Met deze tips bouw je de woning van jouw dromen

New build with three VELUX roof windows
Je bent de fase van dagdromen al voorbij. Je weet het nu zeker. Je gaat je eigen woning bouwen. Die gedachte laat je niet meer los. Maar voordat je woning er daadwerkelijk staat, moet er nog heel wat gebeuren. De lange weg die je nog hebt te gaan, is spannend en opwindend aan de ene kant, maar ook beangstigend. Zelf een woning bouwen, vraagt om een zorgvuldige planning. We helpen je graag op weg en geven je tips om de woning van je dromen te realiseren.

Je eigen woning bouwen, waar beginnen?

Je eigen woning bouwen is het ultieme project waarin je al jouw ideeën omtrent een ideale leefomgeving kunt realiseren. We bekijken stap voor stap hoe jij dit het beste kunt aanpakken.

Maak een realistisch budget

Zonder budget geen project, en dus ook geen nieuwe woning. Wat kost een woning bouwen? Dat hangt volledig af van je plannen, maar ga eerst met de bank om tafel en bespreek hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Heb je al een koopwoning, dan kun je de winst die dat opbrengt bij de verkoop ook in je bouwproject steken. Heb je een idee hoeveel geld je te besteden hebt, dan moet je dat vertalen naar je wensen en behoeften. Houd het realistisch en overschat je eigen dromen niet.

key takeaways icon
Key takeaways
  • Je eigen woning bouwen is het ultieme project waarin je al jouw ideeën omtrent een ideale leefomgeving realiseert. Dat vraagt om een zorgvuldige planning.
  • Wat kost een woning bouwen? Zonder budget, geen project. En dus ook geen nieuwe woning. Heb je een idee hoeveel geld je te besteden hebt, moet je dat vertalen naar je wensen. Houd het realistisch en overschat je eigen dromen niet.
  • Eén van de fouten die je kunt maken tijdens een duurzame woning bouwen, is je nieuwe woning niet optimaal isoleren en geen rekening houden met voldoende daglicht en ventilatie.

Bespreek het ontwerp dat je in gedachten hebt met een architect

Voordat je daadwerkelijk in zee gaat met een architect kun je hem of haar eerst je plannen voorleggen. Je komt er dan al snel achter of deze ook op de tekentafel uitvoerbaar zijn. In het voorgesprek krijg je ook een indruk hoe enthousiast de architect over jouw plannen is om zo je woning te laten bouwen. Is dat het geval, dan leidt dat vast en zeker tot een goede samenwerking waarin je optimaal profiteert van de architectonische inbreng.

Bespreek de mogelijkheden en praktische bezwaren met een aannemer

Met een aannemer je woning bouwen? Ook van een aannemer wil je eerst wel eens weten of jouw plannen realistisch zijn. Wat er wel en niet mogelijk is. Welke alternatieven er zijn als iets niet is uit te voeren, of bijvoorbeeld wat goedkoper zou kunnen als blijkt dat de eerste optie erg duur is. De aannemer zal ongetwijfeld ook ideeën hebben en deze met je delen. Dingen waar je misschien zelf helemaal niet aan had gedacht, worden dan opeens onderdeel van je bouwproject.

“Voordat je daadwerkelijk in zee gaat met een architect kun je hem of haar eerst je plannen voorleggen. Je komt er dan al snel achter of deze ook op de tekentafel uitvoerbaar zijn en je je woning zo kunt laten bouwen.“

Kies de beste bouwmethode

Er zijn verschillende manieren om een woning te laten bouwen. Naast de gemetselde woning van baksteen behoort bijvoorbeeld ook houtskelet (in Scandinavische stijl), betonbouw en prefab bouwen tot de mogelijkheden. Dat laatste heeft als voordeel dat het heel snel realiseerbaar is, omdat de verschillende onderdelen van de woning op maat worden geleverd. Toch kiezen de meeste aannemers voor de traditionele bouwmethode van een gemetselde woning.

Vermijd veel voorkomende fouten bij het bouwen van je woning

Fouten tijdens het bouwproces kunnen je duur komen te staan. Dat is bijvoorbeeld het geval als je van tevoren niet uitgebreid de tijd neemt om naar de door de architect en aannemer uitgewerkte plannen te kijken en eventuele aanpassingen voor te stellen. Het eindresultaat kan dan heel anders zijn dan je oorspronkelijk in gedachten had. Een andere fout die je kunt maken, is je nieuwe woning niet optimaal te isoleren en geen rekening te houden met voldoende daglicht en ventilatie. Dit zijn belangrijke factoren die jouw woning niet alleen comfortabeler maken (warmer in de winter, koeler in de zomer) maar ook bijdragen aan een besparing op de energiekosten. Dakramen spelen hierin een belangrijke rol.

Duurzame woning bouwen

Duurzaam is de nieuwe trend die ook broodnodig is om de opwarming van de aarde te temperen en te zorgen voor een schonere planeet. Bedenk dan ook welke duurzame materialen prima zijn toe te passen in je bouwproject en of je ook gebruik kunt maken van gerecyclede en tweedehands producten om je duurzame woning te bouwen. Vraag ons om gratis advies en zie wat de impact is van VELUX dakramen in jouw woning.

Gerelateerde artikelen

10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Woman standing by the roof window and holding a top handle
Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.
Het volledige artikel lezen
A part of facade of modern house.
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Family standing by the open roof window enjoying daylight and fresh air
Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.
Het volledige artikel lezen
Living space with couch, table and chair in a room with three roof windows side by side
Geef je woning een nieuwe look met een dakraam
Wil jij je woning een grondige make-over geven? Dan heeft VELUX de oplossing. Dakramen zijn eenvoudig te plaatsen en veranderen het karakter van je woning compleet. Dankzij dakramen geniet je de hele dag door van daglicht. Zodoende creëer je ruimtes waar iedereen graag tijd doorbrengt. Je plaatst je woning letterlijk en figuurlijk in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen