Tien mythes omtrent dakramen ontkracht

Home office area in the attic with roof windows and blinds
Dakramen zijn een ware toevoeging aan verschillende ruimtes in je woning. Ze voorzien je woning namelijk van voldoende daglicht en dit is ideaal voor een gezonde ruimte. Het interieur komt dan beter tot zijn recht en het geeft de mensen in de ruimte ook extra energie. Daarnaast stel je de woning in verbinding met de buitenlucht. Toch zijn veel mensen nog enigszins aarzelend. Ze zijn namelijk in de veronderstelling dat een dakraam ook negatieve aspecten met zich meebrengt. In dit artikel ontkrachten we de tien belangrijkste mythes en we vertellen je waarom het aankopen van een dakraam juist wél de juiste keuze is.

Dakramen zijn gevaarlijk

Veel mensen denken ook dat een dakraam snel kan breken door hevige weersomstandigheden. De VELUX dakramen zijn echter veilig en uitvoerig getest om de meest extreme weersomstandigheden te doorstaan. De dakramen zijn standaard voorzien van veiligheidsglas. Dit betekent dat zelfs als er een breuk in het glas ontstaat, het niet in scherven naar beneden valt. Vergeleken met standaard glas kan veiligheidsglas ernstige letsels voorkomen. Een goed voorbeeld van veiligheidsglas is bijvoorbeeld de voorruit van een auto.

Grotere inbraakkans

Inbrekers komen vaak door de ramen en daardoor denken veel mensen dat een dakraam het inbraakrisico kan verhogen. Wil je dakramen op klimhoogte plaatsen, kies dan voor inbraakwerende dakramen, voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Rolluiken voor je dakraam leveren tot slot extra veiligheid tegen inbraak.

Key takeaways
  • Laat je niet misleiden door irrationele angsten bij de plaatsing van een dakraam.
  • Veel mensen denken dat ze problemen krijgen met een dakraam.
  • Laat het dakraam door een ervaren aannemer plaatsen en geniet van de vele voordelen.

Het is moeilijk om de lichtinval te reguleren

Dankzij een dakraam komt er natuurlijk veel zonlicht een woning binnen. Dit kan aangenaam zijn, maar ook storend wanneer je er niet op zit te wachten. Ook dit probleem verhelp je eenvoudig met raamdecoratie. Met VELUX raamdecoratie bepaal je namelijk zelf de lichtinval.

Een slechtere nachtrust door veel licht

Veel licht kan ook zorgen voor een slechte nachtrust. Dakramen kun je gelukkig voorzien van verduisterende raamdecoratie. Daarmee slaap je juist erg diep en dit is goed voor de productiviteit.

“Ga voor een VELUX dakraam en laat deze plaatsen door een professionele Montagepartner. Op die manier weet je zeker dat je dakraam goed geplaatst is, lang meegaat en krijgen lekkage en tocht geen kans. Bovendien blijft het dakraam bij goed onderhoud jarenlang in topconditie.”

Dakramen zijn lastig te plaatsen

Veel mensen gaan voor een dakraam in een nieuwbouwwoning, want dan moet alles toch nog gebouwd worden. Bij een woningrenovatie zijn mensen toch iets terughoudender, omdat ze denken dat het plaatsen van een dakraam complex is. Dat valt gelukkig mee, want je kunt een dakraam door een ervaren Montagepartner laten plaatsen. Meestal is een dakraam binnen 4 uur al geplaatst. Het plaatsen van meerdere dakramen duurt doorgaans iets langer, maar meestal lukt dit ook wel binnen één á twee dagen.

Dakramen kunnen alleen in bepaalde woningen geplaatst worden

Dit is een hardnekkige mythe, want een dakraam past in elke woning. Het maakt niet uit of je een plat dak of een schuin dak hebt. Wil je graag een dakraam op zolder laten plaatsen? Ook dat is geen enkel probleem. Met een balkonvenster of dakterrasvenster creëer je tot slot je eigen kleine balkon, voor ontspannen momenten in de zon. Voor platte daken is een daklicht ideaal, eventueel met gebogen glas zodat het water nog gemakkelijker kan weglopen.

Gerelateerde artikelen