Woning kopen: tips voordat je tot aankoop overgaat

A view to a house from the inside garden
Nieuwbouwwoningen zijn aantrekkelijk voor kopers. Deze woningen zijn vrij op naam waardoor je geen kosten koper kwijt bent. Bovendien stijgen ze vaak in waarde en zijn al op zo'n manier gebouwd dat ze energie-efficiënt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gedegen isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Een voordeel is ook dat banken in sommige gevallen bereid zijn om een voordelige hypotheek met je af te sluiten: de zogenaamde groene hypotheek. Je krijgt korting op je hypotheekrente als je nieuwe huis een zuinig energielabel heeft. Hoe de woning van jouw dromen eruit gaat zien, kun je minder naar je hand zetten dan als je zelf een woning bouwt, maar toch is er ook bij een nieuwbouwwoning nog heel veel mogelijk. In dit artikel voorzien we je graag van tips voor een woning kopen en hoe je optimaal profiteert van daglicht.

In een apart kader

In de huidige situatie worden de financiële voordelen die de aankoop van een nieuwbouwwoning met zich meebrengt enigszins teniet gedaan doordat de prijzen van nieuwbouwwoningen meer stijgen dan bestaande woningen, die juist iets in prijs dalen. De prijsstijging is onder andere een gevolg van de hogere kosten die bouwbedrijven kwijt zijn voor bouwmaterialen. Volgens een rapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn "nieuwe woningen hierdoor relatief duur geworden" met als resultaat dat er momenteel minder van dit soort woningen worden verkocht dan in de afgelopen jaren het geval was.

Key takeaways
  • Nieuwbouwwoningen zijn aantrekkelijk voor kopers. Deze woningen zijn vrij op naam waardoor je geen kosten koper kwijt bent. Bovendien stijgen ze vaak in waarde en zijn al op zo'n manier gebouwd dat ze energie-efficiënt zijn.
  • VELUX dakramen zorgen voor een ruime zolder en voor een gezonder binnenklimaat dankzij de optimale ventilatie en een flinke dosis daglicht dat naar binnen schijnt.
  • Onze experts vertellen je graag hoe daglicht jouw woning transformeert in een luxe, uiterst comfortabele en gezonde leefomgeving.

Verschil tussen nieuwbouw en bestaande woning

Bij een bestaande woning maak je een afspraak met de makelaar om deze te bezichtigen en als het je bevalt, doe je een bod. Valt dat bod in de smaak bij de verkoper, dan ben jij straks de trotse eigenaar van een nieuw onderkomen. Bij nieuwbouwwoningen gaat het om meerdere woningen of soms zelfs een geheel nieuwe wijk. Je kunt hier geen bod op uitbrengen, de prijs wordt namelijk door de projectontwikkelaar bepaald. Je bent dus één van de belangstellenden. Als er meer belangstelling is dan dat er woningen beschikbaar zijn, vindt er vaak een loterij plaats.

Bekijk welke bouwprojecten er bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Meestal biedt de ontwikkelaar een basismodel aan en koppelt daar verschillende koper opties aan vast. Zo kun je zelf kiezen om extra onderdelen aan je nieuwe woning te laten toevoegen, zoals bijvoorbeeld een uitbouw, dakkapel, of dakraam.

Behoor je tot de gelukkigen, dan laat het bouwbedrijf je tekeningen zien en informeert je over de mogelijke tijdlijn. Houd er wel rekening mee dat er tijdens het bouwproces allerlei obstakels kunnen zijn die het bouwproces kunnen vertragen. Zo werd de bouw van een reeks woningen in Noord-Brabant ruim een half jaar stilgelegd vanwege het feit dat een groep padden in het gebied hun winterslaap hielden. Heb je voldoende zekerheid over je financiële mogelijkheden, dan kun je een voorlopig contract ondertekenen.

“Meestal biedt de aannemer een basismodel aan en koppelt daaraan verschillende kopersopties. Zo kies je zelf om extra onderdelen aan je nieuwe woning te laten toevoegen, zoals bijvoorbeeld een uitbouw, dakkapel of dakraam.”

Woning kopen tips: waar moet een nieuwbouwwoning minimaal van zijn voorzien?

Zoals we al aangaven, mag je ervan uitgaan dat je nieuwe woning energie-efficiënt is en goed is geïsoleerd. Houd ook je zolder in de gaten. Komt hier straks voldoende daglicht naar binnen of moet je het doen met een klein dakraampje en een donkere zolderverdieping? Je moet zeker niet bezuinigen op daglicht. Bedenk dus al in een vroeg stadium wat je hieraan kunt doen. VELUX dakramen zorgen voor een ruime zolder en voor een gezonder binnenklimaat dankzij de optimale ventilatie en een flinke dosis daglicht dat naar binnen schijnt.

Vraag gratis advies

In welk tijdstip je je ook in het bouwproces bevindt, je mag altijd rekenen op gratis advies van onze adviseurs. We vertellen je graag hoe daglicht jouw woning transformeert in een luxe, uiterst comfortabele en gezonde leefomgeving.

Gerelateerde artikelen