt, laat je inspireren door een schilderij of een poster aan de muur. Luister naar de vogels of de wind door af en toe je (dak)raam open te zetten.
  • Gebruik de kracht van daglicht. Van planten is bekend dat ze niet zonder daglicht kunnen. Voor ons mensen geldt hetzelfde. Daglicht fleurt je op, geeft je energie en zal je creativiteit stimuleren. Zorg er daarom voor dat er voldoende daglicht binnenkomt op je werkplek. Het plaatsen van een enkel of 2in1 dakraam komt daarbij zeker van pas.
  • Zoek het contact met de natuur. Dakramen brengen je dichter bij de natuur. Heb jij een thuiskantoor op zolder, dan komt jouw creativiteit zeker tot bloei wanneer je af en toe eens naar de lucht kijkt. Wolkenpartijen, strakblauwe hemels of zelfs een regenbui zijn een bron van inspiratie. Heb je een plat dak? Dan zou je dit zomaar kunnen omtoveren tot een bron van daglicht met een VELUX daklicht of lichtkoepel. Heerlijk om bij goed weer in zo’n oase van daglicht je werk te doen.

Manieren om je productiviteit te stimuleren

  • Zorg voor voldoende frisse lucht Wil je werken in een gezonde ruimte, dan ben je gebaat bij frisse lucht. Steeds weer verse zuurstof houdt jouw hersenen alert. Zo ben je de hele dag productief en heb je minder snel last van een dip tijdens de middag. Frisse lucht is gratis, wel moet je zorgen voor voldoende ventilatie. VELUX dakramen zijn precies die bron van frisse lucht die jij nodig hebt.
  • Kies voor een optimale opstelling van je meubels. Heb jij je bureau naast je wasmachine staan? Niet ideaal natuurlijk. Thuiswerken en productiviteit gaan samen met een goed doordachte opstelling van je meubels. Ook als je niet zo ruim woont, is het toch belangrijk dat je een eigen hoekje hebt waar je geconcentreerd je werk kunt doen en niet wordt afgeleid.
  • Plaats een plantje op je bureau.  Een bonsai, cactus of een ander klein plantje op je bureau houdt je bij de les en werkt stimulerend. Aan het begin van iedere werkdag kijk je even naar het plantje. Zolang het plantje groeit en bloeit, groeit en bloeit ook jouw creativiteit en productiviteit.

Gerelateerde artikelen

Je woning verbeteren. Niet langer wonen… léven
Als de pandemie ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat een woning meer is dan alleen een plek om te wonen. Het bleek, weliswaar noodgedwongen, dat je er ook kunt werken, lessen volgen en nog veel meer activiteiten kunt uitvoeren die je daarvoor buiten de deur deed. Menigeen zat thuis aan de keukentafel virtueel te vergaderen en hoefde daar ‘s morgens niet eerst voor in de file te staan. Je kon ook zaken doen met bedrijven overzee zonder dat je daarvoor in het vliegtuig hoefde te stappen. Het milieu was nog nooit zo blij als tijdens de pandemie. De lucht was al decennia lang niet zo schoon geweest. Binnenshuis was het echter niet altijd een pretje. Wij mensen leken nauwelijks voorbereid op een gedwongen verblijf in huis. Het was voor velen al gauw duidelijk dat er nog heel wat te verbeteren valt om optimaal gebruik te maken van een woning, maar vooral om optimaal te kunnen genieten thuis.
Het volledige artikel lezen
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Gebruik daglicht om je woning te verlichten
Daglicht geeft het interieur van je woning een echte oppepper. We bevinden ons graag in een ruimte met veel daglicht. Daglicht is bovendien noodzakelijk voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Daglicht heeft als voordeel dat het overal aanwezig is. Bovendien is het gratis beschikbaar. Wanneer je hier op een slimme manier gebruik van maakt, heb je de mogelijkheid om een gezellige en aangename sfeer te creëren.
Het volledige artikel lezen
Daglicht meenemen in de architectuur van je woning
Daglicht in je woning halen, is van cruciaal belang. Architecten spelen daar dan ook graag op in en gebruiken het meestal als uitgangspunt bij het ontwerpen van woningen en kantoorgebouwen. Een goed voorbeeld van hoe ontwerp, het behoud van originele elementen van de constructie en een overvloed aan daglicht samenkomen. Dankzij de lichtinval in je woning houd je contact met de natuur. Je volgt het ritme waarin de zon ‘s morgens op komt en ‘s avonds weer ondergaat. Dat is precies zoals het ooit was bedoeld. Ons hele wezen en dus ook ons slaap- en waakritme is namelijk ingesteld op deze natuurlijke cyclus van licht en donker. Overdag ben je erbij gebaat om zoveel mogelijk daglicht in je woning te halen. Hoewel je binnen zit, krijg je op die manier toch ook voldoende van buiten mee. De grenzen tussen binnen en buiten vervagen met de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Hoe creëer je een gezonde woonomgeving?
Het is belangrijk om de ruimtes in je woonomgeving gezond te houden. Dit doe je onder andere met dakramen. Een dakraam brengt namelijk daglicht in je woning. Dit draagt bij aan een prettige woonervaring en geeft je gezondheid een boost. Ook zorgt een dakraam voor een betere ventilatie. Naast deze twee belangrijke voordelen is het ook om andere redenen verstandig om voor VELUX dakramen te gaan.
Het volledige artikel lezen