Checklist en verhuistips voor je nieuwe woning

Zit je eraan te denken om binnenkort te gaan verhuizen? Hartstikke leuk natuurlijk om opnieuw te beginnen in een hele nieuwe woonomgeving. Ook best spannend, het is tenslotte een hele verandering waar veel bij komt kijken. Je zou er zomaar spontaan van in de stress kunnen schieten. Deze checklist helpt je om je stap voor stap voor te bereiden op jouw verhuizing zodat je stressvrij kan genieten van de overstap naar een nieuwe woning. 
Key takeaways
  • Met een verhuischecklist bij de hand ben je beter voorbereid en minder gestrest wanneer je gaat verhuizen
  • Als je alles op je checklist hebt afgevinkt, kun je je afvragen hoe je jouw droomhuis gaat vormgeven.
  • Spelen met daglicht is daarbij een belangrijk gegeven. Met het plaatsten van dakramen creëer je meer daglicht in je woning.

Woning bezichtigen, waar moet je op letten?

Voordat je in je nieuwe woning gaat wonen, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat alles in goede staat is. Het is belangrijk dat je je van tevoren goed hebt geïnformeerd over waar je op moet letten bij de aankoop van een woning. Je zult je ogen goed de kost moeten geven voor je daadwerkelijk besluit om te kopen. Indien nodig kan je ook een expert inschakelen die met jou meeloopt. Zijn er geen verborgen gebreken? En is er de garantie van de verkoper dat eventuele mankementen worden gerepareerd? Dit kan je laten vastleggen bij een notaris zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Maak een rondje door je nieuwe woning

Tenzij anders is afgesproken, wordt een woning meestal leeg opgeleverd. Nu kun je pas goed zien hoeveel ruimte je hebt. Ook heb je goed zicht op de structuur en bouw van je woning. Tijdens de wandeling door je nieuwe woning check je daarom onder andere even of je muren, vloer en leidingen nog steeds in goede staat verkeren en eventuele gebreken door de vorige eigenaar zijn verholpen.

Is het dak in orde?

Een dak boven je hoofd hebben, is bij ons een manier om te zeggen dat je een woning hebt. Het geeft wel aan hoe belangrijk een dak is. Vergeet dan ook niet om goed naar je dak te kijken. Is er sprake van dakrot, zijn er plekken waar lekkage kan ontstaan, voelt je zolder erg vochtig aan? Als het antwoord op een of meer van deze vragen ja is, dan moet je zeker overwegen om je dak te laten repareren, renoveren of zelfs een heel nieuw dak te plaatsen. Houdt dan ook rekening met de kosten die hierbij komen kijken.

Heeft je woning voldoende daglicht?

Heb je tijdens je inspectie ook gekeken naar het dakraam? Natuurlijk belangrijk om te kijken of deze aan vervanging toe zijn of nog in goede staat verkeren. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar het daglicht dat je dakraam doorlaat. Is er wel voldoende daglicht binnen? Daken bieden een ideale mogelijkheid om meer daglicht in je woning te halen. Daglicht geeft je energie en heeft een positief effect op je humeur. Verder zorgen dakramen voor goede een isolatie en ventilatie in je woning. Frisse lucht in je woning is net zo essentieel voor een gezonde leefomgeving. Met VELUX dakramen profiteer je optimaal van beide, voldoende daglicht en goede ventilatie.

Maak je woning tot een droom die uitkomt

Tevreden over je woninginspectie? Dan kun je nu gaan beginnen om je droomhuis vorm te geven. Dat droomhuis heb je natuurlijk al lang in gedachten en je zult er ook vast wel rekening mee houden dat de aanwezigheid van voldoende daglicht daarbij een belangrijke rol speelt. Zijn er ruimtes die meer daglicht kunnen gebruiken? Dan is dit het moment om hier aandacht aan te besteden. Zelfs in je prachtige nieuwe woning kan je ruimtes volledig transformeren door meer daglicht te creëren.

Creëer een prachtig kleurenspel

Wil je daglicht het beste tot zijn recht laten komen in je woning? Kies dan bij de inrichting van je woning voor een combinatie met wit-, crème- of pastelgekleurde wanden. Het zonlicht dat naar binnen schijnt, creëert een prachtig kleurenspel met de schaduw op de muur of op de vloer. Zie je het licht ook nog eens reflecteren door de keuze van lichte wanden, dan geeft dat een ongekend gevoel van ruimte.

Gerelateerde artikelen

Hoe bouw je een duurzame woning?
Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Als je kiest voor de dakramen van VELUX, dan heb je ruim 30 jaar plezier van onze duurzame oplossingen voor daglicht. Met dakramen van VELUX zorg je voor een natuurlijke opwarming van je woning, maar ook voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Heb je besloten om een duurzame woning te bouwen of je huidige woning te verduurzamen? Dan weet je vast als geen ander dat dit veel tijd en aandacht kost. Er zijn veel verschillende dingen om rekening mee te houden. Hierdoor is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Lees verder in dit artikel en ontdek de verschillende stappen die je kan ondernemen om de droom van jouw duurzame woning te verwezenlijken.
Het volledige artikel lezen
Match je dakraam met jouw woning
Met voldoende lichtinval geef je de woning een optimale boost. Daglicht maakt alles in je woning scherper en tegelijkertijd geeft het je brein extra energie. Met een dakraam creëer je extra veel daglicht. Woningen zijn voorzien van verschillende daken, maar gelukkig zijn er ook verschillende type dakramen. Je vindt dus altijd wel een dakraam dat bij je woning past.
Het volledige artikel lezen
Creëer een creatief en productief stimulerende binnenruimte
Iedereen die de laatste jaren weleens thuis heeft gewerkt, weet het. Om goed te kunnen werken, heb je een inspirerende omgeving nodig die jouw creativiteit stimuleert. Een ruimte waar je je ook goed kunt concentreren. Dat is een belangrijke voorwaarde om je productiviteit te verhogen. Dit is niet alleen van toepassing op het werken binnenshuis. Ook op andere momenten is een stimulering van de creativiteit en productiviteit van belang. Nu is de woonsituatie voor iedereen weer anders. Waar de één een aparte kamer tot zijn beschikking heeft die volledig voor dit doel ingericht kan worden, moet de ander een plekje creëren in de woonkamer. Hoe creëer je een ideale plek in je woning waar je creativiteit en productiviteit getriggerd worden? Dit zijn onze tips om je productiviteit en creativiteit een boost te geven.
Het volledige artikel lezen
Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.
Het volledige artikel lezen
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen