Creëer de perfecte woonkamer

A lining room area with corner sofa and two roof windows above it.
De woonkamer is het fundament van je woning. Dit is de plaats waar echt wordt geleefd. Het is de plek waar je gezellig met je partner een film kijkt. Ook is het de plek waar je een goed boek leest of spelletjes met je kinderen speelt. Hoe mooier de woonkamer en inrichting eruitzien, hoe meer plezier je in de woonkamer beleeft. Maar waar moet je bij het creëren van de perfecte woonkamer en inrichting dan precies rekening mee houden? Hoe zorg je ervoor dat de woonkamer een aangename plaats is voor de bewoners en voor bezoekers? Daar lees je in dit artikel meer over.

Praktische zaken waar je rekening mee moet houden

De woonkamer wordt aangenamer wanneer je hem met andere ruimtes weet te verbinden. De woonkamer moet geen afgebakende plek zijn. Je haalt natuur naar je woning door daklichten of dakramen te laten monteren. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het zorgt ook voor frisse lucht en meer daglicht. Ook met schuifdeuren breng je de woonkamer in verbinding met de buitenlucht.

Wanneer je een grote woonkamer hebt, dan is het ook leuk om een eethoek in te richten. In de woonkamer heb je doorgaans meer ruimte dan in de keuken. Richt bijvoorbeeld een eethoek onder de daklichten in en geniet van het daglicht en de aangename geuren van de natuur.

Key takeaways
  • Het interieur van je woonkamer zegt veel over de rest van je woning.
  • Voldoende daglicht geeft de uitstraling van je woonkamer een uniek karakter.
  • Een prachtige woonkamer geeft alle bewoners een gelukzalig gevoel.

Waarom daglicht bijdraagt aan een mooie woonkamer

In veel woonkamers komt niet genoeg daglicht binnen. Dat is zonde, want voldoende daglicht is essentieel voor de woonkamer. Dankzij daglicht wordt alles in de woonkamer scherper. De kleuren op de muur zijn intenser en ook je meubels stralen daardoor meer kracht uit. Daglicht is overigens ook goed voor je hersenen. Je lichaam maakt dan meer endorfine aan en dit brengt extra energie en een gelukzalig gevoel met zich mee. Heb je een redelijk kleine woonkamer? Ook dan is voldoende daglicht belangrijk, want daardoor lijkt je woning groter. Een dakraam of een daklicht in de woonkamer zorgt voor een betere spreiding van het daglicht dan gevelramen.

”De woonkamer wordt aangenamer wanneer je hem met andere ruimtes weet te verbinden. De woonkamer moet geen afgebakende plaats zijn. Je brengt de natuur in je woning door daklichten of dakramen te laten monteren”

Het belang van frisse lucht en ventilatie

Daklichten en dakramen in de woonkamer dragen bij aan de natuurlijke ventilatie van de woning door het mogelijk te maken dat verse lucht binnenkomt en vochtige lucht wordt afgevoerd. Wanneer de ramen worden geopend, wordt warme lucht naar buiten gedreven terwijl koelere, frisse lucht naar binnen stroomt. Dit kan helpen om de luchtvochtigheid en temperatuur in huis te reguleren, waardoor het comfortabeler wordt om in te wonen. Bovendien kan natuurlijke ventilatie helpen bij het verminderen van de energiekosten, aangezien er minder afhankelijkheid is van airconditioning en ventilatoren.

Maak je woonkamer af met prachtige kleuren en voldoende groen

Kleuren hebben een grote impact op de uitstraling van je woonkamer. De kleuren in je woonkamer veranderen ook om de zoveel tijd. Dit heeft in de eerste plaats te maken met het type licht. Maar ook de locatie van de zon heeft een impact op de kleuren.

Ook duurzaamheid moet centraal staan in je woonkamer. Ga dan ook voor duurzame meubelstukken die zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Daarmee creëer je een toekomstbestendige woonkamer. Voorzie de woonkamer bovendien van voldoende groen. Planten geven je woning een natuurlijke uitstraling en ze dragen bij aan een betere luchtkwaliteit.

Laat je door ons inspireren

Wil je een goed beeld van een prachtig daklicht in de woonkamer? Laat je dan inspireren door de verhalen op onze website. Ben je een visueel ingesteld persoon en wil je zien hoe het er in de realiteit uitziet? Boek dan een afspraak voor een adviesgesprek in het VELUX Daglicht Advies Centrum in De Meern.

Gerelateerde artikelen