Hoe pak je het beste een badkamer renovatie aan?

Woman and a girl sitting by the side of the roof window
Een badkamer renovatie doe je niet zomaar even. Voordat de badkamer van je dromen realiteit wordt, moet je eerst enkele beslissingen nemen. Wil je zo’n groot project tot een goed einde brengen, dan is een goede planning essentieel. Maar als je er dan uiteindelijk de badkamer van jouw dromen voor terugkrijgt, is het zeker al die moeite waard. We adviseren je graag hoe je het beste je badkamer kunt vernieuwen en geven je de volgende badkamer verbouwen tips om van jouw project een succes te maken. Eén tipje van de sluier lichten we alvast op: besteed aandacht aan daglicht. Te vaak wordt bij een badkamer renovatie het daglicht vergeten – of te laat in de bouwplannen geïmplementeerd – en dat is eeuwig zonde. Daglicht in de badkamer is pas écht een upgrade.

Ontwerp de badkamer van je dromen

Je badkamer vernieuwen, er komt van alles bij kijken. Een badkamer is meer dan alleen een plek om je te wassen. In de badkamer van je dromen wil je je op je gemak voelen en kunnen ontspannen. Je wilt ruimte en licht. En ja, het mag best wat luxe uitstralen. Wanneer je zo voor je uit zit te dromen, wil je natuurlijk ook graag weten wat een badkamer verbouwen gaat kosten. Ook vraag je je waarschijnlijk af hoe lang het duurt om je badkamer te verbouwen. Laten we eens samen gaan bekijken hoe je stap voor stap te werk gaat. Zo kom je ongetwijfeld tot een succesvolle badkamer renovatie.

Key takeaways
  • Bedenk voordat je van start gaat, wat je wel en niet mooi vindt aan je huidige badkamer en bepaal of je voor een grote of kleine renovatie gaat.
  • Een luxe droombadkamer moet ruimtelijk aanvoelen en baden in een zee van daglicht
  • Met VELUX dakramen bouw je een lichte, ruime en goed geventileerde badkamer.

Volg het stappenplan voor badkamer verbouwen

Stap 1: Wat zijn je wensen en behoeften? Nog voordat je daadwerkelijk van start gaat, moet je je eerst goed afvragen wat je precies wilt. Hoe ziet je badkamer er nu uit, en wat moet er absoluut anders? Wat kan eventueel blijven? Misschien ben je al tevreden met nieuwe tegels aan de wand, maar misschien ben je juist veel meer van plan.

Stap 2: Bepaal een budget. Hoe meer je wilt, hoe belangrijker het is om te weten hoeveel je maximaal kunt besteden aan jouw project. Nu kan het kostenplaatje misschien wat hoger uitvallen dan je had gehoopt, maar bedenk wel dat sommige van jouw investeringen van meerwaarde kunnen zijn voor jouw woning. Dat is vooral aantrekkelijk als je jouw woning in de toekomst wilt verkopen. Renoveren voor de toekomst betekent trouwens ook duurzame materialen gebruiken.

Stap 3: Bedenk in navolging van stap 2 ook wat nu juist een overbodige investering zou kunnen zijn, die weinig toevoegt aan je huidige badkamer. Maak in ieder geval een goed, beter, best scenario en weeg dan af wat er financieel mogelijk is.

“Een mooie badkamer is praktisch, stelt je op je gemak en straalt een zekere luxe uit. Om de badkamer van je dromen te realiseren, is een goede planning essentieel”

Stap 4: Bouw je droombadkamer met daglicht in het middelpunt. Een luxe droombadkamer moet ruimtelijk aanvoelen, en je wilt daarom niet alleen baden in badwater, maar ook in een zee van daglicht. Een dakraam plaatsen is daarom een uitstekend idee. Hierdoor wordt jouw badkamer verlicht met daglicht dat van bovenaf naar beneden schijnt.

Wat kost een badkamer renovatie precies? Reken op een bedrag tussen € 2.500 en € 10.000, en gemiddeld € 8.000 voor een volledige renovatie van een kleinere badkamer. Als je op tijd begint, duurt een badkamer verbouwen hoogstens enkele weken. Regel wel op tijd de gewenste aannemers. Ook vergunningen tijdig regelen is slim. Let op: zolang je geen uitbouw plaatst en/of de vorm van het dak niet verandert, hoef je geen vergunning aan te vragen.

Een dakraam in de badkamer heeft veel voordelen

Een aantrekkelijke verbinding tussen binnen en buiten.

Een ruimtelijk effect. Met een dakraam lijkt je badkamer opeens een stuk groter. Dat valt extra op als je een kleine badkamer hebt.

Voldoende daglicht in woning (en dus ook in de badkamer) is hartstikke gezond en geeft je energie.

Je kunt de privacy in jouw badkamer verhogen met onze jaloezieën, die ook nog eens vochtbestendig zijn.

Dankzij het dakraam ventileer je veel beter, waardoor je geen last hebt van stoom en condens. Bovendien voorzie je je badkamer op elk gewenst moment van frisse lucht. Dat neemt overigens niet weg dat het slim is om waterafstotende materialen te gebruiken. In de badkamer raden wij onze dakramen met een polyurethane interieurafwerking aan omdat dit materiaal vochtbestendig is.

Kortom: daglicht in de badkamer zorgt voor een geheel nieuwe dimensie en brengt je een flinke stap dichter bij het verwezenlijken van jouw droom. Nogmaals: overweeg daarbij om gebruik te maken van duurzame en vochtbestendige materialen.

Meer weten over een badkamerrenovatie met een dakraam? Maak dan gebruik van onze Advisory service. De gecertificeerde VELUX Montagepartners helpen je vervolgens met de uitvoering van jouw renovatie.

Gerelateerde artikelen