Hoe kun je jouw kleine slaapkamer groter laten lijken?

Minimalistische zolder slaapkamer met VELUX dakvensters en moderne inrichting.
De slaapkamer is zonder twijfel een van de belangrijkste kamers in woning. Het is de plek waar we slapen, relaxen en voor kinderen en jongeren is het ook de plek waar zij zich graag even terugtrekken om bijvoorbeeld naar muziek luisteren of een film te kijken. Een kleine slaapkamer inrichten is geen makkelijke opgave. Voordat je het weet, staat de kamer veel te vol met spullen. En dat moet je nou net niet hebben: je hebt juist ruimte nodig om goed te kunnen ontspannen. Wat zou je kunnen doen om een kleine slaapkamer groter te laten lijken?  
Key takeaways
<ul>
    <li>Kleine slaapkamers kun je zo inrichten dat ze groter lijken. Dat is mogelijk met behulp van spiegels, ruimtebesparende meubels, zachte kleuren op de muur, verticale accenten en meer daglicht.</li>
    <li>Dakramen zorgen voor meer daglicht in een kleine slaapkamer. Hierdoor lijkt de ruimte groter. </li>
    <li>Met VELUX dakramen verbeter je de luchtkwaliteit dankzij de mogelijkheid voor een goede ventilatie.</li>
</ul>

Waarom een kleine slaapkamer geen probleem hoeft te zijn

Als je een kleine slaapkamer hebt, wil dat nog niet zeggen dat het onmogelijk is om het maximale uit die beperkte ruimte te halen. Je moet gewoon creatief zijn. In dit artikel geven we je kleine slaapkamer inspiratie door middel van een aantal eenvoudige tips om je slaapkamer zo in te richten dat deze groter lijkt.

Voeg meer daglicht toe aan je slaapkamer

Daglicht zorgt voor magie. Je slaapkamer lijkt veel groter wanneer er voldoende daglicht naar binnen schijnt. VELUX dakramen voorzien je slaapkamer van een unieke lichtinval die van boven naar beneden schijnt, Dat geeft jouw slaapkamer een geheel nieuwe dimensie. Omdat je tijdens het slapen geen daglicht in je kamer wilt, gebruik je verduisterende rolgordijnen die jouw kamer helemaal donker maken. Hoe mooi is het om vervolgens wakker te worden onder je dakraam, je rolgordijn te openen en direct naar de lucht te staren.

Versterk het ruimtelijke effect met spiegels

Spiegels geven je de illusie van meer ruimte. Daar kan je dus in een kleine slaapkamer optimaal gebruik van maken. Hang een paar spiegels aan de wand. Het liefst op een plek waar ze zo veel mogelijk daglicht reflecteren. Zie je ook de wolkenlucht terug in je spiegels, dan heb je buiten bijna letterlijk binnen gehaald en je kleine kamer een stuk groter gemaakt.

Gebruik natuurlijke kleuren op de muren

Als je een ruimte wilt die rust uitstraalt, ben je gebaat bij kalmerende kleuren op de muur.  Lichte, aardse kleuren geven je een gevoel van warmte. In combinatie met daglicht creëer je een aangename, rustgevende sfeer. Heeft je woning een zadeldak? Kies voor behang met verticale strepen of patronen op de wanden om het plafond visueel te verhogen.

Leg accenten aan

Je creëert hoogte door gordijnen op te hangen die zich uitstrekken van het plafond tot de vloer. Erg kleine ruimtes maak je een stuk interessanter door met daglicht een muur naar keuze te verlichten en daar een bijzonder voorwerp neer te zetten.

Slaapkamer inrichten met ruimtebesparende meubels

Je kunt de fysieke ruimte maar één keer gebruiken, dus is het wel zo slim om meubels te hebben die ruimte besparen. Dat begint al bij je bed. Denk bijvoorbeeld aan een bed dat beschikt over een opbergruimte waar je allerlei spullen in kwijt kunt. Heb je veel boeken? Er zijn bedden te koop waarmee je in feite boven je eigen bibliotheek slaapt. Ook met een tafel of bureau dat je tegen de wand aan kunt klappen, bespaar je ruimte.

Creëer een natuurlijke uitstraling

Maak je kleine slaapkamer nog aangenamer door natuurlijke materialen als steen, hout en jute te gebruiken. Complementeer het geheel met een paar planten voor een rustige uitstraling. Bekijk deze slaapkamers die radicaal zijn veranderd dankzij meer daglicht.

Gerelateerde artikelen

Minimalistische slaapkamer met natuurlijk licht van VELUX dakvensters, een gezellig bed en een bureau.
Hoe kun je je slaapkamer renoveren zodat je beter slaapt?
Slaap is een belangrijk onderdeel van ons leven. Zonder slaap kunnen we niet functioneren. Volwassenen hebben minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Dit betekent dat we ongeveer een derde van onze tijd op aarde slapend door zouden moeten brengen. De slaapkamer is met andere woorden een belangrijke plek in een woning. Die moet dan ook wel zo ingericht zijn dat je er optimaal gebruik van kunt maken. Lig jij ‘s nachts wel eens wakker en lukt het je niet om in slaap te komen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen kampen met slaapproblemen en gebruiken slaap hulpmiddelen als valeriaan of kamillethee. Anderen zoeken het in slaapmeditatie: een natuurlijk manier om jezelf in slaap te sussen en je diepe slaap te verbeteren. Zo zijn er allerlei beter slaap tips in omloop. Wij willen een belangrijke tip letterlijk uitlichten: de rustgevende werking van daglicht in je slaapkamer.
Het volledige artikel lezen
Gezellige slaapkamer met natuurlijk licht van VELUX dakvenster, warme decoratie en uitzicht op groen.
Stap voor stap de slaapkamer renoveren
We brengen heel wat tijd door in de slaapkamer. We worden er wakker en trekken ons er aan het eind van de dag weer terug om te gaan slapen. De slaapkamer is dan ook een van de belangrijkste kamers in je woning. Ga je binnenkort je slaapkamer opknappen? Dan ben je gebaat bij een goede voorbereiding. Wij geven je graag wat tips voor het opknappen van je slaapkamer zodat je precies weet waar je allemaal op moet letten. Om tot het beste resultaat te komen, raden we je aan om een stappenplan te volgen. Op die manier houd je het overzicht en volg je op een geordende manier het renovatie proces naar de slaapkamer van je dromen.
Het volledige artikel lezen
Twee mannen die een VELUX dakvenster installeren, waardoor het natuurlijke licht in de kamer wordt verbeterd.
Stel je slaapkamer eens voor met daglicht vanaf boven
De slaapkamer is bij uitstek de plek in je woning waar we ons weer opladen voor de volgende dag. Een goede nachtrust is vitaal. Zonder slaap kunnen we niet functioneren. Niet iedereen lukt het om iedere nacht goed te slapen. Daarom is het zo belangrijk om een aangename plek in je woning te hebben waar je beschikt over de ideale omstandigheden om helemaal tot rust te komen. Wist je dat daglicht een belangrijke invloed heeft op ons slaap- en waakritme? Door meer daglicht naar je slaapkamer te halen, slaap je 's nachts beter.
Het volledige artikel lezen
Vrouw ontspant in leeshoek op zolder bij VELUX dakvenster, met plant en gezellige decoratie.
Welk dakraam is het meest geschikt voor jouw kamer?
Dakramen verlenen een geheel nieuwe dimensie aan je woning. Ze zijn precies wat je nodig hebt als je meer daglicht wilt in je kamer. Je hebt de keuze uit allerlei soorten dakramen. Voordat je een dakraam gaat plaatsen, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zo moet je bijvoorbeeld de afmeting van het dakraam bepalen. Welk dakraam is het meest geschikt voor jouw kamer? We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.
Het volledige artikel lezen
Zolder slaapkamer met houten balken en VELUX dakvenster, ingericht met kledingrek en bankje.
Waarom dakramen plaatsen?
Er zijn heel wat redenen waarom een dakraam plaatsen een goed idee is. Meer daglicht in je woning brengt namelijk heel wat positieve effecten met zich mee. Je verandert iedere ruimte in je woning in een oase van daglicht met behulp van een dakraam. Misschien denk je dat een dakraam plaatsen een ingewikkelde klus is en dat je maanden zoet bent. Niet waar. Het is een relatief eenvoudige ingreep en de voordelen zijn talrijk. Wil je een dakraam laten plaatsen? Twijfel niet langer en profiteer direct van meer daglicht in je woning.
Het volledige artikel lezen