Hoe de ideale thuiswerkplek inrichten?

Woman sitting in home office with VELUX roof windows
Een groeiend aantal mensen kiest ervoor om thuis te werken. De combinatie van vrijheid en flexibiliteit en het ontbreken van woon-werkverkeer wordt als aantrekkelijk ervaren. Een eigen werkplek creëren in je woning is vandaag de dag dan ook belangrijker dan ooit. Hier vind je een aantal tips om een gezonde en fijne werkplek te creëren.

Welke factoren verhogen de productiviteit?

Wil je thuis net zo productief als of misschien nog wel productiever zijn dan op kantoor, dan kun je dit op verschillende manieren beïnvloeden. Studies wijzen uit dat de luchtkwaliteit in je woning daar een rol in speelt. Daarom is het belangrijk dat je voldoende mogelijkheden hebt om te ventileren. Daarnaast is voldoende daglicht erg belangrijk. Daglicht en een goede luchtkwaliteit in je woning zorgen ervoor dat je hersenen beter functioneren en waardoor je productiever bent.

Andere factoren die van invloed zijn op je productiviteit zijn de indeling van je thuiswerkplek, een aangename temperatuur binnen, de akoestiek in je woning en de hoeveelheid lawaai van buiten. Hoe meer lawaai, hoe lastiger het is om je goed te concentreren. Het werkt ook stimulerend als er veel groen in de buurt is en dan vooral als je daar een mooi uitzicht op hebt. Hoe meer je rekening houdt met deze factoren, des te gelukkiger ben jij straks in je werkkamer. Tot slot is een ergonomische werkplek thuis goud waard; je rug en schouders zullen je dankbaar zijn.

Key takeaways
  • Verschillende factoren bepalen hoe productief je bent op je werkplek, zoals voldoende daglicht, ventilatie, lawaai, de indeling en de aanwezigheid van groen.
  • De voordelen van daglicht zijn onder meer positief effect op je gemoed, betere concentratie en productiviteit.
  • Dakramen zijn een slimme oplossing voor meer daglicht en ventilatie in je woning.

Waar in je woning ga jij je werkplek inrichten?

Als je voldoende ruimte in je woning hebt, is een eigen werkkamer natuurlijk ideaal. Je kunt deze helemaal naar eigen inzicht inrichten. Ook als je wat minder ruimte in je woning hebt kun je creatief denken over een werkomgeving, bijvoorbeeld een zolder die je maar beperkt gebruikt, biedt een ideale mogelijkheid om er een werkkamer van te maken.

Je kunt ook kiezen voor een rustig hoekje in je woning waar je je kunt concentreren op je werk. Het is dan wel belangrijk dat hier voldoende daglicht naar binnen schijnt.

Ook een multifunctionele woonkamer behoort tot de mogelijkheden. Het is een plek waar je je normaal gesproken ook al op je gemak voelt. Wil je er ook een werkplek creëren, dan moet je wel zorgen voor een duidelijke indeling waarin ieder deel van de woonkamer een eigen functie heeft.

Eventueel is ook een logeerkamer een optie, maar dan moet je niet te vaak gasten over de vloer hebben natuurlijk.

“In een ergonomische werkplek die voor jou werkt, ben je een stuk productiever...”

Kleine aanpassingen, grote gevolgen

Welke plek in huis je ook kiest, je thuiswerkplek gaat pas echt leven als je enkele aanpassingen doet. We hebben je er al op gewezen dat daglicht en ventilatie twee belangrijke factoren zijn voor een ideale werkplek. Daglicht brengt de kleuren op de muur tot leven, verlicht je bureau op een natuurlijke wijze, geeft een gevoel van ruimte en dat bij elkaar opgeteld zorgt voor een aangename plek om te werken.

De voordelen van daglicht zijn onder meer:

  • Positief effect op je gemoed.
  • Het verenigt je werkplek met de buitenlucht, dat verbetert je concentratie en productiviteit.
  • Frisse lucht houdt je bij de les.

Verder kun je kleine aanpassingen overwegen voor je bureau-indeling:

  • Organiseer en vermijd rommel op je bureau.
  • Gebruik indien mogelijk natuurlijke en duurzame materialen.
  • Overweeg verschillende kleuren en kunst.

Thuiswerkplek inrichten

Een thuiswerkplek inrichten, is voor iedereen persoonlijk, maar planten, natuurlijke materialen, zachte kleuren en kunst aan de muur kunnen hun steentje bijdragen aan jouw productiviteit. Meer inspiratie nodig? Plan een adviesgesprek in onze showroom.

Gerelateerde artikelen