Je woning opknappen voor de verkoop

Wie van plan is om zijn woning te verkopen, wil natuurlijk graag dat dit wordt verkocht voor de hoogste prijs. Je woning moet er dan ook zo aantrekkelijk mogelijk uitzien. Wanneer een koper gelijk 'wow' begint te roepen zodra hij binnenstapt, ben je al een heel eind op weg.  

Hoe maak jij met jouw woning het verschil? Vooral focussen op de eerste indruk of spelen langetermijnvoordelen ook een rol? Kortom: hoe maak ik mijn woning aantrekkelijker voor verkoop? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag. 

Key takeaways
 • Maak een lijstje met de onderdelen van je woning die je wilt opknappen voor de verkoop.
 • De koper moet zich gelijk thuis voelen. Een ruimtelijk inrichting en een fraaie lichtinval helpen daarbij.
 • Met VELUX dakramen verhoog je de waarde van je woning.

Tips om je woning te verkopen

Als je snel je woning wilt verkopen, is het niet te hopen dat jouw woning eerst nog een complete renovatie moet ondergaan. Idealiter heb jij je woning in de jaren voordat je het te koop zet, al goed onderhouden. Dat neemt niet weg dat het goed is om voor jezelf een lijst te maken met dingen die volgens jou in aanmerking komen voor een (kleine) opknapbeurt. Denk aan:

 • De ramen schoonmaken; zorg voor een mooie lichtinval
 • De muren een likje verf geven
 • Cosmetische schoonheidsfoutjes wegwerken
 • Zorgen voor een open en ruime inrichting
 • De tuin netjes maken

Ga vervolgens stapsgewijs te werk. Begin bijvoorbeeld met een paar muren een nieuw likje verf te geven. Daar kan je woning al behoorlijk van opfrissen. Maak dan wel gebruik van neutrale kleuren. Sommige aandachtspunten vereisen een langere termijnplanning. Denk aan:

 • Een moderne keuken installeren
 • De woning energiezuinig maken
 • De tuin herinrichten

Werk alle cosmetische schoonheidsfoutjes weg

In het oog springende schoonheidsfoutjes helpen natuurlijk niet mee. Grote kans dat de koper er direct oog voor heeft en ernaar gaat vragen. Je zit dan al gauw in een negatieve spiraal. Want zo'n cosmetische misser wekt argwaan. De koper gaat zich al snel afvragen of er misschien nog meer mankementen zijn. Dat begint natuurlijk al met de hal. Dat is tenslotte de eerste plek die jouw potentiële koper ziet. Houtrot in het deurkozijn kan echt niet natuurlijk, maar een vieze plek op het plafond of gaatjes in de muur zijn ook geen beste binnenkomers. Eén van de verkooptips voor je woning is dan ook dat je entree er picobello uit moet zien.

Woning verkopen: tips voor inrichting

Nodigt jouw woning de kijker uit om naar binnen te gaan? Daarvoor moet het de juiste energie uitstralen. Iemand moet zich gelijk thuis voelen en een voorstelling kunnen maken hoe het is om er daadwerkelijk te wonen. Daarbij speelt de inrichting van jouw woning een belangrijke rol. Een woning die te vol met spullen staat, is niet aantrekkelijk. Je moet juist het idee geven dat jouw woning volop ruimte biedt. Voldoende daglicht versterkt dat ruimtelijke effect. Met een mooie lichtinval speel je bovendien in op de zintuigen van de koper.

Haal de natuur in je woning

Een frisse uitstraling krijg je door de natuur in je woning te halen. Hoe? In de eerste plaats door je woning fris te laten ruiken, oftewel dat er genoeg frisse lucht binnenkomt. Dat effect wordt nog versterkt wanneer je allerlei planten in je woning hebt. Die helpen niet alleen mee om de lucht te zuiveren en zijn synoniem voor een gezonde leefomgeving, ze zijn ook decoratief van grote waarde. Ze voorzien je woning van een positieve, groene kleur. Ook je tuin is een aandachtspunt. Niet iedereen houdt van een overwoekerd oerwoud in de achtertuin. Zorg er dus voor dat je buitenruimte er netjes uitziet door de heg bij te knippen, een bezem over de tegels heen te halen en eventueel onkruid te verwijderen.

Laat je woning schitteren met behulp van dakramen

Wanneer je een donkere, muffe zolder hebt, kan dit potentiële kopers afschrikken. Een modern dakraam van VELUX kan daar verandering in brengen. Je zolderverdieping verandert opeens in een leefruimte met een oase van daglicht en de muffe lucht is dankzij de goede ventilatie definitief verleden tijd. Bovendien heb je nu direct contact met de buitenlucht. Dat is een meerwaarde die je niet wil onderschatten. Door de aanwezigheid van een luxe VELUX dakraam neemt je woning bovendien in waarde toe.

Gerelateerde artikelen

Match je dakraam met jouw woning
Met voldoende lichtinval geef je de woning een optimale boost. Daglicht maakt alles in je woning scherper en tegelijkertijd geeft het je brein extra energie. Met een dakraam creëer je extra veel daglicht. Woningen zijn voorzien van verschillende daken, maar gelukkig zijn er ook verschillende type dakramen. Je vindt dus altijd wel een dakraam dat bij je woning past.
Het volledige artikel lezen
Hoe vind je de juiste professional voor je project?
De woning is een plaats waar je veel tijd doorbrengt. Maak er dus een aangename en uitnodigende plek van. Veel mensen vragen zich af of ze een verbouwproject zelf kunnen uitvoeren of dat ze beter hulp kunnen inschakelen. Bovendien is het soms lastig om te weten welke professional je voor elk project nodig hebt.
Het volledige artikel lezen
Creëer een creatief en productief stimulerende binnenruimte
Iedereen die de laatste jaren weleens thuis heeft gewerkt, weet het. Om goed te kunnen werken, heb je een inspirerende omgeving nodig die jouw creativiteit stimuleert. Een ruimte waar je je ook goed kunt concentreren. Dat is een belangrijke voorwaarde om je productiviteit te verhogen. Dit is niet alleen van toepassing op het werken binnenshuis. Ook op andere momenten is een stimulering van de creativiteit en productiviteit van belang. Nu is de woonsituatie voor iedereen weer anders. Waar de één een aparte kamer tot zijn beschikking heeft die volledig voor dit doel ingericht kan worden, moet de ander een plekje creëren in de woonkamer. Hoe creëer je een ideale plek in je woning waar je creativiteit en productiviteit getriggerd worden? Dit zijn onze tips om je productiviteit en creativiteit een boost te geven.
Het volledige artikel lezen
Daglicht meenemen in de architectuur van je woning
Daglicht in je woning halen, is van cruciaal belang. Architecten spelen daar dan ook graag op in en gebruiken het meestal als uitgangspunt bij het ontwerpen van woningen en kantoorgebouwen. Een goed voorbeeld van hoe ontwerp, het behoud van originele elementen van de constructie en een overvloed aan daglicht samenkomen. Dankzij de lichtinval in je woning houd je contact met de natuur. Je volgt het ritme waarin de zon ‘s morgens op komt en ‘s avonds weer ondergaat. Dat is precies zoals het ooit was bedoeld. Ons hele wezen en dus ook ons slaap- en waakritme is namelijk ingesteld op deze natuurlijke cyclus van licht en donker. Overdag ben je erbij gebaat om zoveel mogelijk daglicht in je woning te halen. Hoewel je binnen zit, krijg je op die manier toch ook voldoende van buiten mee. De grenzen tussen binnen en buiten vervagen met de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
Hoe creëer je een gezonde woonomgeving?
Het is belangrijk om de ruimtes in je woonomgeving gezond te houden. Dit doe je onder andere met dakramen. Een dakraam brengt namelijk daglicht in je woning. Dit draagt bij aan een prettige woonervaring en geeft je gezondheid een boost. Ook zorgt een dakraam voor een betere ventilatie. Naast deze twee belangrijke voordelen is het ook om andere redenen verstandig om voor VELUX dakramen te gaan.
Het volledige artikel lezen