Hoe pak je het beste een badkamer renovatie aan?

Woman and a girl sitting by the side of the roof window
Een badkamer renovatie doe je niet zomaar even. Voordat de badkamer van je dromen realiteit wordt, moet je eerst enkele beslissingen nemen. Wil je zo’n groot project tot een goed einde brengen, dan is een goede planning essentieel. Maar als je er dan uiteindelijk de badkamer van jouw dromen voor terugkrijgt, is het zeker al die moeite waard. We adviseren je graag hoe je het beste je badkamer kunt vernieuwen en geven je de volgende badkamer verbouwen tips om van jouw project een succes te maken. Eén tipje van de sluier lichten we alvast op: besteed aandacht aan daglicht. Te vaak wordt bij een badkamer renovatie het daglicht vergeten – of te laat in de bouwplannen geïmplementeerd – en dat is eeuwig zonde. Daglicht in de badkamer is pas écht een upgrade.
Key takeaways
  • Bedenk voordat je van start gaat, wat je wel en niet mooi vindt aan je huidige badkamer en bepaal of je voor een grote of kleine renovatie gaat.
  • Een luxe droombadkamer moet ruimtelijk aanvoelen en baden in een zee van daglicht
  • Met VELUX dakramen bouw je een lichte, ruime en goed geventileerde badkamer.

Ontwerp de badkamer van je dromen

Je badkamer vernieuwen, er komt van alles bij kijken. Een badkamer is meer dan alleen een plek om je te wassen. In de badkamer van je dromen wil je je op je gemak voelen en kunnen ontspannen. Je wilt ruimte en licht. En ja, het mag best wat luxe uitstralen. Wanneer je zo voor je uit zit te dromen, wil je natuurlijk ook graag weten wat een badkamer verbouwen gaat kosten. Ook vraag je je waarschijnlijk af hoe lang het duurt om je badkamer te verbouwen. Laten we eens samen gaan bekijken hoe je stap voor stap te werk gaat. Zo kom je ongetwijfeld tot een succesvolle badkamer renovatie.

Volg het stappenplan voor badkamer verbouwen

Stap 1: Wat zijn je wensen en behoeften? Nog voordat je daadwerkelijk van start gaat, moet je je eerst goed afvragen wat je precies wilt. Hoe ziet je badkamer er nu uit, en wat moet er absoluut anders? Wat kan eventueel blijven? Misschien ben je al tevreden met nieuwe tegels aan de wand, maar misschien ben je juist veel meer van plan.

Stap 2: Bepaal een budget. Hoe meer je wilt, hoe belangrijker het is om te weten hoeveel je maximaal kunt besteden aan jouw project. Nu kan het kostenplaatje misschien wat hoger uitvallen dan je had gehoopt, maar bedenk wel dat sommige van jouw investeringen van meerwaarde kunnen zijn voor jouw woning. Dat is vooral aantrekkelijk als je jouw woning in de toekomst wilt verkopen. Renoveren voor de toekomst betekent trouwens ook duurzame materialen gebruiken.

Stap 3: Bedenk in navolging van stap 2 ook wat nu juist een overbodige investering zou kunnen zijn, die weinig toevoegt aan je huidige badkamer. Maak in ieder geval een goed, beter, best scenario en weeg dan af wat er financieel mogelijk is.

Stap 4: Bouw je droombadkamer met daglicht in het middelpunt. Een luxe droombadkamer moet ruimtelijk aanvoelen, en je wilt daarom niet alleen baden in badwater, maar ook in een zee van daglicht. Een dakraam plaatsen is daarom een uitstekend idee. Hierdoor wordt jouw badkamer verlicht met daglicht dat van bovenaf naar beneden schijnt.

Wat kost een badkamer renovatie precies? Reken op een bedrag tussen € 2.500 en € 10.000, en gemiddeld € 8.000 voor een volledige renovatie van een kleinere badkamer. Als je op tijd begint, duurt een badkamer verbouwen hoogstens enkele weken. Regel wel op tijd de gewenste aannemers. Ook vergunningen tijdig regelen is slim. Let op: zolang je geen uitbouw plaatst en/of de vorm van het dak niet verandert, hoef je geen vergunning aan te vragen.

Een dakraam in de badkamer heeft veel voordelen

Een aantrekkelijke verbinding tussen binnen en buiten.

Een ruimtelijk effect. Met een dakraam lijkt je badkamer opeens een stuk groter. Dat valt extra op als je een kleine badkamer hebt.

Voldoende daglicht in woning (en dus ook in de badkamer) is hartstikke gezond en geeft je energie.

Je kunt de privacy in jouw badkamer verhogen met onze jaloezieën, die ook nog eens vochtbestendig zijn.

Dankzij het dakraam ventileer je veel beter, waardoor je geen last hebt van stoom en condens. Bovendien voorzie je je badkamer op elk gewenst moment van frisse lucht. Dat neemt overigens niet weg dat het slim is om waterafstotende materialen te gebruiken. In de badkamer raden wij onze dakramen met een polyurethane interieurafwerking aan omdat dit materiaal vochtbestendig is.

Kortom: daglicht in de badkamer zorgt voor een geheel nieuwe dimensie en brengt je een flinke stap dichter bij het verwezenlijken van jouw droom. Nogmaals: overweeg daarbij om gebruik te maken van duurzame en vochtbestendige materialen.

Meer weten over een badkamerrenovatie met een dakraam? Maak dan gebruik van onze Advisory service. De gecertificeerde VELUX Montagepartners helpen je vervolgens met de uitvoering van jouw renovatie.

Gerelateerde artikelen

Je badkamer opknappen met daglicht van boven
Een badkamer was lange tijd niet meer dan een functionele ruimte waar je je kon wassen. Dat is vandaag de dag wel anders. Het is net zo goed een belangrijke leefruimte geworden waarin je je op je gemak wilt voelen. De badkamer is de uitgelezen plek om je even terug te trekken en te ontspannen na een dag hard werken. Ben je van plan om je badkamer een opknapbeurt te geven? Denk dan zeker eens na hoe daglicht jou helpt om de badkamer van je dromen te realiseren.
Het volledige artikel lezen
Waarom een dakraam in de badkamer een uitstekend idee is
In Nederland douchen we gemiddeld 9 minuten per keer. Dat betekent: als jij elke dag onder de douche staat je al zo’n 63 minuten per week in de badkamer doorbrengt. Dan hebben we de keren dat je in bad ligt (als je er een hebt), je tanden poetst, je handen wast of gewoon even in de spiegel kijkt nog niet meegeteld. Algemene schattingen gaan ervanuit dat we gemiddeld ongeveer 1 uur en 42 minuten per week in de badkamer te vinden zijn. Dat is toch al gauw zo’n 70 uur per persoon per jaar. Hoe groter het gezin, hoe meer tijd jullie samen gebruikmaken van de badkamer. Reden genoeg dus om je badkamer te voorzien van luxe, comfort, daglicht en ruimte en er een plek van te maken waar je je op je gemak voelt. Als je een perfecte badkamer wilt, zijn dakramen daarom een uitstekende toevoeging.
Het volledige artikel lezen
Gebruik daglicht om je woning te verlichten
Daglicht geeft het interieur van je woning een echte oppepper. We bevinden ons graag in een ruimte met veel daglicht. Daglicht is bovendien noodzakelijk voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Daglicht heeft als voordeel dat het overal aanwezig is. Bovendien is het gratis beschikbaar. Wanneer je hier op een slimme manier gebruik van maakt, heb je de mogelijkheid om een gezellige en aangename sfeer te creëren.
Het volledige artikel lezen
Match je dakraam met jouw woning
Met voldoende lichtinval geef je de woning een optimale boost. Daglicht maakt alles in je woning scherper en tegelijkertijd geeft het je brein extra energie. Met een dakraam creëer je extra veel daglicht. Woningen zijn voorzien van verschillende daken, maar gelukkig zijn er ook verschillende type dakramen. Je vindt dus altijd wel een dakraam dat bij je woning past.
Het volledige artikel lezen
Hoe vind je de juiste professional voor je project?
De woning is een plaats waar je veel tijd doorbrengt. Maak er dus een aangename en uitnodigende plek van. Veel mensen vragen zich af of ze een verbouwproject zelf kunnen uitvoeren of dat ze beter hulp kunnen inschakelen. Bovendien is het soms lastig om te weten welke professional je voor elk project nodig hebt.
Het volledige artikel lezen