Tien mythes omtrent dakramen ontkracht

Dakramen zijn een ware toevoeging aan verschillende ruimtes in je woning. Ze voorzien je woning namelijk van voldoende daglicht en dit is ideaal voor een gezonde ruimte. Het interieur komt dan beter tot zijn recht en het geeft de mensen in de ruimte ook extra energie. Daarnaast stel je de woning in verbinding met de buitenlucht. Toch zijn veel mensen nog enigszins aarzelend. Ze zijn namelijk in de veronderstelling dat een dakraam ook negatieve aspecten met zich meebrengt. In dit artikel ontkrachten we de tien belangrijkste mythes en we vertellen je waarom het aankopen van een dakraam juist wél de juiste keuze is.  

Key takeaways
  • Laat je niet misleiden door irrationele angsten bij de plaatsing van een dakraam.
  • Veel mensen denken dat ze problemen krijgen met een dakraam.
  • Laat het dakraam door een ervaren aannemer plaatsen en geniet van de vele voordelen.

Dakramen zijn gevaarlijk

Veel mensen denken ook dat een dakraam snel kan breken door hevige weersomstandigheden. De VELUX dakramen zijn echter veilig en uitvoerig getest om de meest extreme weersomstandigheden te doorstaan. De dakramen zijn standaard voorzien van veiligheidsglas. Dit betekent dat zelfs als er een breuk in het glas ontstaat, het niet in scherven naar beneden valt. Vergeleken met standaard glas kan veiligheidsglas ernstige letsels voorkomen. Een goed voorbeeld van veiligheidsglas is bijvoorbeeld de voorruit van een auto.

Grotere inbraakkans

Inbrekers komen vaak door de ramen en daardoor denken veel mensen dat een dakraam het inbraakrisico kan verhogen. Wil je dakramen op klimhoogte plaatsen, kies dan voor inbraakwerende dakramen, voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Rolluiken voor je dakraam leveren tot slot extra veiligheid tegen inbraak.

Het is moeilijk om de lichtinval te reguleren

Dankzij een dakraam komt er natuurlijk veel zonlicht een woning binnen. Dit kan aangenaam zijn, maar ook storend wanneer je er niet op zit te wachten. Ook dit probleem verhelp je eenvoudig met raamdecoratie. Met VELUX raamdecoratie bepaal je namelijk zelf de lichtinval.

Een slechtere nachtrust door veel licht

Veel licht kan ook zorgen voor een slechte nachtrust. Dakramen kun je gelukkig voorzien van verduisterende raamdecoratie. Daarmee slaap je juist erg diep en dit is goed voor de productiviteit.

Dakramen zijn lastig te plaatsen

Veel mensen gaan voor een dakraam in een nieuwbouwwoning, want dan moet alles toch nog gebouwd worden. Bij een woningrenovatie zijn mensen toch iets terughoudender, omdat ze denken dat het plaatsen van een dakraam complex is. Dat valt gelukkig mee, want je kunt een dakraam door een ervaren Montagepartner laten plaatsen. Meestal is een dakraam binnen 4 uur al geplaatst. Het plaatsen van meerdere dakramen duurt doorgaans iets langer, maar meestal lukt dit ook wel binnen één á twee dagen.

Dakramen kunnen alleen in bepaalde woningen geplaatst worden

Dit is een hardnekkige mythe, want een dakraam past in elke woning. Het maakt niet uit of je een plat dak of een schuin dak hebt. Wil je graag een dakraam op zolder laten plaatsen? Ook dat is geen enkel probleem. Met een balkonvenster of dakterrasvenster creëer je tot slot je eigen kleine balkon, voor ontspannen momenten in de zon. Voor platte daken is een daklicht ideaal, eventueel met gebogen glas zodat het water nog gemakkelijker kan weglopen.

Het belang van een goede aannemer

Een dakraam moet door een kundig persoon geplaatst worden. Een slechte montage kan namelijk wel legitieme problemen met zich meebrengen. Bij VELUX hebben we gecertificeerde Montagepartners die ervaring hebben met verschillende dakramen.
There are so many great reasons to add daylight and fresh air from above into your house. It's the best way to improve indoor comfort, transform the space, bring your interiors to life and connect to the world outside.

Auteur

VELUX Editorial team

Delen

Gerelateerde artikelen

Match je dakraam met jouw woning
Met voldoende lichtinval geef je de woning een optimale boost. Daglicht maakt alles in je woning scherper en tegelijkertijd geeft het je brein extra energie. Met een dakraam creëer je extra veel daglicht. Woningen zijn voorzien van verschillende daken, maar gelukkig zijn er ook verschillende type dakramen. Je vindt dus altijd wel een dakraam dat bij je woning past.
Het volledige artikel lezen
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
De 8 stappen die je moet doorlopen bij het plaatsen van een dakraam
Veel mensen zien de voordelen van een dakraam in, maar ze vinden het tegelijkertijd spannend om daadwerkelijk een dakraam te laten plaatsen. Hoe weet je bijvoorbeeld of het dakraam wel goed wordt geplaatst? Hoe weet je welk dakraam nu het beste past bij jouw woning? Dit zijn veelvoorkomende angsten, maar gelukkig zijn ze niet gegrond. VELUX adviseert je namelijk graag bij in het kiezen van de beste dakramen voor jouw ruimtes.
Het volledige artikel lezen
Waarom een aangenaam binnenklimaat relevant is
Veel mensen onderschatten helaas nog het belang van een goed binnenklimaat. Een ruimte moet natuurlijk mooi zijn ingericht, maar er moet ook een aangename lucht hangen. Daarnaast moet de temperatuur aangenaam zijn.
Het volledige artikel lezen
Hoe vind je de juiste professional voor je project?
De woning is een plaats waar je veel tijd doorbrengt. Maak er dus een aangename en uitnodigende plek van. Veel mensen vragen zich af of ze een verbouwproject zelf kunnen uitvoeren of dat ze beter hulp kunnen inschakelen. Bovendien is het soms lastig om te weten welke professional je voor elk project nodig hebt.
Het volledige artikel lezen