Hoe maak je je woning energiezuiniger?

 Je woning energiezuinig maken, is belangrijker dan ooit. Niet alleen je portemonnee wordt blij van een lagere energierekening, ook is het goed voor onze planeet. Door energie te besparen in je woning lever je namelijk een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot en dus aan de opwarming van de aarde. Maar, het energiezuinig maken van je woning heeft meerdere voordelen. Zo zorgt het voor een gezonder en aangenamer binnenklimaat. Zo zal je minder last hebben van tocht en is je woning beter in staat om in de winter warm en in de zomer koel te blijven.  
Key takeaways
  • Door je muren, vloer en dak te isoleren, houd je veel meer warmte binnen en hoef je minder hard te stoken.
  • Heb je slecht geïsoleerde ramen die veel tocht naar binnen laten? Door het plaatsen van VELUX dakramen met ThermoTechnologie beglazing en een luchtdichte afsluiting zet je een belangrijke stap naar een energiezuinige woning.
  • Door de thermostaat lager te zetten als je niet thuis bent, de was op een lagere temperatuur te draaien, korter te douchen en gebruik te maken van ledlampen bespaar je ook zonder een grote investering energie in je woning.

Energie besparing tips

Om je woning energiezuiniger te maken, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je de kou buiten houdt en de warmte binnen. Wil je weten op welke manieren je dat kunt doen? Lees hieronder onze adviezen.

Voorkom warmteverlies door isolatie

Om het warmteverlies in je woning te beperken, kan je op verschillende plekken isoleren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de spouwmuren of van de kruipruimte onder de vloer. Ook het dak is een uitgelezen onderdeel om jouw woning een stuk energiezuiniger te maken. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmte er verloren gaat, maar ook, hoe minder warmte er binnenkomt tijdens de zomer. Goede isolatie helpt je dus het hele jaar door met het zorgen voor een aangename temperatuur in jouw woning.

Een energiezuinigere woning met duurzame dakramen

Is jouw dakraam toe aan een upgrade? Met VELUX dakramen boek je flink wat winst als het gaat om het energiezuiniger maken van je woning. Wat deze dakramen zo bijzonder maakt, is de ThermoTechnology die exclusief door VELUX wordt aangeboden. Deze dakramen zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal dat bovendien perfect isoleert. Daarnaast is het glastype van VELUX dakramen minimaal dubbel, maar zijn er ook mogelijkheden voor triple beglazing. Op die manier houd je veel meer warmte binnen dan met je ouderwetse dakraam en bespaar je aanzienlijk op je energierekening.

Vergeet VELUX raamdecoratie en buitenzonwering niet!

Je wooncomfort binnenhuis nog meer verhogen? Combineer je VELUX dakramen met raamdecoratie en buitenzonwering. Komt er te veel zonlicht naar binnen op een warme dag? Geen probleem, dankzij VELUX  buitenzonwering komt de wamte niet naar binnen en hou je je woning koel. Op zoek naar meer privacy? Stijl je woning met bijpassende raamdecoratie. Je dakramen, buitenzonwering en rolluiken automatisch bedienen voor een nog gezondere woning? Ook dat behoort tot de mogelijkheden met VELUX ACTIVE.

Energie besparen zonder dat het je iets kost

Bovenstaande manieren vergen een investering die je overigens vanzelf weer terugverdient. De terugverdientijd verschilt en is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Echter zijn er ook een hoop kleine oplossingen, die nauwelijks tot niets kosten, die al voor een grote impact kunnen zorgen. Kijk bijvoorbeeld eens goed na of er plekken in je woning zijn waar veel tocht doorheen komt. Gebruik een tochtstrip om de tocht tegen te gaan. Trek ook als je thuis bent eens wat vaker een lekkere warme trui aan en loop op pantoffels. Je kunt de verwarming dan rustig een graadje lager zetten. Verder helpt het ook om je verlichting te switchen naar LED en te wassen op 30 graden.

Ten slotte, maak gebruik van zomernachtkoeling om in de zomer je huis koel te houden. Dit houdt in dat je er rekening mee houdt dat warme lucht lichter is dan koude lucht. Warme lucht stijgt. Door in de zomer je dakramen open te zetten en op de begane grond ook een raam of deur te openen, kan de warme lucht uit je woning ontsnappen waardoor je kan genieten van een aangename binnentemperatuur zonder te veel gebruik te maken van andere middelen. Dit bespaart in de zomer een hoop energie.

Advies nodig? Onze erkende VELUX montagepartners helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.
Het volledige artikel lezen
Geef je woning een nieuwe look met een dakraam
Wil jij je woning een grondige make-over geven? Dan heeft VELUX de oplossing. Dakramen zijn eenvoudig te plaatsen en veranderen het karakter van je woning compleet. Dankzij dakramen geniet je de hele dag door van daglicht. Zodoende creëer je ruimtes waar iedereen graag tijd doorbrengt. Je plaatst je woning letterlijk en figuurlijk in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Gebruik daglicht om je woning te verlichten
Daglicht geeft het interieur van je woning een echte oppepper. We bevinden ons graag in een ruimte met veel daglicht. Daglicht is bovendien noodzakelijk voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Daglicht heeft als voordeel dat het overal aanwezig is. Bovendien is het gratis beschikbaar. Wanneer je hier op een slimme manier gebruik van maakt, heb je de mogelijkheid om een gezellige en aangename sfeer te creëren.
Het volledige artikel lezen