Woning kopen: tips voordat je tot aankoop overgaat

Nieuwbouwwoningen zijn aantrekkelijk voor kopers. Deze woningen zijn vrij op naam waardoor je geen kosten koper kwijt bent. Bovendien stijgen ze vaak in waarde en zijn al op zo'n manier gebouwd dat ze energie-efficiënt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gedegen isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Een voordeel is ook dat banken in sommige gevallen bereid zijn om een voordelige hypotheek met je af te sluiten: de zogenaamde groene hypotheek. Je krijgt korting op je hypotheekrente als je nieuwe huis een zuinig energielabel heeft. Hoe de woning van jouw dromen eruit gaat zien, kun je minder naar je hand zetten dan als je zelf een woning bouwt, maar toch is er ook bij een nieuwbouwwoning nog heel veel mogelijk. In dit artikel voorzien we je graag van tips voor een woning kopen en hoe je optimaal profiteert van daglicht.
Key takeaways
  • Nieuwbouwwoningen zijn aantrekkelijk voor kopers. Deze woningen zijn vrij op naam waardoor je geen kosten koper kwijt bent. Bovendien stijgen ze vaak in waarde en zijn al op zo'n manier gebouwd dat ze energie-efficiënt zijn.
  • VELUX dakramen zorgen voor een ruime zolder en voor een gezonder binnenklimaat dankzij de optimale ventilatie en een flinke dosis daglicht dat naar binnen schijnt.
  • Onze experts vertellen je graag hoe daglicht jouw woning transformeert in een luxe, uiterst comfortabele en gezonde leefomgeving.

In een apart kader

In de huidige situatie worden de financiële voordelen die de aankoop van een nieuwbouwwoning met zich meebrengt enigszins teniet gedaan doordat de prijzen van nieuwbouwwoningen meer stijgen dan bestaande woningen, die juist iets in prijs dalen. De prijsstijging is onder andere een gevolg van de hogere kosten die bouwbedrijven kwijt zijn voor bouwmaterialen. Volgens een rapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn "nieuwe woningen hierdoor relatief duur geworden" met als resultaat dat er momenteel minder van dit soort woningen worden verkocht dan in de afgelopen jaren het geval was.

Verschil tussen nieuwbouw en bestaande woning

Bij een bestaande woning maak je een afspraak met de makelaar om deze te bezichtigen en als het je bevalt, doe je een bod. Valt dat bod in de smaak bij de verkoper, dan ben jij straks de trotse eigenaar van een nieuw onderkomen. Bij nieuwbouwwoningen gaat het om meerdere woningen of soms zelfs een geheel nieuwe wijk. Je kunt hier geen bod op uitbrengen, de prijs wordt namelijk door de projectontwikkelaar bepaald. Je bent dus één van de belangstellenden. Als er meer belangstelling is dan dat er woningen beschikbaar zijn, vindt er vaak een loterij plaats.

Bekijk welke bouwprojecten er bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Meestal biedt de ontwikkelaar een basismodel aan en koppelt daar verschillende koper opties aan vast. Zo kun je zelf kiezen om extra onderdelen aan je nieuwe woning te laten toevoegen, zoals bijvoorbeeld een uitbouw, dakkapel, of dakraam.

Behoor je tot de gelukkigen, dan laat het bouwbedrijf je tekeningen zien en informeert je over de mogelijke tijdlijn. Houd er wel rekening mee dat er tijdens het bouwproces allerlei obstakels kunnen zijn die het bouwproces kunnen vertragen. Zo werd de bouw van een reeks woningen in Noord-Brabant ruim een half jaar stilgelegd vanwege het feit dat een groep padden in het gebied hun winterslaap hielden. Heb je voldoende zekerheid over je financiële mogelijkheden, dan kun je een voorlopig contract ondertekenen.

Woning kopen tips: waar moet een nieuwbouwwoning minimaal van zijn voorzien?

Zoals we al aangaven, mag je ervan uitgaan dat je nieuwe woning energie-efficiënt is en goed is geïsoleerd. Houd ook je zolder in de gaten. Komt hier straks voldoende daglicht naar binnen of moet je het doen met een klein dakraampje en een donkere zolderverdieping? Je moet zeker niet bezuinigen op daglicht. Bedenk dus al in een vroeg stadium wat je hieraan kunt doen. VELUX dakramen zorgen voor een ruime zolder en voor een gezonder binnenklimaat dankzij de optimale ventilatie en een flinke dosis daglicht dat naar binnen schijnt.

Vraag gratis advies

In welk tijdstip je je ook in het bouwproces bevindt, je mag altijd rekenen op gratis advies van onze adviseurs. We vertellen je graag hoe daglicht jouw woning transformeert in een luxe, uiterst comfortabele en gezonde leefomgeving.

Auteur

VELUX Editorial team

Delen

Gerelateerde artikelen

10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.
Het volledige artikel lezen
De 8 stappen die je moet doorlopen bij het plaatsen van een dakraam
Veel mensen zien de voordelen van een dakraam in, maar ze vinden het tegelijkertijd spannend om daadwerkelijk een dakraam te laten plaatsen. Hoe weet je bijvoorbeeld of het dakraam wel goed wordt geplaatst? Hoe weet je welk dakraam nu het beste past bij jouw woning? Dit zijn veelvoorkomende angsten, maar gelukkig zijn ze niet gegrond. VELUX adviseert je namelijk graag bij in het kiezen van de beste dakramen voor jouw ruimtes.
Het volledige artikel lezen
Geef je woning een nieuwe look met een dakraam
Wil jij je woning een grondige make-over geven? Dan heeft VELUX de oplossing. Dakramen zijn eenvoudig te plaatsen en veranderen het karakter van je woning compleet. Dankzij dakramen geniet je de hele dag door van daglicht. Zodoende creëer je ruimtes waar iedereen graag tijd doorbrengt. Je plaatst je woning letterlijk en figuurlijk in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Hoe bouw je een duurzame woning?
Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Als je kiest voor de dakramen van VELUX, dan heb je ruim 30 jaar plezier van onze duurzame oplossingen voor daglicht. Met dakramen van VELUX zorg je voor een natuurlijke opwarming van je woning, maar ook voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Heb je besloten om een duurzame woning te bouwen of je huidige woning te verduurzamen? Dan weet je vast als geen ander dat dit veel tijd en aandacht kost. Er zijn veel verschillende dingen om rekening mee te houden. Hierdoor is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Lees verder in dit artikel en ontdek de verschillende stappen die je kan ondernemen om de droom van jouw duurzame woning te verwezenlijken.
Het volledige artikel lezen