Daglicht meenemen in de architectuur van je woning

A bright living room space in the white painted attic with roof windows
Daglicht in je woning halen, is van cruciaal belang. Architecten spelen daar dan ook graag op in en gebruiken het meestal als uitgangspunt bij het ontwerpen van woningen en kantoorgebouwen. Een goed voorbeeld van hoe ontwerp, het behoud van originele elementen van de constructie en een overvloed aan daglicht samenkomen. Dankzij de lichtinval in je woning houd je contact met de natuur. Je volgt het ritme waarin de zon ‘s morgens op komt en ‘s avonds weer ondergaat. Dat is precies zoals het ooit was bedoeld. Ons hele wezen en dus ook ons slaap- en waakritme is namelijk ingesteld op deze natuurlijke cyclus van licht en donker. Overdag ben je erbij gebaat om zoveel mogelijk daglicht in je woning te halen. Hoewel je binnen zit, krijg je op die manier toch ook voldoende van buiten mee. De grenzen tussen binnen en buiten vervagen met de dakramen van VELUX.

Spelen met licht inval in je woning

Met daglicht kun je hele leuke dingen doen. Stel je voor hoe het prille zonlicht ‘s morgens weelderig op de muren van je slaapkamer schijnt. Wie wil er nu niet wakker worden met de zon in huis? Of stel je eens zo’n relaxte zondag voor waarin je lekker in je pyjama bent weggezakt in je favoriete stoel. Terwijl de tijd verstrijkt en je luistert naar mooie muziek zie je het licht ieder uur veranderen en worden voorwerpen in je kamer steeds weer op een andere manier verlicht. Natuurlijk heb je daar allang op ingespeeld en je interieur zo ingericht dat het daglicht alle kans heeft om een op-en-top voorstelling te geven.

Belangrijke punten
  • Dakramen voorzien je woonruimte van extra daglicht.
  • Door te spelen met lichtinval in je woning creëer je een aangename leefomgeving.
  • Mensen hebben daglicht nodig. Daarom is het belangrijk om meer daglicht te creëren in die donkere ruimte.

Daglicht creëren in een donkere ruimte

Je woning is in de eerste plaats een veilige plek waar je kunt relaxen en tijd met je familie, vrienden of je huisdieren kunt doorbrengen. Veel daglicht in je woning wekt de illusie dat je leefruimte groter is. Heb je maar weinig lichtinval in je woning, dan lijkt deze ook kleiner. Omgekeerd, een smalle kamer lijkt een stuk groter als er meer daglicht naar binnen schijnt.

“Dankzij de lichtinval in je woning houd je contact met de natuur. Je volgt het ritme waarin de zon ‘s morgens opkomt en ‘s avonds weer onder gaat.”
Een donkere ruimte zorgt al gauw voor een somber aangezicht. Zie je jezelf al zitten op de bank in een te donkere kamer waar je overdag al een lamp moet aan doen? Los van het feit dat het onnodige energieverspilling is, werkt een donkere kamer ook door op je gemoed. Daglicht maakt je vrolijk en geeft je energie. Komt er te weinig daglicht naar binnen, zet dan eens op een rijtje op welke manier je veranderingen zou kunnen aanbrengen om meer daglicht te creëren in die donkere ruimte. Geef daglicht een kans! Denk bijvoorbeeld aan het monteren van VELUX dakramen.

Architectuurtips om optimaal te genieten van meer daglicht

  • Creëer meer ruimte en voorzie je woonkamer van meer daglicht door middel van een open keuken.
  • Grenst je keuken direct aan het dak, bijvoorbeeld door een uitbouw, dan haal je met een VELUX dakraam extra daglicht naar binnen. Heeft jouw woning een uitbouw? Overweeg dan ook een glazen daklicht of een lichtkoepel voor de inval van extra daglicht.
  • Als het mogelijk is om je plafond te verhogen, moet je dat zeker overwegen. Het geeft een ruimtelijk effect.
  • Heeft je woning meerdere verdiepingen? Ook dan kun je door het plaatsen van VELUX dakramen jouw woning voorzien van een unieke lichtinval. Dat hoeft zich niet alleen te beperken tot je zolderverdieping. Denk ook eens hoe je trap naar beneden er opeens een aantrekkelijker uitziet als deze extra verlicht wordt. Ook huizen met een plat dak hebben veel profijt van daklichten en lichtkoepels.

Je ziet het, de mogelijkheden om het daglicht naar binnen te laten, zijn vrijwel onbeperkt.

Gerelateerde artikelen