Welk dakraam is het meest geschikt voor jouw kamer?

A view down from a roof window to a two persons standing in the room
Dakramen verlenen een geheel nieuwe dimensie aan je woning. Ze zijn precies wat je nodig hebt als je meer daglicht wilt in je kamer. Je hebt de keuze uit allerlei soorten dakramen. Voordat je een dakraam gaat plaatsen, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zo moet je bijvoorbeeld de afmeting van het dakraam bepalen. Welk dakraam is het meest geschikt voor jouw kamer? We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Factoren die jouw keuze voor een dakraam bepalen

  • Dakraam vervangen: welke afmeting? De grootte van je dakraam speelt een belangrijke rol bij de hoeveelheid daglicht die je naar binnen wilt laten schijnen. In het assortiment van VELUX vind je allerlei dakramen in verschillende afmetingen. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele dakramen, maar ook 2in1 of 3in1 oplossingen beschikbaar.
  • Bediening: Kies voor dakramen die je zelf met de hand bedient of voor elektrische dakramen die werken op zonne-energie. Deze zijn vooral erg handig als de dakramen op een positie zijn geplaatst waar je niet goed bij kunt. De elektrische dakramen kun je eenvoudig openen en sluiten met behulp van een afstandsbediening. Iets meer of minder frisse lucht naar binnen? Ook dat regel je gemakkelijk. Je zet de dakramen namelijk op elke gewenste positie.
  • Activiteit in de kamer: Wat doe je het meest in de kamer waar je een dakraam wilt plaatsen? Wanneer deze bijvoorbeeld is bedoeld om er te studeren of te werken, dan ben je gebaat bij een flinke dosis daglicht. Voor extra veel daglicht kies je voor de VELUX Quattro waar je maar liefst vier dakramen combineert.

Waar komt het daglicht vandaan in jouw kamer?

Als je een dakraam wilt plaatsen, kijk dan eerst naar de positie van je kamer en bepaal wat je eventueel wil veranderen.

  • In een kamer gericht op het noorden krijg je geen direct zonlicht binnen. Door dakramen te plaatsen ka je in ieder geval zorgen dat er de hele dag voor voldoende daglicht binnenkomt.
  • Een kamer die uitkijkt op het zuiden heeft vrijwel de hele dag zon. Vooral in de zomer is buitenzonwering dan ook zeker geen overbodige luxe.
  • Liefhebbers van de ochtendzon voelen zich helemaal op hun gemak in een kamer op het oosten. Dankzij de eerste zonnestralen warmt je kamer ook tijdens de winter al een beetje op.
  • Voor een mooie zonsondergang is een kamer op het westen ideaal. Ook heb je in de loop van de middag veel profijt van het daglicht van buiten.

Vergunningen en subsidies

Bij de keuze voor een dakraam wil je natuurlijk ook weten of je deze zomaar mag plaatsen. Over het algemeen heb je geen vergunning nodig, tenzij je in een monumentaal pand woont. Voor een dakkapel heb je soms een vergunning nodig. VELUX werkt samen met een bedrijf dat dit voor jou uitzoekt.

Je kunt in aanmerking komen voor subsidie als je twee energiebesparende maatregelen neemt. Het plaatsen van dakramen is daar een van. Lees hier meer over subsidies.

Advies nodig? Vraag het ons gerust of kom eens langs in onze showroom. Ook onze adviseurs helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen