Er zijn heel wat redenen waarom een dakraam plaatsen een goed idee is. Meer daglicht in je woning brengt namelijk heel wat positieve effecten met zich mee. Je verandert iedere ruimte in je woning in een oase van daglicht met behulp van een dakraam. Misschien denk je dat een dakraam plaatsen een ingewikkelde klus is en dat je maanden zoet bent. Niet waar. Het is een relatief eenvoudige ingreep en de voordelen zijn talrijk. Wil je een dakraam laten plaatsen? Twijfel niet langer en profiteer direct van meer daglicht in je woning.
Key takeaways
  • Daglicht dat van boven naar binnen schijnt, transformeert je woning. Het zorgt binnen voor een ontspannen sfeer en zet je interieur in de spotlight.
  • Door een dakraam te plaatsen, kun je bezuinigen op je energiekosten. Je profiteert langer van het daglicht en je kunt de lampen overdag uitlaten.
  • Dakramen zorgen voor een gezonder binnenklimaat en verbeteren de kwaliteit van de lucht in je woning.

Minder energiekosten dankzij daglicht

Als je overdag al vroeg de lichten aan moet doen om bepaalde activiteiten uit te kunnen voeren, dan levert dat op de lange termijn best een kostenpost op. Door meer daglicht in je woning kan je dus geld besparen op elektriciteitskosten. Bovendien kun je wanneer de zon van bovenaf jouw woning verwarmt ook de verwarming een graadje lager zetten. Je profiteert namelijk de hele dag van het zonlicht dat een belangrijke bijdrage levert aan de opwarming van jouw woning.

Voel je beter met daglicht

Er zijn nog veel meer voordelen, zoals het feit dat daglicht je vrolijker maakt, energie geeft en je er beter van slaapt. Daglicht in je woning is dus goed voor de geest en het lichaam. Zo maakt daglicht je immuunsysteem sterker. Allerlei voordelen dus die ook voor jou binnen handbereik zijn.

Stijlvolle woning met daglicht van boven

Naast bovenstaande voordelen geeft daglicht jouw woning ook een stijlvolle uitstraling. Stel je voor: je hebt je woning prachtig ingericht met je favoriete meubels. Ook de muren heb je voorzien van mooie kleurtinten. Doordat er daglicht van bovenaf je woning in schijnt, zet je jouw interieur op een prachtige wijze in de spotlights. Dankzij het spel van daglicht en schaduw krijgt jouw hele interieur een magisch uiterlijk. Voeg raamdecoratie zoals rolgordijnen toe om het zonlicht te weren of om je kamer te verduisteren.

Dichter bij de natuur

Dakramen maken de scheidslijn tussen binnen en buiten een stuk kleiner. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer in je woning. Als je naar boven kijkt, zie je de blauwe lucht, prachtige wolkenpartijen of 's avonds een mooie sterrenhemel of het licht van de maan. Het lijkt alsof binnen en buiten met elkaar zijn verenigd in jouw woning.

Profiteer van het schoorsteeneffect

Daarnaast bieden dakramen de gelegenheid je woning goed te ventileren en voldoende frisse lucht naar binnen te halen. Wel zo gezond om schone lucht in te ademen en te leven in een ruimte waar onprettige geuren en schadelijke stoffen zijn weggevoerd met de trek in je woning. Dit is het zogenaamde schoorsteeneffect waarin warme lucht opstijgt, waardoor jouw woning in de zomer koeler blijft. Dakramen versterken en optimaliseren dit effect wat zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

Hoelang duurt het om een dakraam te plaatsen?

Als je dit werk overlaat aan een gecertificeerde Montagepartner van VELUX, dan weet je zeker dat jouw dakramen veilig en secuur worden geplaatst. Een dakraam plaatsen, wordt meestal binnen een halve dag geklaard.

Auteur

VELUX Editorial team

Delen

Gerelateerde artikelen

10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.
Het volledige artikel lezen
Gebruik daglicht om je woning te verlichten
Daglicht geeft het interieur van je woning een echte oppepper. We bevinden ons graag in een ruimte met veel daglicht. Daglicht is bovendien noodzakelijk voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Daglicht heeft als voordeel dat het overal aanwezig is. Bovendien is het gratis beschikbaar. Wanneer je hier op een slimme manier gebruik van maakt, heb je de mogelijkheid om een gezellige en aangename sfeer te creëren.
Het volledige artikel lezen
Je woning verbeteren. Niet langer wonen… léven
Als de pandemie ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat een woning meer is dan alleen een plek om te wonen. Het bleek, weliswaar noodgedwongen, dat je er ook kunt werken, lessen volgen en nog veel meer activiteiten kunt uitvoeren die je daarvoor buiten de deur deed. Menigeen zat thuis aan de keukentafel virtueel te vergaderen en hoefde daar ‘s morgens niet eerst voor in de file te staan. Je kon ook zaken doen met bedrijven overzee zonder dat je daarvoor in het vliegtuig hoefde te stappen. Het milieu was nog nooit zo blij als tijdens de pandemie. De lucht was al decennia lang niet zo schoon geweest. Binnenshuis was het echter niet altijd een pretje. Wij mensen leken nauwelijks voorbereid op een gedwongen verblijf in huis. Het was voor velen al gauw duidelijk dat er nog heel wat te verbeteren valt om optimaal gebruik te maken van een woning, maar vooral om optimaal te kunnen genieten thuis.
Het volledige artikel lezen
Hoe creëer je een gezonde woonomgeving?
Het is belangrijk om de ruimtes in je woonomgeving gezond te houden. Dit doe je onder andere met dakramen. Een dakraam brengt namelijk daglicht in je woning. Dit draagt bij aan een prettige woonervaring en geeft je gezondheid een boost. Ook zorgt een dakraam voor een betere ventilatie. Naast deze twee belangrijke voordelen is het ook om andere redenen verstandig om voor VELUX dakramen te gaan.
Het volledige artikel lezen