De woonkamer is de meest levendige plek in de woning. Het is de plaats waar je heerlijk ontspant na een lange werkdag. Daarom is het belangrijk dat de woonkamer een aangename plek is. Ben je van plan om binnenkort je woonkamer te verbouwen? Dan wil je met verschillende zaken rekening houden. We leggen je in verschillende stappen uit hoe een geslaagde woonkamerrenovatie eruitziet.
Key takeaways
  • Bij het renoveren van je woonkamer heb je meerdere mogelijkheden.
  • De perfecte woonkamer geeft je dankzij de mooie uitstraling een aangenaam gevoel.
  • Er zijn verschillende populaire interieurstijlen. Maar welke stijl past het beste bij jou?

Maak een lijstje met specifieke wensen

Voor de echte renovatie begint, is het allereerst belangrijk om een plan te schrijven. Een woonkamer verbouwen brengt kosten met zich mee. Wat heb je minimaal nodig voor de renovatie en wat is je budget? Op basis van je budget bepaal je wat je een goede investering vindt en wat niet. Kijk ook goed wat beter bij je woning past: een open woonkamer of een afgebakende woonkamer.

Wat zijn waardevolle investeringen?

Bepaalde investeringen geven extra kracht aan je woonkamer. Het is aangenaam om je woonkamer samen te brengen met de buitenlucht. De woning lijkt daardoor ruimer en het zorgt ook voor meer daglicht. Je krijgt dit voor elkaar met een VELUX daklicht. Een daklicht brengt ontzettend veel daglicht je woonkamer binnen. Alle meubels in je woonkamer krijgen daardoor een intenser uiterlijk en daglicht is ook goed voor de gezondheid. Je wordt er energieker van en het is goed voor je humeur. Het is ook van belang om te investeren in een goede natuurlijke ventilatie. Wanneer je kiest voor elektrische VELUX daklichten of dakramenop netstroom of zonne-energie is het VELUX ACTIVE pakket een fijne toevoeging, omdat het systeem ervoor zorgt dat het binnenklimaat automatisch gezond en gereguleerd blijft. Daardoor hangt er constant een aangename geur. Ook raamdecoratie mag dan natuurlijk niet ontbreken. Ga bijvoorbeeld voor bijpassende plisségordijnen of koop mooie rolgordijnen. Bij VELUX hebben we een ruim aanbod.

Duurzame meubels voor je woonkamer

Het renoveren van je woonkamer is ook een investering voor de toekomst. Ga daarom voor meubels van duurzame materialen. De meubels moeten er in de eerste plaats mooi uitzien, maar tegelijkertijd lang meegaan. Ook is het handig wanneer de meubels weinig onderhoud vereisen. Ga daarom voor onderhoudsarme materialen, zodat je langdurig van de meubels geniet. Wil je kwalitatieve meubels aankopen, maar heb je een beperkt budget voor de gehele renovatie? Ga dan voor tweedehands of gerecyclede meubels.

Aandacht aan het interieur besteden

Kalmerende kleuren dragen bij aan het echte woonkamergevoel. Ook hebben ze een positief effect op je hersenen. Ga bijvoorbeeld voor de kleuren blauw, oranje, geel of groen. In Nederland is de Scandinavische interieurstijl tegenwoordig populair. Een Scandinavisch interieur bestaat uit de kleuren bruin, zwart, wit en grijs. Ook voorzie je de woonkamer uitsluitend van natuurlijke materialen. Je vindt in veel Nederlandse huizen ook steeds vaker een minimalistisch interieur. De minimalistische stijl kenmerkt zich door simplisme en nuchterheid. Vaak is er sprake van een open indeling en stroomt er veel daglicht naar binnen.

Andere relevante overwegingen

Hoeveel een woonkamer verbouwen je gaat kosten? Dat is van verschillende factoren afhankelijk. Hoe groter je woonkamer is, hoe meer geld je nodig hebt voor een goede renovatie. Je wilt natuurlijk snel van je nieuwe woonkamer genieten. Het kan echter wel even duren voordat de renovatie helemaal klaar is. Misschien moeten bepaalde meubelstukken nog geïmporteerd worden. Wil je een daklicht laten plaatsen of je daklicht voorzien van raamdecoratie? Dan heb je ook een gecertificeerde VELUX Montagepartner nodig. Deze partners bieden door het hele land hun diensten aan. Ze hebben veel ervaring met het renoveren van verschillende woonkamers en voorzien je daarnaast graag van persoonlijk advies. Op onze website vraag je gemakkelijk een offerte aan en vind je snel een Montagepartner bij jou in de buurt. Ga je de woonkamer verbouwen en zoek je ideeën? Neem dan contact op met VELUX Advisory of plan een afspraak in onze showroom.

Read more articles

10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.
Het volledige artikel lezen
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.
Het volledige artikel lezen
De 8 stappen die je moet doorlopen bij het plaatsen van een dakraam
Veel mensen zien de voordelen van een dakraam in, maar ze vinden het tegelijkertijd spannend om daadwerkelijk een dakraam te laten plaatsen. Hoe weet je bijvoorbeeld of het dakraam wel goed wordt geplaatst? Hoe weet je welk dakraam nu het beste past bij jouw woning? Dit zijn veelvoorkomende angsten, maar gelukkig zijn ze niet gegrond. VELUX adviseert je namelijk graag bij in het kiezen van de beste dakramen voor jouw ruimtes.
Het volledige artikel lezen