Welk dakraam is het meest geschikt voor jouw kamer?

Woman sitting at her VELUX roof windows
Dakramen verlenen een geheel nieuwe dimensie aan je woning. Ze zijn precies wat je nodig hebt als je meer daglicht wilt in je kamer. Je hebt de keuze uit allerlei soorten dakramen. Voordat je een dakraam gaat plaatsen, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zo moet je bijvoorbeeld de afmeting van het dakraam bepalen. Welk dakraam is het meest geschikt voor jouw kamer? We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.
Key takeaways
  • Voordat je een dakraam gaat plaatsen, moet je met een aantal zaken rekening houden. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.
  • De afmeting van je dakraam speelt een belangrijke rol bij de hoeveelheid daglicht die naar binnen kan schijnen. In het assortiment van VELUX vind je allerlei dakramen in verschillende afmetingen.
  • Voor elk dakraam is er passende raamdecoratie. Het maakt daarbij niet uit welke richting jouw kamer uitkijkt. Jaloezieën of rolgordijnen zorgen voor extra comfort. Kamers op het zuiden zijn gebaat bij buitenzonwering.

Factoren die jouw keuze voor een dakraam bepalen

  • Dakraam vervangen: welke afmeting? De grootte van je dakraam speelt een belangrijke rol bij de hoeveelheid daglicht die je naar binnen wilt laten schijnen. In het assortiment van VELUX vind je allerlei dakramen in verschillende afmetingen. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele dakramen, maar ook 2in1 of 3in1 oplossingen beschikbaar.
  • Bediening: Kies voor dakramen die je zelf met de hand bedient of voor elektrische dakramen die werken op zonne-energie. Deze zijn vooral erg handig als de dakramen op een positie zijn geplaatst waar je niet goed bij kunt. De elektrische dakramen kun je eenvoudig openen en sluiten met behulp van een afstandsbediening. Iets meer of minder frisse lucht naar binnen? Ook dat regel je gemakkelijk. Je zet de dakramen namelijk op elke gewenste positie.
  • Activiteit in de kamer: Wat doe je het meest in de kamer waar je een dakraam wilt plaatsen? Wanneer deze bijvoorbeeld is bedoeld om er te studeren of te werken, dan ben je gebaat bij een flinke dosis daglicht. Voor extra veel daglicht kies je voor de VELUX Quattro waar je maar liefst vier dakramen combineert.

Waar komt het daglicht vandaan in jouw kamer?

Als je een dakraam wilt plaatsen, kijk dan eerst naar de positie van je kamer en bepaal wat je eventueel wil veranderen.

  • In een kamer gericht op het noorden krijg je geen direct zonlicht binnen. Door dakramen te plaatsen ka je in ieder geval zorgen dat er de hele dag voor voldoende daglicht binnenkomt.
  • Een kamer die uitkijkt op het zuiden heeft vrijwel de hele dag zon. Vooral in de zomer is buitenzonwering dan ook zeker geen overbodige luxe.
  • Liefhebbers van de ochtendzon voelen zich helemaal op hun gemak in een kamer op het oosten. Dankzij de eerste zonnestralen warmt je kamer ook tijdens de winter al een beetje op.
  • Voor een mooie zonsondergang is een kamer op het westen ideaal. Ook heb je in de loop van de middag veel profijt van het daglicht van buiten.

Kies de juiste raamdecoratie

Voor elk dakraam is er passende raamdecoratie. Het maakt daarbij niet uit welke richting jouw kamer uitkijkt. Jaloezieën of rolgordijnen zorgen voor extra comfort. Kamers op het zuiden zijn gebaat bij buitenzonwering.

Vergunningen en subsidies

Bij de keuze voor een dakraam wil je natuurlijk ook weten of je deze zomaar mag plaatsen. Over het algemeen heb je geen vergunning nodig, tenzij je in een monumentaal pand woont. Voor een dakkapel heb je soms een vergunning nodig. VELUX werkt samen met een bedrijf dat dit voor jou uitzoekt.

Je kunt in aanmerking komen voor subsidie als je twee energiebesparende maatregelen neemt. Het plaatsen van dakramen is daar een van. Lees hier meer over subsidies.

Advies nodig? Vraag het ons gerust of kom eens langs in onze showroom. Ook onze adviseurs helpen je graag verder.

Auteur

VELUX Editorial team

Delen

Gerelateerde artikelen

Geef je woning een nieuwe look met een dakraam
Wil jij je woning een grondige make-over geven? Dan heeft VELUX de oplossing. Dakramen zijn eenvoudig te plaatsen en veranderen het karakter van je woning compleet. Dankzij dakramen geniet je de hele dag door van daglicht. Zodoende creëer je ruimtes waar iedereen graag tijd doorbrengt. Je plaatst je woning letterlijk en figuurlijk in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Tien mythes omtrent dakramen ontkracht
Dakramen zijn een ware toevoeging aan verschillende ruimtes in je woning. Ze voorzien je woning namelijk van voldoende daglicht en dit is ideaal voor een gezonde ruimte. Het interieur komt dan beter tot zijn recht en het geeft de mensen in de ruimte ook extra energie. Daarnaast stel je de woning in verbinding met de buitenlucht. Toch zijn veel mensen nog enigszins aarzelend. Ze zijn namelijk in de veronderstelling dat een dakraam ook negatieve aspecten met zich meebrengt. In dit artikel ontkrachten we de tien belangrijkste mythes en we vertellen je waarom het aankopen van een dakraam juist wél de juiste keuze is.
Het volledige artikel lezen
Hoe bouw je een duurzame woning?
Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Als je kiest voor de dakramen van VELUX, dan heb je ruim 30 jaar plezier van onze duurzame oplossingen voor daglicht. Met dakramen van VELUX zorg je voor een natuurlijke opwarming van je woning, maar ook voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Heb je besloten om een duurzame woning te bouwen of je huidige woning te verduurzamen? Dan weet je vast als geen ander dat dit veel tijd en aandacht kost. Er zijn veel verschillende dingen om rekening mee te houden. Hierdoor is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Lees verder in dit artikel en ontdek de verschillende stappen die je kan ondernemen om de droom van jouw duurzame woning te verwezenlijken.
Het volledige artikel lezen
Match je dakraam met jouw woning
Met voldoende lichtinval geef je de woning een optimale boost. Daglicht maakt alles in je woning scherper en tegelijkertijd geeft het je brein extra energie. Met een dakraam creëer je extra veel daglicht. Woningen zijn voorzien van verschillende daken, maar gelukkig zijn er ook verschillende type dakramen. Je vindt dus altijd wel een dakraam dat bij je woning past.
Het volledige artikel lezen
Hoe vind je de juiste professional voor je project?
De woning is een plaats waar je veel tijd doorbrengt. Maak er dus een aangename en uitnodigende plek van. Veel mensen vragen zich af of ze een verbouwproject zelf kunnen uitvoeren of dat ze beter hulp kunnen inschakelen. Bovendien is het soms lastig om te weten welke professional je voor elk project nodig hebt.
Het volledige artikel lezen