Checklist en verhuistips voor je nieuwe woning

Kitchen and home office area in the house. Woman is standing by the kitchen cabinet."
Zit je eraan te denken om binnenkort te gaan verhuizen? Hartstikke leuk natuurlijk om opnieuw te beginnen in een hele nieuwe woonomgeving. Ook best spannend, het is tenslotte een hele verandering waar veel bij komt kijken. Je zou er zomaar spontaan van in de stress kunnen schieten. Deze checklist helpt je om je stap voor stap voor te bereiden op jouw verhuizing zodat je stressvrij kan genieten van de overstap naar een nieuwe woning.

Woning bezichtigen, waar moet je op letten?

Voordat je in je nieuwe woning gaat wonen, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat alles in goede staat is. Het is belangrijk dat je je van tevoren goed hebt geïnformeerd over waar je op moet letten bij de aankoop van een woning. Je zult je ogen goed de kost moeten geven voor je daadwerkelijk besluit om te kopen. Indien nodig kan je ook een expert inschakelen die met jou meeloopt. Zijn er geen verborgen gebreken? En is er de garantie van de verkoper dat eventuele mankementen worden gerepareerd? Dit kan je laten vastleggen bij een notaris zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Maak een rondje door je nieuwe woning

Tenzij anders is afgesproken, wordt een woning meestal leeg opgeleverd. Nu kun je pas goed zien hoeveel ruimte je hebt. Ook heb je goed zicht op de structuur en bouw van je woning. Tijdens de wandeling door je nieuwe woning check je daarom onder andere even of je muren, vloer en leidingen nog steeds in goede staat verkeren en eventuele gebreken door de vorige eigenaar zijn verholpen.

Key takeaways
  • Met een verhuischecklist bij de hand ben je beter voorbereid en minder gestrest wanneer je gaat verhuizen
  • Als je alles op je checklist hebt afgevinkt, kun je je afvragen hoe je jouw droomhuis gaat vormgeven.
  • Spelen met daglicht is daarbij een belangrijk gegeven. Met het plaatsten van dakramen creëer je meer daglicht in je woning.

Is het dak in orde?

Een dak boven je hoofd hebben, is bij ons een manier om te zeggen dat je een woning hebt. Het geeft wel aan hoe belangrijk een dak is. Vergeet dan ook niet om goed naar je dak te kijken. Is er sprake van dakrot, zijn er plekken waar lekkage kan ontstaan, voelt je zolder erg vochtig aan? Als het antwoord op een of meer van deze vragen ja is, dan moet je zeker overwegen om je dak te laten repareren, renoveren of zelfs een heel nieuw dak te plaatsen. Houdt dan ook rekening met de kosten die hierbij komen kijken.

Heeft je woning voldoende daglicht?

Heb je tijdens je inspectie ook gekeken naar het dakraam? Natuurlijk belangrijk om te kijken of deze aan vervanging toe zijn of nog in goede staat verkeren. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar het daglicht dat je dakraam doorlaat. Is er wel voldoende daglicht binnen? Daken bieden een ideale mogelijkheid om meer daglicht in je woning te halen. Daglicht geeft je energie en heeft een positief effect op je humeur. Verder zorgen dakramen voor goede een isolatie en ventilatie in je woning. Frisse lucht in je woning is net zo essentieel voor een gezonde leefomgeving. Met VELUX dakramen profiteer je optimaal van beide, voldoende daglicht en goede ventilatie.

“Daglicht is gezond en heeft een positief effect op je gemoed, dus waarom zou je niet investeren in meer daglicht in je nieuw gekochte woning?”

Maak je woning tot een droom die uitkomt

Tevreden over je woninginspectie? Dan kun je nu gaan beginnen om je droomhuis vorm te geven. Dat droomhuis heb je natuurlijk al lang in gedachten en je zult er ook vast wel rekening mee houden dat de aanwezigheid van voldoende daglicht daarbij een belangrijke rol speelt. Zijn er ruimtes die meer daglicht kunnen gebruiken? Dan is dit het moment om hier aandacht aan te besteden. Zelfs in je prachtige nieuwe woning kan je ruimtes volledig transformeren door meer daglicht te creëren.

Creëer een prachtig kleurenspel

Wil je daglicht het beste tot zijn recht laten komen in je woning? Kies dan bij de inrichting van je woning voor een combinatie met wit-, crème- of pastelgekleurde wanden. Het zonlicht dat naar binnen schijnt, creëert een prachtig kleurenspel met de schaduw op de muur of op de vloer. Zie je het licht ook nog eens reflecteren door de keuze van lichte wanden, dan geeft dat een ongekend gevoel van ruimte.

Gerelateerde artikelen