Meer ruimte in je woning met een uitbouw

Binnenkant ontwerper die kiest uit kleurstalen en materialen voor een project.
Verwacht je gezinsuitbreiding of wil je om een andere reden meer ruimte in je woning maar zonder een grote verhuizing te moeten ondernemen? Kies dan voor een uitbouw. Dit gaat goedkoper zijn dan verhuizen maar uiteraard heb je ook daar een specifiek budget voor nodig en wil je dit nuttig gebruiken. Misschien heb je al op Instagram of Pinterest gekeken voor leuke ideeën, maar weet je nog niet precies wat het gaat kosten om je droom werkelijkheid te maken.

Laat je eerst inspireren

Maak niet direct een plan, maar laat je eerst door anderen inspireren. Online vind je talloze verschillende projecten. Welk zaken springen er voor jou uit en zijn deze ook daadwerkelijk mogelijk bij je eigen woning?

Hoe je het uitbouwbudget optimaal gebruikt

Voor je met het project begint, moet je het budget voor de uitbouwkosten al hebben vastgesteld. Houd bij het vaststellen van het budget niet alleen rekening met de daadwerkelijke uitbouw, maar ook voor vergunningen die je mogelijk nodig hebt: daar gaan ook kosten mee gepaard. Doe vervolgens onderzoek naar alles wat je nodig hebt voor de uitbouw. Bereken ook wat de specifieke kosten voor verschillende projectonderdelen zijn. Specificeer dit vervolgens, zodat je een goed overzicht hebt van alle kosten. Laat je over deze kosten ook adviseren door een offerte aan te vragen bij verschillende aannemers. Zo krijg je een meer realistisch beeld over wat bepaalde delen van het project gaan kosten.

Key takeaways
  • Met een uitbouw blijf je op dezelfde plaats wonen en profiteer je toch van meer ruimte.
  • Kijk bij een uitbouw goed wat voor jou het belangrijkste is.
  • Laat je altijd door anderen inspireren en schakel echte vakmensen in.

Maak een budgetplan voor de uitbouw kosten

Met een budgetplan heb je duidelijk inzicht, en op basis daarvan doe je investeringen. Een goed budgetplan is voorzien van verschillende elementen. Allereerst staat het totaalbudget in je plan. Daarnaast verwerk je ook de verwachte kosten voor het project. Uiteindelijk moeten ook de daadwerkelijke kosten van het uitbouwproject in je budgetplan komen te staan. Zo kan je gemakkelijk zien of het afgewerkte project binnen je budget valt.

Haal meer uit je budget met een zorgvuldige planning. Maak voor het project alvast goede afspraken met je aannemers zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Om die reden is het verstandig om voor een ruimer budget te gaan. Een goed uitgangspunt voor het budget zijn de verwachte kosten plus 20% extra mocht er iets duurder uitvallen of meer uren nodig zijn om het project af te maken.

Kijk ook goed naar zaken waar je op kunt besparen. Misschien kun je gebruikte materialen aanschaffen voor de uitbouw. Dan houd je meer geld over en daarmee doe je weer andere waardevolle investeringen.

“De nieuwe ruimte moet aan verschillende eisen voldoen. In de eerste plaats moet er voldoende daglicht binnenkomen. Voldoende lichtinval zorgt namelijk voor een beter humeur en je interieur komt beter tot zijn recht. Met reguliere ramen is het vaak lastig om de hele kamer van daglicht te voorzien. Plaats om die reden VELUX daklichten in je nieuwe ruimte of in een schuin dak dakramen. Met een daklicht komt het daglicht overal in de ruimte binnen.”

Noodzakelijke investeringen bij een uitbouw

De uitbouw moet sowieso aan verschillende eisen voldoen. In de eerste plaats moet er voldoende daglicht binnenkomen. Krachtige lichtinval zorgt namelijk voor een beter humeur en je interieur komt dan beter tot zijn recht. Met gevelramen is het vaak lastig om de hele ruimte van daglicht te voorzien. Plaats om die reden VELUX daklichten in je nieuwe uitbouw. Met daklichten komt het daglicht overal in de ruimte binnen.

Maak de ruimte duurzaam met goede ventilatie. Hiermee voorkom je een te hoge luchtvochtigheid en het is ook bevorderlijk voor de fysieke en geestelijke gezondheid. Dit geldt zeker voor open ruimtes die in verbinding staan met de keuken. Voorzie de ruimte ook van bijpassende raamdecoratie en warmtewering. Daarmee maak je niet alleen de ruimte extra aangenaam, ze voegen ook wat toe aan het interieur én ze zijn praktisch. Ze maken de ruimte namelijk hittebestendig en je bepaalt dankzij de raamdecoratie zelf hoeveel daglicht je binnenlaat.

Een goed team samenstellen

Met een goede projectmanager verloopt het project soepeler. Bepaal dus wie geschikt is als projectmanager en kijk ook hoeveel mensen je kunt inhuren. Ga niet voor de eerste de beste aannemer, maar laat je adviseren door anderen. Doe zeker onderzoek op het internet, lees eerst enkele recensies online en bekijk ook hun portfolio.

Enkele besparingstips

Je kunt op meerdere manieren besparen op de uitbouw. In de eerste plaats is een goede organisatie belangrijk. Hoe beter het project is georganiseerd, hoe sneller het project voltooid is. Daarmee bespaar je onder andere op de arbeidskosten. Ga ook voor een specialist in de werkzaamheden, zo ben je verzekerd van een ervaren aannemer. Vraag ook meerdere vrijblijvende offertes op, zodat je prijzen van aannemers met elkaar kunt vergelijken.

Kijk ook goed welke klussen je prima zelf kunt uitvoeren. Daarnaast moet je kijken wat je echt nodig hebt en waar je prima op kunt besparen. Ga voor kwaliteit, maar wees tegelijkertijd niet terughoudend en koop ook tweedehands producten wanneer ze nog in uitstekende staat zijn.

Hulp van experts inschakelen

Laat je tijdens het project ook adviseren door experts. Onze adviesafdeling staat altijd voor je klaar. Ook voor hulp bij de montage helpen we je graag op weg. VELUX kan je via de website bijvoorbeeld in contact brengen met gecertificeerde VELUX Montagepartners.

Gerelateerde artikelen

Lichte keuken met familie die bakt, natuurlijk licht van VELUX dakvenster, uitzicht op de tuin.
Plan een woonuitbreiding zorgvuldig
Tegenwoordig is het lastig om een geschikte woning te vinden. Toch hebben veel mensen een grotere woning nodig, omdat ze bijvoorbeeld gezinsuitbreiding verwachten of meer thuiswerken. Soms is het dan praktischer om een uitbouw van de huidige woning te realiseren. Maar wat zijn de uitbouw kosten en hoe zorg je dat het project in goede banen loopt?
Het volledige artikel lezen
Moderne keuken met donkere kasten, witte werkbladen en een VELUX dakvenster.
De beste daglichtoplossing voor je uitbouw
Met een uitbouw creëer je gemakkelijk meer ruimte in je woning. Er wordt vaak gedacht dat je voor deze extra ruimte in je woning daglicht in moet leveren. Het tegenovergestelde is waar. Een uitbouw leent zich er uitstekend voor om juist meer daglicht in huis te halen, aan de hand van de toevoeging van daklichten. De blootstelling aan veel daglicht heeft verschillende voordelen waaronder een verbeterd slaapritme, een hogere productiviteit en een beter humeur. Dit is niet het enige voordeel wat daklichten bieden. Zo zorgen daklichten ook voor extra ventilatiemogelijkheden en dus extra frisse lucht en een beter geregeld binnenklimaat. Hoe groot of klein je uitbouw ook is, en waar de uitbouw zich ook bevindt, VELUX biedt verschillende opties die je kunt toepassen. Welke dit zijn? We vertellen je er in dit artikel graag meer over.
Het volledige artikel lezen
Ruime zolder thuiskantoor met VELUX ramen, houten tafel en minimalistische inrichting.
Hoe maak je het beste budget voor een verbouwing van je woning?
Een budget bepalen voor een verbouwing en je daar vervolgens aan houden, is zo makkelijk nog niet. In veel gevallen blijken de oorspronkelijk geraamde kosten voor de verbouwing niet toereikend en moet er geld bij om de verbouwing te voltooien. In dit artikel helpen we je om het overzicht op de kosten voor renovatie te behouden en wijzen we je op de belangrijkste valkuilen.
Het volledige artikel lezen
Moderne zolder woonruimte met VELUX raam, ingelijste kunst en verse bloemen.
Woning verbouwen? Zo doe je dat
Plan je een woningrenovatie? Dan weet je vast wel dat daar heel wat bij komt kijken. Zo'n groot project heeft alleen kans van slagen als je een goed plan maakt. Dat loopt van het bepalen van je budget en een tijdlijn maken tot het hele proces van slopen, vervolgens weer opbouwen en het plaatsen van nieuwe muren, vloeren en (dak)ramen en het opnieuw inrichten van je woning. Om jouw verbouwingsproces op rolletjes te laten lopen, hebben we deze checklist voor je gemaakt. Doe er je voordeel mee.
Het volledige artikel lezen
Lichte zolder thuiskantoor met open VELUX dakvenster, naaigedeelte en planten.
Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.
Het volledige artikel lezen