Judith en Victor wonen samen met hun zoontje van 7 maanden in het mooie dorp Soest, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Drie jaar geleden kochten ze een hoekhuis, waar flink wat aan moest gebeuren. Het stel stak de handen uit de mouwen. Ze begonnen beneden en eindigden boven met het renoveren van de donkere zolder. Met twee 2in1 VELUX dakramen toverden ze die om tot een zonovergoten, multifunctionele plek. 

We lopen de trap op, de zon tegemoet. De poes gaat ons voor. Boven aangekomen, springt ze op het bureau, en nestelt zich onder één van de twee VELUX 2in1 dakramen. “Haar vaste plekje. Nergens in huis kun je zo lekker in de zon soezen als hier”, zegt Judith lachend.

Een ruimte met potentie 

Zoals bij veel zolders het geval is, werd de ruimte in eerste instantie niet veel gebruikt. Er stonden voornamelijk dozen. En dat vonden Judith en Victor zonde, want ze zagen de potentie van de plek. Er was ruimte genoeg, alleen het was heel donker. Judith vertelt: “Als eerste hebben we de zolder gestript. Er kwam een nieuwe vloer, de muren werden gestuct en het houtwerk wit geverfd. Daarna kwam de kers op de taart: twee VELUX dakramen, geplaatst op het oosten, zodat er direct bij het begin van de dag genoeg daglicht in de kamer is.”

2in1 dakramen voor zoveel mogelijk daglicht 

Judith en Victor hebben gekozen voor twee VELUX 2in1 dakramen. Ze wilden graag symmetrie houden in het dak, en tegelijkertijd zoveel mogelijk daglicht de zolder binnenbrengen. Het plaatsen van de dakramen ging verrassend simpel. Judith: “We hadden gedacht dat het wel een paar dagen in beslag zou nemen. Maar het was in één dag gebeurd, inclusief de afwerking. Het handige aan deze dakramen is dat je twee ramen in één frame hebt. Het geeft ons ruimte, in plaats van dat het ruimte wegneemt. Ik kan m’n werkplek makkelijk onder één van de twee ramen zetten.” Judith gebruikt ook de VELUX ACTIVE app. “En daarbij horen echt een paar gave functies”, zegt Judith. “De dakramen gaan bijvoorbeeld automatisch open, als het CO2-niveau te hoog is. En via de app kunnen we de dakramen zelf met één druk op de knop openen en sluiten. Hetzelfde geldt voor de raamdecoratie.” 

Zonnig thuiskantoor

Judith, die een baan heeft in de evenementbranche, werkt veel vanuit huis. Dat is begonnen in de coronaperiode en daarna zo gebleven. Drie van de vier werkdagen is de verbouwde zolder haar thuiskantoor. Door de plaatsing op het oosten kan ze elke ochtend genieten van de zonsopkomst. “Het uitzicht is fantastisch. Zeker op een heldere ochtend, als de zon allerlei kleuren oranje aan de horizon tovert, moet ik moeite doen niet te veel uit het raam te kijken”, zegt ze lachend. “Ook de rest van de dag is er meer dan voldoende licht. En dat maakt het hierboven een heel prettige werkomgeving, wat toch de basis is voor een productieve dag.” Maar naast werken gebeurt er nog meer op zolder.

Van werk-, naar sport- naar kinderkamer 

De ruimte wordt namelijk ook gebruikt om te sporten. De spinning-fiets staat onder het andere dakraam. Dus ook tijdens het sporten kan ze van het weidse uitzicht genieten, zonder ooit een nat pak te halen. En in de hoek is een kleine sportschool gebouwd met daarin de nodige gewichten. “De zolder is echt een onderdeel van ons huis geworden. Ons zoontje van 7 maanden vindt het hier ook heerlijk om te spelen. En dan blijft er ook nog genoeg plek over om de was te laten drogen.” Maar daarmee houdt het niet op, want er worden stiekem al plannen gemaakt voor de toekomst. Judith: “We willen graag nog een tweede kindje. Dan zouden we deze ruimte ook kunnen ombouwen tot een kinderkamer. Maar dat is voor later.”

“Daglicht is gewoon heel belangrijk,” besluit Judith. “We brengen veel tijd door op onze zolder. Daglicht geeft energie, zo simpel is het. Zeker in de winter, wanneer het grijs en regenachtig kan zijn in ons land, is het fijn om een plek te hebben waar je kunt schuilen in het licht.”

Belangrijkste voordelen van VELUX dakramen volgens Judith 

  • Automatische ventilatie – “Eén van de leuke dingen is dat we er ook een app bij hebben. Het heeft sensoren die bijvoorbeeld de zuurstof in de ruimte meten waarna je een melding krijgt op je telefoon. Dan gaan de dakramen open en komt er frisse lucht binnen.”
  • Voel het verschil – “We hebben het natuurlijk gedaan, omdat we meer daglicht wilden. Maar hoe het nu voelt, hoeveel meer daglicht je krijgt en hoeveel groter de ruimte ook aanvoelt. Het is een enorm verschil.”
  • Creëer een plek voor alles – “Het is nu een ruimte waar we graag sporten én thuiswerken - het is echt een deel van de woning geworden.” 

“Meer daglicht geeft meer energie. Zo simpel is het. Op grijze en regenachtige dagen kunnen wij boven op zolder schuilen in het daglicht.”

Gerelateerde artikelen