Daglicht meenemen in de architectuur van je woning

Daglicht in je woning halen, is van cruciaal belang. Architecten spelen daar dan ook graag op in en gebruiken het meestal als uitgangspunt bij het ontwerpen van woningen en kantoorgebouwen. Een goed voorbeeld van hoe ontwerp, het behoud van originele elementen van de constructie en een overvloed aan daglicht samenkomen. Dankzij de lichtinval in je woning houd je contact met de natuur. Je volgt het ritme waarin de zon ‘s morgens op komt en ‘s avonds weer ondergaat. Dat is precies zoals het ooit was bedoeld. Ons hele wezen en dus ook ons slaap- en waakritme is namelijk ingesteld op deze natuurlijke cyclus van licht en donker. Overdag ben je erbij gebaat om zoveel mogelijk daglicht in je woning te halen. Hoewel je binnen zit, krijg je op die manier toch ook voldoende van buiten mee. De grenzen tussen binnen en buiten vervagen met de dakramen van VELUX.  
Belangrijke punten
  • Dakramen voorzien je woonruimte van extra daglicht.
  • Door te spelen met lichtinval in je woning creëer je een aangename leefomgeving.
  • Mensen hebben daglicht nodig. Daarom is het belangrijk om meer daglicht te creëren in die donkere ruimte.

Spelen met licht inval in je woning

Met daglicht kun je hele leuke dingen doen. Stel je voor hoe het prille zonlicht ‘s morgens weelderig op de muren van je slaapkamer schijnt. Wie wil er nu niet wakker worden met de zon in huis? Of stel je eens zo’n relaxte zondag voor waarin je lekker in je pyjama bent weggezakt in je favoriete stoel. Terwijl de tijd verstrijkt en je luistert naar mooie muziek zie je het licht ieder uur veranderen en worden voorwerpen in je kamer steeds weer op een andere manier verlicht. Natuurlijk heb je daar allang op ingespeeld en je interieur zo ingericht dat het daglicht alle kans heeft om een op-en-top voorstelling te geven.

Daglicht creëren in een donkere ruimte

Je woning is in de eerste plaats een veilige plek waar je kunt relaxen en tijd met je familie, vrienden of je huisdieren kunt doorbrengen. Veel daglicht in je woning wekt de illusie dat je leefruimte groter is. Heb je maar weinig lichtinval in je woning, dan lijkt deze ook kleiner. Omgekeerd, een smalle kamer lijkt een stuk groter als er meer daglicht naar binnen schijnt.

Een donkere ruimte zorgt al gauw voor een somber aangezicht. Zie je jezelf al zitten op de bank in een te donkere kamer waar je overdag al een lamp moet aan doen? Los van het feit dat het onnodige energieverspilling is, werkt een donkere kamer ook door op je gemoed. Daglicht maakt je vrolijk en geeft je energie. Komt er te weinig daglicht naar binnen, zet dan eens op een rijtje op welke manier je veranderingen zou kunnen aanbrengen om meer daglicht te creëren in die donkere ruimte. Geef daglicht een kans! Denk bijvoorbeeld aan het monteren van VELUX dakramen.

Architectuurtips om optimaal te genieten van meer daglicht

  • Creëer meer ruimte en voorzie je woonkamer van meer daglicht door middel van een open keuken.
  • Grenst je keuken direct aan het dak, bijvoorbeeld door een uitbouw, dan haal je met een VELUX dakraam extra daglicht naar binnen. Heeft jouw woning een uitbouw? Overweeg dan ook een glazen daklicht of een lichtkoepel voor de inval van extra daglicht.
  • Als het mogelijk is om je plafond te verhogen, moet je dat zeker overwegen. Het geeft een ruimtelijk effect.
  • Heeft je woning meerdere verdiepingen? Ook dan kun je door het plaatsen van VELUX dakramen jouw woning voorzien van een unieke lichtinval. Dat hoeft zich niet alleen te beperken tot je zolderverdieping. Denk ook eens hoe je trap naar beneden er opeens een aantrekkelijker uitziet als deze extra verlicht wordt. Ook huizen met een plat dak hebben veel profijt van daklichten en lichtkoepels.

Je ziet het, de mogelijkheden om het daglicht naar binnen te laten, zijn vrijwel onbeperkt.

Gerelateerde artikelen

10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.
Het volledige artikel lezen
Je woning verbeteren. Niet langer wonen… léven
Als de pandemie ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat een woning meer is dan alleen een plek om te wonen. Het bleek, weliswaar noodgedwongen, dat je er ook kunt werken, lessen volgen en nog veel meer activiteiten kunt uitvoeren die je daarvoor buiten de deur deed. Menigeen zat thuis aan de keukentafel virtueel te vergaderen en hoefde daar ‘s morgens niet eerst voor in de file te staan. Je kon ook zaken doen met bedrijven overzee zonder dat je daarvoor in het vliegtuig hoefde te stappen. Het milieu was nog nooit zo blij als tijdens de pandemie. De lucht was al decennia lang niet zo schoon geweest. Binnenshuis was het echter niet altijd een pretje. Wij mensen leken nauwelijks voorbereid op een gedwongen verblijf in huis. Het was voor velen al gauw duidelijk dat er nog heel wat te verbeteren valt om optimaal gebruik te maken van een woning, maar vooral om optimaal te kunnen genieten thuis.
Het volledige artikel lezen
Creëer een creatief en productief stimulerende binnenruimte
Iedereen die de laatste jaren weleens thuis heeft gewerkt, weet het. Om goed te kunnen werken, heb je een inspirerende omgeving nodig die jouw creativiteit stimuleert. Een ruimte waar je je ook goed kunt concentreren. Dat is een belangrijke voorwaarde om je productiviteit te verhogen. Dit is niet alleen van toepassing op het werken binnenshuis. Ook op andere momenten is een stimulering van de creativiteit en productiviteit van belang. Nu is de woonsituatie voor iedereen weer anders. Waar de één een aparte kamer tot zijn beschikking heeft die volledig voor dit doel ingericht kan worden, moet de ander een plekje creëren in de woonkamer. Hoe creëer je een ideale plek in je woning waar je creativiteit en productiviteit getriggerd worden? Dit zijn onze tips om je productiviteit en creativiteit een boost te geven.
Het volledige artikel lezen
Hoe creëer je een gezonde woonomgeving?
Het is belangrijk om de ruimtes in je woonomgeving gezond te houden. Dit doe je onder andere met dakramen. Een dakraam brengt namelijk daglicht in je woning. Dit draagt bij aan een prettige woonervaring en geeft je gezondheid een boost. Ook zorgt een dakraam voor een betere ventilatie. Naast deze twee belangrijke voordelen is het ook om andere redenen verstandig om voor VELUX dakramen te gaan.
Het volledige artikel lezen