Je woning opknappen voor de verkoop

A bedroom area with a bed and bedlinen on it and the sun coming from the roof window
Wie van plan is om zijn woning te verkopen, wil natuurlijk graag dat dit wordt verkocht voor de hoogste prijs. Je woning moet er dan ook zo aantrekkelijk mogelijk uitzien. Wanneer een koper gelijk 'wow' begint te roepen zodra hij binnenstapt, ben je al een heel eind op weg. Hoe maak jij met jouw woning het verschil? Vooral focussen op de eerste indruk of spelen langetermijnvoordelen ook een rol? Kortom: hoe maak ik mijn woning aantrekkelijker voor verkoop? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Tips om je woning te verkopen

Als je snel je woning wilt verkopen, is het niet te hopen dat jouw woning eerst nog een complete renovatie moet ondergaan. Idealiter heb jij je woning in de jaren voordat je het te koop zet, al goed onderhouden. Dat neemt niet weg dat het goed is om voor jezelf een lijst te maken met dingen die volgens jou in aanmerking komen voor een (kleine) opknapbeurt. Denk aan:

 • De ramen schoonmaken; zorg voor een mooie lichtinval
 • De muren een likje verf geven
 • Cosmetische schoonheidsfoutjes wegwerken
 • Zorgen voor een open en ruime inrichting
 • De tuin netjes maken

Ga vervolgens stapsgewijs te werk. Begin bijvoorbeeld met een paar muren een nieuw likje verf te geven. Daar kan je woning al behoorlijk van opfrissen. Maak dan wel gebruik van neutrale kleuren. Sommige aandachtspunten vereisen een langere termijnplanning. Denk aan:

 • Een moderne keuken installeren
 • De woning energiezuinig maken
 • De tuin herinrichten
Key takeaways
 • Maak een lijstje met de onderdelen van je woning die je wilt opknappen voor de verkoop.
 • De koper moet zich gelijk thuis voelen. Een ruimtelijk inrichting en een fraaie lichtinval helpen daarbij.
 • Met VELUX dakramen verhoog je de waarde van je woning.

Werk alle cosmetische schoonheidsfoutjes weg

In het oog springende schoonheidsfoutjes helpen natuurlijk niet mee. Grote kans dat de koper er direct oog voor heeft en ernaar gaat vragen. Je zit dan al gauw in een negatieve spiraal. Want zo'n cosmetische misser wekt argwaan. De koper gaat zich al snel afvragen of er misschien nog meer mankementen zijn. Dat begint natuurlijk al met de hal. Dat is tenslotte de eerste plek die jouw potentiële koper ziet. Houtrot in het deurkozijn kan echt niet natuurlijk, maar een vieze plek op het plafond of gaatjes in de muur zijn ook geen beste binnenkomers. Eén van de verkooptips voor je woning is dan ook dat je entree er picobello uit moet zien.

Woning verkopen: tips voor inrichting

Nodigt jouw woning de kijker uit om naar binnen te gaan? Daarvoor moet het de juiste energie uitstralen. Iemand moet zich gelijk thuis voelen en een voorstelling kunnen maken hoe het is om er daadwerkelijk te wonen. Daarbij speelt de inrichting van jouw woning een belangrijke rol. Een woning die te vol met spullen staat, is niet aantrekkelijk. Je moet juist het idee geven dat jouw woning volop ruimte biedt. Voldoende daglicht versterkt dat ruimtelijke effect. Met een mooie lichtinval speel je bovendien in op de zintuigen van de koper.

"Veel daglicht in je woning zorgt voor een ruimtelijk effect. Met een mooie lichtinval bespeel je de zintuigen van de koper."

Haal de natuur in je woning

Een frisse uitstraling krijg je door de natuur in je woning te halen. Hoe? In de eerste plaats door je woning fris te laten ruiken, oftewel dat er genoeg frisse lucht binnenkomt. Dat effect wordt nog versterkt wanneer je allerlei planten in je woning hebt. Die helpen niet alleen mee om de lucht te zuiveren en zijn synoniem voor een gezonde leefomgeving, ze zijn ook decoratief van grote waarde. Ze voorzien je woning van een positieve, groene kleur. Ook je tuin is een aandachtspunt. Niet iedereen houdt van een overwoekerd oerwoud in de achtertuin. Zorg er dus voor dat je buitenruimte er netjes uitziet door de heg bij te knippen, een bezem over de tegels heen te halen en eventueel onkruid te verwijderen.

Laat je woning schitteren met behulp van dakramen

Wanneer je een donkere, muffe zolder hebt, kan dit potentiële kopers afschrikken. Een modern dakraam van VELUX kan daar verandering in brengen. Je zolderverdieping verandert opeens in een leefruimte met een oase van daglicht en de muffe lucht is dankzij de goede ventilatie definitief verleden tijd. Bovendien heb je nu direct contact met de buitenlucht. Dat is een meerwaarde die je niet wil onderschatten. Door de aanwezigheid van een luxe VELUX dakraam neemt je woning bovendien in waarde toe.

Gerelateerde artikelen