Zes jaar geleden kochten Iske en Christof een oud bakhuisje aan de Zeeuwse kust. Nu doet het huisje in niks meer denken aan de bedompte, kleine arbeiderswoning die het ooit was. Mede mogelijk gemaakt door maar liefst negen VELUX dakramen.

Het vakantiehuisje van Iske en Christof ligt in Schoondijke, een dorpje van nog geen 1400 inwoners vlak bij de Noordzee. De woning heeft een bijzondere geschiedenis. Christof vertelt: “Het huisje had vroeger een centrale rol in Schoondijke. Aan het huis zit namelijk een stenen bakoven vast, die werd gebruikt door het hele dorp. Elke week werd de oven opgestookt tot 500 graden. Dan kwam iedereen die wilde hier z’n brood bakken. Alles wat goed bruin moest worden als eerste, daarna baksels die minder hitte nodig hadden, zoals pasteitjes en witte bolletjes.”

Bijzondere aankoop

Een bijzondere woning dus, dat door Iske en Christof ook op een bijzondere manier is gekocht. Iske: “Zes jaar geleden liepen we over de dijk langs het huisje. Er stond een man met een sloophamer, klaar om de oude bakoven in puin te slaan. De man vertelde dat hij het huisje ging verkopen, en ruimte wilde creëren. We keken elkaar aan, en wisten het: wij gaan dit huisje kopen.” Iske en Christof vroegen de man om de hamer weg te leggen en het weekend daarop waren ze de trotse eigenaar van een oud bakhuisje. Een heerlijk lichte vakantiewoning, waar Iske en Christof 1-2 keer per maand te vinden zijn. Iske: “Ik vind het een droomhuisje. Het is hier licht, het is hier gezellig en je kunt zo naar zee. Het is klein, maar groot genoeg voor ons tweeën. Het heeft karakter, en ondanks de afmetingen zijn er overal hoekjes om te zitten.” Christof is net zo enthousiast: “Eigenlijk is het geen Zeeuws, maar een Italiaans huisje. Met de ronde hoeken, de witte muren en plafonds, en houten balken doet het erg mediterraans aan. En de keuken is een fantastische plek om te zitten. Licht en dicht bij de natuur.”

Donkere bedoening

Hoe anders zag het eruit toen ze de woning kochten. Christof: “Het was bedompt en donker. De keuken was bijvoorbeeld met een muur gescheiden van de rest van het huis. Die hebben we eruit gebroken. Het plafond is daarna verhoogd en we hebben vier VELUX dakramen laten plaatsen. Dat maakte een enorm verschil.” Iske: “Ja dat was echt ongelooflijk, toen die dakramen erin zaten, dacht ik echt: wat een pareltje hebben we gekocht!”

Volledig opgeknapt

Niet alleen de keuken, maar het hele huis is van teen tot top gerenoveerd. Met veel spullen die ze al hadden. Iske: “Het is geen groot huis, dus we dachten, we zetten een kleine tafel neer in de keuken, de plek waar we het meeste zitten. Maar dat werkte op een of andere manier niet. Toen zag een vriendin een Franse tafel bij mij thuis in Amsterdam staan, die ik al 4 keer op straat had gezet. ‘Die zou wel eens goed kunnen werken’, zei ze. Nou, we hebben ‘m lichtblauw geverfd en dat bleek een schot in de roos.” En zo zijn er wel meer toevalligheden, zoals Christof ze noemt, die de inrichting hebben bepaald: “Ik had terracotta tegels besteld voor de badkamer en die waren rozer dan gedacht. Stond niet mooi. Maar ik dacht: ‘Volgens mij passen die wel prima boven de schouw.’ En dat bleek weer een schot in de roos te zijn.” Zo werd kamer voor kamer aangepakt, en ondertussen werd er ook steeds meer daglicht toegevoegd.

VELUX voor kwaliteit

In totaal heeft het huisje maar liefst negen VELUX dakramen. Christof: “We hebben gekozen voor de dakramen van VELUX, omdat ze van goede kwaliteit zijn, niet opvallen en van binnenuit kunnen worden schoongemaakt. En dat is fijn, want we kunnen het dak niet op, daar liggen nog oude pannen.” Iske vult aan: “In onze andere woning hebben we ook al VELUX dakramen, dus we wisten dat ze mooi waren en makkelijk te plaatsen zijn. Bovendien zijn de VELUX dakramen te koop in veel verschillende afmetingen. We wilden kleine dakramen, groot past niet bij dit huisje.” Maar dan kun je er dus wel negen plaatsen. En zoveel dakramen, dat heeft volgens het stel echt gezorgd voor een metamorfose. Iske: “Het is werkelijk een verschil van dag en nacht. Je zou foto’s moeten zien van voor en na. Je weet níet wat je ziet.”

Negen dakramen maken het verschil

Naast de vier dakramen in de keuken is er ook een dakraam aan de voorkant, in de bakkamer. Het zesde VELUX dakraam zit in de badkamer beneden. Iske: “Die ruimte had nog nooit daglicht gezien. We hebben daar een klein VELUX-je kunnen plaatsen, zoals ik het altijd noem. En we hebben voor extra daglicht een glazen doorkijk naar boven geplaatst.” Daar bevinden zich VELUX dakraam nummer zeven, acht en negen. Christof: “De bovenverdieping bestond uit twee kleine, donkere ruimtes, die we bij elkaar hebben getrokken. Vervolgens hebben we drie dakramen laten plaatsen.” Het resultaat mag er wezen: het is een prachtige, rustige en lichte slaapkamer geworden. Met als pronkstuk een luxe ligbad bij het raam met uitzicht op de tuin met daarin een grote walnotenboom, waar de zon ’s avonds langzaam achter verdwijnt.

Open monden

Veel gasten die voor het eerst het huisje binnenkomen zijn verbaasd over de hoeveelheid daglicht. “Hun mond valt dan vaak open”, zegt Christof lachend. “Want als je de woning van buiten ziet, verwacht je een donkere plek.” Een ander voordeel van zoveel dakramen is dat je het lekker fris kunt houden in huis. Christof: “Door de vele dakramen en de openslaande deuren in de keuken kunnen we snel doorluchten. Kookgeurtjes vliegen zo naar buiten.” Maar het werkt twee kanten op, want het buitenleven haal je met al die dakramen ook zo naar binnen. Christof: “Als de zon door de dakramen valt, de deuren geopend zijn. Als we de natuur kunnen ruiken, de vogels kunnen horen fluiten. Ja, dan voelt het alsof we in Frankijk of Italië zijn.” Iske vult lachend aan: “Maar als het dan regent, dit is wel Nederland, laten we de deuren gewoon openstaan hoor. Niks ruikt lekkerder dan een zomers buitje.”

Zo hebben Iske en Christof een klein, donker arbeidershuisje omgetoverd tot een lichte, mediterraanse vakantiewoning, die in niks meer doet denken aan wat het eerst was. Nou ja, behalve dan op zaterdagochtend, wanneer de geur van versgebakken brood net als vroeger de keuken vult.

Iske’s tips voor kopen en renoveren van een vakantiewoning

  • Kies de ruimte die bij je past. Groot of klein, ga bij jezelf na wat jij fijn vindt. Sommige mensen hebben de ruimte nodig, andere zijn met minder tevreden.
  • Heb geduld. Soms is het goed om even te wachten voordat je met verbouwen begint. Bijvoorbeeld om erachter te komen hoe de zon in huis binnenkomt, en waar je misschien wat meer daglicht wilt, bijvoorbeeld via een dakraam.
  • Tuin heeft onderhoud nodig. Een grote tuin is heerlijk, maar heeft wel onderhoud nodig. En je bent er niet altijd. Houd daar rekening mee vóórdat je koopt, of bij het ontwerp van je tuin.

“Als de zon door de dakramen valt, de deuren geopend zijn. Als we de natuur kunnen ruiken, de vogels kunnen horen fluiten. Ja, dan voelt het alsof we in Frankijk of Italië zijn.”

Gerelateerde artikelen

Hoe creëer je een wauw-keuken?
Je hebt ze misschien weleens voorbij zien komen op Instagram of Pinterest, foto's van een keuken waarvan je denkt: “WAUW... hoe krijgen ze dat voor elkaar?”. Je kijkt nog eens naar de foto's en vraagt je af waarom jij zo geïnspireerd raakt door deze keuken. Is het de keukenapparatuur of dat moderne kookeiland? Of is er nog een extra factor in het spel waardoor je maar blijft roepen: wauw, wauw, wauw...? Het antwoord op die vraag geven we je in dit artikel.
Het volledige artikel lezen
Creëer de perfecte woonkamer
De woonkamer is het fundament van je woning. Dit is de plaats waar echt wordt geleefd. Het is de plek waar je gezellig met je partner een film kijkt. Ook is het de plek waar je een goed boek leest of spelletjes met je kinderen speelt. Hoe mooier de woonkamer en inrichting eruitzien, hoe meer plezier je in de woonkamer beleeft. Maar waar moet je bij het creëren van de perfecte woonkamer en inrichting dan precies rekening mee houden? Hoe zorg je ervoor dat de woonkamer een aangename plaats is voor de bewoners en voor bezoekers? Daar lees je in dit artikel meer over.
Het volledige artikel lezen
Stel je slaapkamer eens voor met daglicht vanaf boven
De slaapkamer is bij uitstek de plek in je woning waar we ons weer opladen voor de volgende dag. Een goede nachtrust is vitaal. Zonder slaap kunnen we niet functioneren. Niet iedereen lukt het om iedere nacht goed te slapen. Daarom is het zo belangrijk om een aangename plek in je woning te hebben waar je beschikt over de ideale omstandigheden om helemaal tot rust te komen. Wist je dat daglicht een belangrijke invloed heeft op ons slaap- en waakritme? Door meer daglicht naar je slaapkamer te halen, slaap je 's nachts beter.
Het volledige artikel lezen
Waarom een dakraam in de badkamer een uitstekend idee is
In Nederland douchen we gemiddeld 9 minuten per keer. Dat betekent: als jij elke dag onder de douche staat je al zo’n 63 minuten per week in de badkamer doorbrengt. Dan hebben we de keren dat je in bad ligt (als je er een hebt), je tanden poetst, je handen wast of gewoon even in de spiegel kijkt nog niet meegeteld. Algemene schattingen gaan ervanuit dat we gemiddeld ongeveer 1 uur en 42 minuten per week in de badkamer te vinden zijn. Dat is toch al gauw zo’n 70 uur per persoon per jaar. Hoe groter het gezin, hoe meer tijd jullie samen gebruikmaken van de badkamer. Reden genoeg dus om je badkamer te voorzien van luxe, comfort, daglicht en ruimte en er een plek van te maken waar je je op je gemak voelt. Als je een perfecte badkamer wilt, zijn dakramen daarom een uitstekende toevoeging.
Het volledige artikel lezen
Woning kopen: tips voordat je tot aankoop overgaat
Nieuwbouwwoningen zijn aantrekkelijk voor kopers. Deze woningen zijn vrij op naam waardoor je geen kosten koper kwijt bent. Bovendien stijgen ze vaak in waarde en zijn al op zo'n manier gebouwd dat ze energie-efficiënt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gedegen isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Een voordeel is ook dat banken in sommige gevallen bereid zijn om een voordelige hypotheek met je af te sluiten: de zogenaamde groene hypotheek. Je krijgt korting op je hypotheekrente als je nieuwe huis een zuinig energielabel heeft. Hoe de woning van jouw dromen eruit gaat zien, kun je minder naar je hand zetten dan als je zelf een woning bouwt, maar toch is er ook bij een nieuwbouwwoning nog heel veel mogelijk. In dit artikel voorzien we je graag van tips voor een woning kopen en hoe je optimaal profiteert van daglicht.
Het volledige artikel lezen