Nieuwe woning: profiteer van de kracht van daglicht

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan hangt jouw keuze af van allerlei verschillende factoren. Hoe weet je zeker dat je nieuwe woning aan al je wensen voldoet en alles heeft waar jij van droomt? Voldoende daglicht is een factor die je zeker niet moet onderschatten. Wil jij een energie-efficiënte woning, optimale ventilatie en een unieke lichtinval, zorg er dan voor dat dakramen een essentieel onderdeel uitmaken van jouw plannen.

Waarom meer daglicht via een dakraam?

Een dakraam zorgt voor tweemaal zoveel daglicht als een gevelraam in je woning. In het geval van een woning met een plat dak zorgt een daklicht zelfs drie keer zoveel. Dat is wel even iets om bij stil te staan. Maar, zo vraag je je misschien af, waarom zoveel daglicht? Daar zijn verschillende redenen voor.

Key takeaways
  • Een dakraam zorgt voor tweemaal zoveel daglicht als een gevelraam in je woning. In het geval van een woning met een plat dak is dat met een daklicht zelfs drie keer zoveel.
  • Meer zonlicht in je woning betekent dat je jouw woning op een natuurlijke manier verwarmt, waardoor je de verwarming een graadje lager kunt zetten. Ook verbruik je minder elektriciteit omdat je woning van ’s morgens tot 's avonds verlicht is.
  • Dankzij de aanwezigheid van dakramen en meer daglicht in je woning stijgt de waarde van het pand. Dakramen zijn dus een slimme investering met het oog op de toekomst.
  • Daglicht dat van boven naar binnen schijnt, geeft een WAUW-effect. Dat geldt zeker op zolder waar een relatief donkere ruimte onder je dak compleet verandert in een zee van daglicht. Ook in een uitbouw voorzien daklichten of lichtkoepels jouw woning van extra daglicht en zorgen voor een stijlvolle uitstraling.
  • Meer zonlicht in je woning betekent dat je woning op een natuurlijke manier verwarmt, waardoor je de verwarming een graadje lager kunt zetten. Ook verbruik je minder elektriciteit omdat je woning van 's morgens tot 's avonds verlicht is.
  • Dakramen zorgen voor meer ruimte onder een schuin dak. Sta een poosje onder je dakraam en geniet simpelweg van het uitzicht. Het daglicht zelf voorziet een kamer ook van een ruimtelijk effect waardoor alles groter lijkt en kleuren beter tot hun recht komen.
  • Dankzij de aanwezigheid van dakramen en meer daglicht in je woning stijgt de waarde van het pand. Dakramen zijn dus een slimme investering met het oog op de toekomst.
“Voldoende daglicht is een factor die je zeker niet moet onderschatten. Wil jij een energie-efficiënte woning, optimale ventilatie en een unieke lichtinval, dan zijn dakramen een essentieel onderdeel van jouw plannen.”

Ons advies: voeg direct dakramen toe

Als je een nieuwbouwwoning koopt, krijg je vaak een basisplan voorgelegd. De aannemer geeft je vervolgens de mogelijkheid om wat extra wijzigingen aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw of een grotere badkamer. De daken zijn vaak standaard voorzien van een klein dakraam. Nog voordat de woning daadwerkelijk gebouwd wordt, kun je ook al kiezen voor grotere of meer dakramen, zodat de zolderverdieping straks straalt in het daglicht. Dat geeft ook allerlei mogelijkheden om de zolder als leefruimte in te richten. Een slaapkamer voor de kinderen, een werkkamer, een fitnessruimte, het behoort ineens allemaal tot de mogelijkheden.

2in1 en 3in1 VELUX daglichtoplossingen voor de maximale hoeveelheid daglicht

Naast onze reguliere dakramen heb je ook de keuze uit onze slimme 2in1 en 3in1 dakramen. In vergelijking met ons normale VELUX dakraam verhoog je de inval van daglicht tot bijna 300 procent met onze 3in1 oplossing. Daarbij geniet je van een panoramisch uitzicht dankzij de meerdere ramen in één kozijn. Onze daglichtoplossingen zijn tot slot ook nog eens helemaal niet ingewikkeld; het design van meerdere ramen in één kozijn is de snelste en eenvoudigste manier om meer daglicht in je ruimte binnen te laten.

Wil je meer weten over de voordelen van daglicht in jouw nieuwbouwwoning, en hoeveel dakramen je minimaal nodig hebt voor een optimale dosis daglicht? Vraag VELUX om gratis advies. Onze adviseurs staan graag voor je klaar.

Gerelateerde artikelen

10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Geef je woning een nieuwe look met een dakraam
Wil jij je woning een grondige make-over geven? Dan heeft VELUX de oplossing. Dakramen zijn eenvoudig te plaatsen en veranderen het karakter van je woning compleet. Dankzij dakramen geniet je de hele dag door van daglicht. Zodoende creëer je ruimtes waar iedereen graag tijd doorbrengt. Je plaatst je woning letterlijk en figuurlijk in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Gebruik daglicht om je woning te verlichten
Daglicht geeft het interieur van je woning een echte oppepper. We bevinden ons graag in een ruimte met veel daglicht. Daglicht is bovendien noodzakelijk voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Daglicht heeft als voordeel dat het overal aanwezig is. Bovendien is het gratis beschikbaar. Wanneer je hier op een slimme manier gebruik van maakt, heb je de mogelijkheid om een gezellige en aangename sfeer te creëren.
Het volledige artikel lezen
Checklist en verhuistips voor je nieuwe woning
Zit je eraan te denken om binnenkort te gaan verhuizen? Hartstikke leuk natuurlijk om opnieuw te beginnen in een hele nieuwe woonomgeving. Ook best spannend, het is tenslotte een hele verandering waar veel bij komt kijken. Je zou er zomaar spontaan van in de stress kunnen schieten. Deze checklist helpt je om je stap voor stap voor te bereiden op jouw verhuizing zodat je stressvrij kan genieten van de overstap naar een nieuwe woning.
Het volledige artikel lezen
Creëer een creatief en productief stimulerende binnenruimte
Iedereen die de laatste jaren weleens thuis heeft gewerkt, weet het. Om goed te kunnen werken, heb je een inspirerende omgeving nodig die jouw creativiteit stimuleert. Een ruimte waar je je ook goed kunt concentreren. Dat is een belangrijke voorwaarde om je productiviteit te verhogen. Dit is niet alleen van toepassing op het werken binnenshuis. Ook op andere momenten is een stimulering van de creativiteit en productiviteit van belang. Nu is de woonsituatie voor iedereen weer anders. Waar de één een aparte kamer tot zijn beschikking heeft die volledig voor dit doel ingericht kan worden, moet de ander een plekje creëren in de woonkamer. Hoe creëer je een ideale plek in je woning waar je creativiteit en productiviteit getriggerd worden? Dit zijn onze tips om je productiviteit en creativiteit een boost te geven.
Het volledige artikel lezen