Sarina woont met haar man en twee zoontjes (1 en 5 jaar) in het Zuid-Hollandse dorp. Ze kochten een jaren 30-woning in de straat waar Sarina als tiener al wilde wonen. Een lot uit de loterij.

Sarina en haar man Guido kochten het huis zes jaar geleden. Daarvoor woonden ze, met z’n tweeën nog, in een nieuwbouwhuis. Maar het kriebelde, vooral bij Sarina: “Het was een beetje een 13 in een dozijn huis,” vertelt ze. “Op zich prima, maar niet meer dan dat. Het karakter ontbrak, en we wilden ook graag een grotere tuin, want die was ingeklemd tussen andere postzegeltuintjes.” Een jaren 30-woning zagen ze wel zitten, of nou ja, Sarina vooral. Maar volledig gerenoveerde huizen uit die bouwtijd waren te duur, en vaak ook nog eens net niet naar smaak gerenoveerd. Sarina: “Toen kwam dit huis voorbij. Via een vriendin van mijn moeder. Het zag er vanbinnen en -buiten echt niet uit. Meer dan 30 jaar was er niks aan gedaan. De woonkamer was bijvoorbeeld heel donker, de tuin was een wildernis, en binnen was het geel van ouderdom en nicotine.”

Overredingskracht

Een woning waar je dus doorheen moet kijken, om de potentie te kunnen zien. Iets wat Sarina beter lukte dan haar man. “Ik moest Guido echt laten zien wat we allemaal met dit huis konden doen, voordat hij aan zo’n grote verbouwing zou willen beginnen. Het was verouderd, maar al het glas-in-lood en de en-suite deuren waren bijvoorbeeld nog in oorspronkelijke staat. Ik wist: hier kunnen we iets heel gaafs van maken.” Dus ging Sarina het internet op. Moodboards en foto’s zoeken van jaren 30-huizen. Om haar man ervan te overtuigen hoe geweldig deze kans was. En dat werkte, want Guido ging overstag. En nu deelt ze zelf foto’s en video’s op Instragram, om andere te inspireren met haar eigen jaren 30-woning. Sarina: “Ik deel veel foto’s en video’s van de inrichting. In ons vorige huis hadden we een volledig landelijke stijl. Dat paste daar. Ook in dit huis hebben we veel warme en natuurlijke kleuren, maar wel gecombineerd met moderne accessoires. Dat gaat goed samen hier.”

Strippen en weer opbouwen

Na de koop hebben ze drie maanden geklust. Dat was twee maanden strippen en slopen, en een maand opbouwen. Sarina: “Dat vond ik best wel spannend. We zijn niet onhandig, maar hebben ook niet superveel kluservaring.” En toen kwam er ineens een mooie verrassing voorbij. Sarina: “Ik werd zwanger, van Connor, onze oudste zoon. Supergoed nieuws natuurlijk, maar ik kon door de zwangerschap minder doen dan ik wilde. Ik had gewoon minder energie. En er kwam ook een projectje bij: de kinderkamer. Maar hoewel het nog lang niet klaar was, is het ons wel gelukt om het huis in drie maanden bewoonbaar te krijgen. We konden verhuizen!”

Laatste stap

Zes jaar later is van al die klus- en verhuisstress al lang geen sprake meer. Het huis is af. Waarbij de laatste stap, zoals wel vaker, het verbouwen van de zolder was. Sarina: “Dat was eerst gewoon een donker hol, waar we niet graag kwamen. Slecht geïsoleerd, met een klein raampje en veel rotzooi van de vorige bewoner. Ik deed daar de was, en dat was het.” Maar Sarina en haar man wilden graag nog een tweede kindje, en dat betekende dat er nog een slaapkamer bij moest. Daarvoor was de zolder de uitgelezen plek. Sarina: “We hebben de zolder opgedeeld. Aan de tuinkant is onze slaapkamer gekomen, en aan de straatkant hebben we een inbouwkast en de wasmachine geplaatst. We hebben de houten balken weer tevoorschijn getoverd en eerst alles gestuct en wit geverfd. Daarna hebben we een VELUX dakkapel laten plaatsen.”

VELUX boven

Ze kozen voor de VELUX dakkapel basis, met drie dakramen naast elkaar. Sarina: “We kenden het merk al, VELUX staat voor ons allebei gelijk aan kwaliteit. Dat vond de aannemer ook. Hij werkt graag met de daglichtoplossingen van VELUX.” In eerste instantie wilden ze een traditionele dakkapel die uitsteekt aan de buitenkant, waardoor je meer ruimte creëert onder het raam. Sarina: “Maar daarvoor heb je een vergunning nodig, en ook een kraan voor de plaatsing. Daar hadden we geen trek in. Bovendien had de slaapkamer niet zoveel extra ruimte nodig. De VELUX dakkapel basis geeft net dat beetje meer, wat voldoende is. We wilden vooral veel daglicht, en met drie dakramen is dit helemaal gelukt.” Het moment dat de dakkapel werd geplaatst, staat Sarina nog helder voor de geest: “Ik ben op de grond gaan zitten, tegen de witte, gestucte muur en heb alles enorm in me opgenomen. De bak daglicht die hier ineens naar binnenkwam, dat was enorm. Ik voelde heel veel dankbaarheid voor deze mooie plek die we zelf gecreëerd hadden.”

Fijne plek

Een bak daglicht is leuk en aardig, maar er moet ook geslapen worden op zolder. Guido en Sarina werken regelmatig ‘s nachts, dus dan is een donkere kamer overdag wel een vereiste. Sarina: “We hebben VELUX verduisterende plisségordijnen, en dat werkt uitstekend. Het is hier overdag gewoon hartstikke donker te krijgen. Bij nachtdiensten liggen we overdag heerlijk te slapen in ons torenkamertje.” Ook de was doen is geen opgave meer. Sarina: “Voorheen stond ik hier tussen de spinnenwebben in het donker de was te vouwen. Nu vind ik fijn om even naar boven te gaan. Als de jongens hun drukke uurtje hebben, trek ik me even terug op zolder met een berg was. Geen enkel probleem, haha.”

Jeugddroom die uitkomt

Als afsluiter heeft Sarina nog een mooi verhaal. Ze vertelt hoe ze als tiener al droomde van een huis in de straat waar ze nu woont. Sarina: “Vroeger fietste ik hier vaak met vriendinnen. En als we dan door deze straat reden, zei ik altijd voor de grap: ‘Als ik later groot ben en veel geld win, dán wil hier wonen.’ Ik bedoelde toen eigenlijk de grote villa’s die verderop staan, haha.” Het is geen villa geworden, maar voor Sarina voelt hun opgeknapte jaren 30-woning evengoed als een lot uit de loterij. Sarina: “Het is hier groen, het is vrij en we wonen overal dichtbij. Werk, familie en natuur, het is allemaal binnen handbereik. En ik ben echt verliefd op de glas-in-lood-ramen. Als de zon hier ’s middags naar binnen schijnt, tovert ze een prachtig kleurenspel op de muren.”

Tips van Sarina voor een rustgevende slaapkamer

  • Gebruik warme tinten: Daarmee creëer je rust. Dat is wat je wil in je slaapkamer.
  • Speel met het daglicht: Niet overal hoeven lichte kleuren op je muur. Speel met het daglicht. Een muur waar de zon overdag op schijnt, mag best wat donkerder zijn.
  • Glad behang. Op de donkere plekken kun je kiezen voor glad en licht behang, dat weerkaatst de zon beter, waardoor je een lichtere ruimte krijgt.

“Ik ben echt verliefd op de glas-in-lood-ramen. Als de zon hier ’s middags naar binnen schijnt, toveren ze een prachtig kleurenspel op de muren.”

Gerelateerde artikelen

Minimalistische zolder slaapkamer met VELUX dakvensters en moderne inrichting.
Hoe kun je jouw kleine slaapkamer groter laten lijken?
De slaapkamer is zonder twijfel een van de belangrijkste kamers in woning. Het is de plek waar we slapen, relaxen en voor kinderen en jongeren is het ook de plek waar zij zich graag even terugtrekken om bijvoorbeeld naar muziek luisteren of een film te kijken. Een kleine slaapkamer inrichten is geen makkelijke opgave. Voordat je het weet, staat de kamer veel te vol met spullen. En dat moet je nou net niet hebben: je hebt juist ruimte nodig om goed te kunnen ontspannen. Wat zou je kunnen doen om een kleine slaapkamer groter te laten lijken?
Het volledige artikel lezen
Minimalistische slaapkamer met natuurlijk licht van VELUX dakvensters, een gezellig bed en een bureau.
Hoe kun je je slaapkamer renoveren zodat je beter slaapt?
Slaap is een belangrijk onderdeel van ons leven. Zonder slaap kunnen we niet functioneren. Volwassenen hebben minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Dit betekent dat we ongeveer een derde van onze tijd op aarde slapend door zouden moeten brengen. De slaapkamer is met andere woorden een belangrijke plek in een woning. Die moet dan ook wel zo ingericht zijn dat je er optimaal gebruik van kunt maken. Lig jij ‘s nachts wel eens wakker en lukt het je niet om in slaap te komen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen kampen met slaapproblemen en gebruiken slaap hulpmiddelen als valeriaan of kamillethee. Anderen zoeken het in slaapmeditatie: een natuurlijk manier om jezelf in slaap te sussen en je diepe slaap te verbeteren. Zo zijn er allerlei beter slaap tips in omloop. Wij willen een belangrijke tip letterlijk uitlichten: de rustgevende werking van daglicht in je slaapkamer.
Het volledige artikel lezen
Gezellige slaapkamer met natuurlijk licht van VELUX dakvenster, warme decoratie en uitzicht op groen.
Stap voor stap de slaapkamer renoveren
We brengen heel wat tijd door in de slaapkamer. We worden er wakker en trekken ons er aan het eind van de dag weer terug om te gaan slapen. De slaapkamer is dan ook een van de belangrijkste kamers in je woning. Ga je binnenkort je slaapkamer opknappen? Dan ben je gebaat bij een goede voorbereiding. Wij geven je graag wat tips voor het opknappen van je slaapkamer zodat je precies weet waar je allemaal op moet letten. Om tot het beste resultaat te komen, raden we je aan om een stappenplan te volgen. Op die manier houd je het overzicht en volg je op een geordende manier het renovatie proces naar de slaapkamer van je dromen.
Het volledige artikel lezen
Twee mannen die een VELUX dakvenster installeren, waardoor het natuurlijke licht in de kamer wordt verbeterd.
Stel je slaapkamer eens voor met daglicht vanaf boven
De slaapkamer is bij uitstek de plek in je woning waar we ons weer opladen voor de volgende dag. Een goede nachtrust is vitaal. Zonder slaap kunnen we niet functioneren. Niet iedereen lukt het om iedere nacht goed te slapen. Daarom is het zo belangrijk om een aangename plek in je woning te hebben waar je beschikt over de ideale omstandigheden om helemaal tot rust te komen. Wist je dat daglicht een belangrijke invloed heeft op ons slaap- en waakritme? Door meer daglicht naar je slaapkamer te halen, slaap je 's nachts beter.
Het volledige artikel lezen
Gezellige zolder slaapkamer met zachte beddengoed, bloemenbehang, en VELUX dakvensters.
Creëer de ultieme WAUW-factor met deze zolder ideeën
Heb je ooit foto’s gezien op Instagram of Pinterest van een prachtige zolder en vroeg jij je toen af: “wat moet ik doen voor zo’n mooie zolder?”. Lees dan zeker even verder, want in dit artikel krijg je een aantal inspirerende zolder ideeën voorgeschoteld. Creëer de ultieme WAUW-factor, maak van je zolder een unieke plek en geef een geheel nieuwe dimensie aan je woning.
Het volledige artikel lezen