Creëer de perfecte woonkamer

A lining room area with corner sofa and two roof windows above it.
De woonkamer is het fundament van je woning. Dit is de plaats waar echt wordt geleefd. Het is de plek waar je gezellig met je partner een film kijkt. Ook is het de plek waar je een goed boek leest of spelletjes met je kinderen speelt. Hoe mooier de woonkamer en inrichting eruitzien, hoe meer plezier je in de woonkamer beleeft. Maar waar moet je bij het creëren van de perfecte woonkamer en inrichting dan precies rekening mee houden? Hoe zorg je ervoor dat de woonkamer een aangename plaats is voor de bewoners en voor bezoekers? Daar lees je in dit artikel meer over.
Key takeaways
  • Het interieur van je woonkamer zegt veel over de rest van je woning.
  • Voldoende daglicht geeft de uitstraling van je woonkamer een uniek karakter.
  • Een prachtige woonkamer geeft alle bewoners een gelukzalig gevoel.

Praktische zaken waar je rekening mee moet houden

De woonkamer wordt aangenamer wanneer je hem met andere ruimtes weet te verbinden. De woonkamer moet geen afgebakende plek zijn. Je haalt natuur naar je woning door daklichten of dakramen te laten monteren. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het zorgt ook voor frisse lucht en meer daglicht. Ook met schuifdeuren breng je de woonkamer in verbinding met de buitenlucht.

Wanneer je een grote woonkamer hebt, dan is het ook leuk om een eethoek in te richten. In de woonkamer heb je doorgaans meer ruimte dan in de keuken. Richt bijvoorbeeld een eethoek onder de daklichten in en geniet van het daglicht en de aangename geuren van de natuur.

Waarom daglicht bijdraagt aan een mooie woonkamer

In veel woonkamers komt niet genoeg daglicht binnen. Dat is zonde, want voldoende daglicht is essentieel voor de woonkamer. Dankzij daglicht wordt alles in de woonkamer scherper. De kleuren op de muur zijn intenser en ook je meubels stralen daardoor meer kracht uit. Daglicht is overigens ook goed voor je hersenen. Je lichaam maakt dan meer endorfine aan en dit brengt extra energie en een gelukzalig gevoel met zich mee. Heb je een redelijk kleine woonkamer? Ook dan is voldoende daglicht belangrijk, want daardoor lijkt je woning groter. Een dakraam of een daklicht in de woonkamer zorgt voor een betere spreiding van het daglicht dan gevelramen.

Het belang van frisse lucht en ventilatie

Daklichten en dakramen in de woonkamer dragen bij aan de natuurlijke ventilatie van de woning door het mogelijk te maken dat verse lucht binnenkomt en vochtige lucht wordt afgevoerd. Wanneer de ramen worden geopend, wordt warme lucht naar buiten gedreven terwijl koelere, frisse lucht naar binnen stroomt. Dit kan helpen om de luchtvochtigheid en temperatuur in huis te reguleren, waardoor het comfortabeler wordt om in te wonen. Bovendien kan natuurlijke ventilatie helpen bij het verminderen van de energiekosten, aangezien er minder afhankelijkheid is van airconditioning en ventilatoren.

Maak je woonkamer af met prachtige kleuren en voldoende groen

Kleuren hebben een grote impact op de uitstraling van je woonkamer. De kleuren in je woonkamer veranderen ook om de zoveel tijd. Dit heeft in de eerste plaats te maken met het type licht. Maar ook de locatie van de zon heeft een impact op de kleuren.

Ook duurzaamheid moet centraal staan in je woonkamer. Ga dan ook voor duurzame meubelstukken die zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Daarmee creëer je een toekomstbestendige woonkamer. Voorzie de woonkamer bovendien van voldoende groen. Planten geven je woning een natuurlijke uitstraling en ze dragen bij aan een betere luchtkwaliteit.

Laat je door ons inspireren

Wil je een goed beeld van een prachtig daklicht in de woonkamer? Laat je dan inspireren door de verhalen op onze website. Ben je een visueel ingesteld persoon en wil je zien hoe het er in de realiteit uitziet? Boek dan een afspraak voor een adviesgesprek in het VELUX Daglicht Advies Centrum in De Meern.

Gerelateerde artikelen

Je woonkamer verbouwen
De woonkamer is de meest levendige plek in de woning. Het is de plaats waar je heerlijk ontspant na een lange werkdag. Daarom is het belangrijk dat de woonkamer een aangename plek is. Ben je van plan om binnenkort je woonkamer te verbouwen? Dan wil je met verschillende zaken rekening houden. We leggen je in verschillende stappen uit hoe een geslaagde woonkamerrenovatie eruitziet.
Het volledige artikel lezen
Creëer je ideale leefomgeving met daglicht
Zou jij maar wat graag een leefomgeving willen ontwerpen waar ieder lid van het gezin zich helemaal op zijn gemak voelt? Een comfortabele plek die straalt en waar je baadt in een zee van daglicht en ruimte? Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Kijk gewoon eens naar boven naar de lucht. Gaat er al een lichtje op? Stel je eens voor hoe jouw woning eruit zou zien als je gebruikmaakt van daglicht dat van bovenaf je woning in schijnt. Daglicht zorgt voor een radicale transformatie en verbetering van je leefomgeving. Ben je van plan om je woning te gaan opknappen of te vergroten met een aanbouw? Dan moet je zeker overwegen om daarbij optimaal te profiteren van het daglicht. Meer weten? Lees gerust verder.
Het volledige artikel lezen
Daglicht meenemen in de architectuur van je woning
Daglicht in je woning halen, is van cruciaal belang. Architecten spelen daar dan ook graag op in en gebruiken het meestal als uitgangspunt bij het ontwerpen van woningen en kantoorgebouwen. Een goed voorbeeld van hoe ontwerp, het behoud van originele elementen van de constructie en een overvloed aan daglicht samenkomen. Dankzij de lichtinval in je woning houd je contact met de natuur. Je volgt het ritme waarin de zon ‘s morgens op komt en ‘s avonds weer ondergaat. Dat is precies zoals het ooit was bedoeld. Ons hele wezen en dus ook ons slaap- en waakritme is namelijk ingesteld op deze natuurlijke cyclus van licht en donker. Overdag ben je erbij gebaat om zoveel mogelijk daglicht in je woning te halen. Hoewel je binnen zit, krijg je op die manier toch ook voldoende van buiten mee. De grenzen tussen binnen en buiten vervagen met de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Hoe creëer je een gezonde woonomgeving?
Het is belangrijk om de ruimtes in je woonomgeving gezond te houden. Dit doe je onder andere met dakramen. Een dakraam brengt namelijk daglicht in je woning. Dit draagt bij aan een prettige woonervaring en geeft je gezondheid een boost. Ook zorgt een dakraam voor een betere ventilatie. Naast deze twee belangrijke voordelen is het ook om andere redenen verstandig om voor VELUX dakramen te gaan.
Het volledige artikel lezen
Creëer een creatief en productief stimulerende binnenruimte
Iedereen die de laatste jaren weleens thuis heeft gewerkt, weet het. Om goed te kunnen werken, heb je een inspirerende omgeving nodig die jouw creativiteit stimuleert. Een ruimte waar je je ook goed kunt concentreren. Dat is een belangrijke voorwaarde om je productiviteit te verhogen. Dit is niet alleen van toepassing op het werken binnenshuis. Ook op andere momenten is een stimulering van de creativiteit en productiviteit van belang. Nu is de woonsituatie voor iedereen weer anders. Waar de één een aparte kamer tot zijn beschikking heeft die volledig voor dit doel ingericht kan worden, moet de ander een plekje creëren in de woonkamer. Hoe creëer je een ideale plek in je woning waar je creativiteit en productiviteit getriggerd worden? Dit zijn onze tips om je productiviteit en creativiteit een boost te geven.
Het volledige artikel lezen