Plan een woonuitbreiding zorgvuldig

Tegenwoordig is het lastig om een geschikte woning te vinden. Toch hebben veel mensen een grotere woning nodig, omdat ze bijvoorbeeld gezinsuitbreiding verwachten of meer thuiswerken. Soms is het dan praktischer om een uitbouw van de huidige woning te realiseren. Maar wat zijn de uitbouw kosten en hoe zorg je dat het project in goede banen loopt?
Key takeaways
  • Met een uitbouw creëer je meer woonruimte zonder dat je hoeft te verhuizen.
  • De nieuwe woonruimte moet uitnodigend zijn en daarom besteed je veel aandacht aan het interieur.
  • Een succesvol project begint al bij de voorbereiding.

Laat je eens rustig inspireren

Bij een uitbouw kun je veel kanten op. Om die reden is het handig om je eerst te laten inspireren. Kijk bijvoorbeeld op Pinterest voor een paar leuke voorbeelden en sla deze op, dit kan handig zijn voor de aannemer of binnenhuisarchitect bij het maken van de plannen. Daarnaast neem je ook een kijkje in de portfolio van verschillende aannemers. Daar vind je doorgaans leuke voorbeeldprojecten. Kijk goed wat je voorkeur heeft en maak vervolgens een plan.

Doorloop verschillende stappen

Een uitbouw is een groot project en daarom moet je met verschillende aspecten rekening houden. Eerst is het van belang om je wensen en behoeftes in kaart te brengen. Wat mag sowieso niet ontbreken en wat kun je eigenlijk wel missen?

Kijk ook goed of je bepaalde producten of materialen tweedehands kunt aankopen. Dan houd je namelijk meer geld over voor dingen die écht niet mogen ontbreken. Kijk ook goed wie je allemaal wilt inhuren voor het project. Denk aan designers, architecten, aannemers en projectmanagers. Als je een beetje handig bent, dan kun je ook een deel zelf uitvoeren. Daar bespaar je dan wat op.

Een uitbouw moet natuurlijk ook bij de rest van de woning passen, dus je moet zeker aandacht besteden aan de esthetiek van de uitbouw. Kijk goed of het design dat je voorkeur draagt past bij de stijl van jouw woning.

Breng de uitbouw in verbinding met de buitenlucht

De uitbouw moet in contact staan met de rest van de woning en met de natuur erom heen. Dit krijg je voor elkaar met een open ruimte. Voorzie de nieuwe ruimte bijvoorbeeld van VELUX daklichten. Een daklicht brengt het daglicht naar je gehele nieuwe kamer. Ook een goede luchtkwaliteit is van belang. Met VELUX ACTIVE wordt de nieuwe kamer dankzij sensoren automatisch geventileerd en blijft de kamer fris en vol zuurstof. Bovendien is veel daglicht en gezonde lucht goed voor de mentale en fysieke gezondheid.

Raamdecoratie mag ook niet ontbreken. Voorzie de kamer van prachtige rolgordijnen, plisségordijnen of buitenzonwering. Ze beschermen de ruimte tegen de warmte van de zon en je bepaalt zelf de mate van lichtinval.

Ga voor een duurzame uitbouw

Je hebt een budget voor de uitbouw opzij gezet en daarom is het niet onverstandig om duurzaam te bouwen. Overweeg welke hoogwaardige materialen en producten je gaat gebruiken. Sommige materialen kun je ook tweedehands inkopen. Vaak is de kwaliteit nog prima en is het gunstig voor je budget. Zoek dit op tijd uit, zodat je het meeste uit de gebruikte materialen haalt.

Het budget en je projecttijd

Stel vooraf al vast wat je maximale budget voor het project is. Maak ook een duidelijke en realistische planning voor het gehele project. Geef duidelijk aan welke werkzaamheden op welke dagen moeten worden uitgevoerd.

Vooraf controleer je ook of je een vergunning voor de uitbouw nodig hebt. Kun je bijvoorbeeld vergunningsvrij uitbouwen? Of wil je bouwen op de erfgrens? En hoe zit met het burenrecht bij uitbouw? Vraag de noodzakelijke vergunningen zo snel mogelijk aan, zodat het project niet wordt opgehouden.

Laat je adviseren door experts

Je hoeft gelukkig niet alles zelf te doen, want er zijn verschillende experts die je graag helpen met de uitbouw. Bij VELUX vind je ervaren specialisten die je voorzien van passend advies. Daarnaast brengen wij je graag in contact met een gecertificeerde VELUX Montagepartner in jouw regio.

Auteur

VELUX Editorial team

Delen

Gerelateerde artikelen

Met deze tips bouw je de woning van jouw dromen
Je bent de fase van dagdromen al voorbij. Je weet het nu zeker. Je gaat je eigen woning bouwen. Die gedachte laat je niet meer los. Maar voordat je woning er daadwerkelijk staat, moet er nog heel wat gebeuren. De lange weg die je nog hebt te gaan, is spannend en opwindend aan de ene kant, maar ook beangstigend. Zelf een woning bouwen, vraagt om een zorgvuldige planning. We helpen je graag op weg en geven je tips om de woning van je dromen te realiseren.
Het volledige artikel lezen
Doe je voordeel met deze ideeën voor een zolderverbouwing
Ben je van plan om je zolder te verbouwen, of ga je een nieuwe zolderkamer bouwen, dan vraag je je misschien af welk dakraam voor jouw project het meest geschikt is. Dakramen werden lange tijd gezien als een functionele toevoeging aan een zolderverdieping, maar ze kunnen nog veel meer betekenen voor je woning. Vraag het aan een architect en die zal zeggen dat daglicht de basis vormt van elk ontwerp. Dus waarom zou jij niet hetzelfde doen en maximaal profiteren van de kracht van daglicht op zolder? Dit zijn onze ideeën voor een zolderverbouwing waar jij je voordeel mee kunt doen.
Het volledige artikel lezen
Woning verbouwen? Zo doe je dat
Plan je een woningrenovatie? Dan weet je vast wel dat daar heel wat bij komt kijken. Zo'n groot project heeft alleen kans van slagen als je een goed plan maakt. Dat loopt van het bepalen van je budget en een tijdlijn maken tot het hele proces van slopen, vervolgens weer opbouwen en het plaatsen van nieuwe muren, vloeren en (dak)ramen en het opnieuw inrichten van je woning. Om jouw verbouwingsproces op rolletjes te laten lopen, hebben we deze checklist voor je gemaakt. Doe er je voordeel mee.
Het volledige artikel lezen
Hoe maak je het beste budget voor een verbouwing van je woning?
Een budget bepalen voor een verbouwing en je daar vervolgens aan houden, is zo makkelijk nog niet. In veel gevallen blijken de oorspronkelijk geraamde kosten voor de verbouwing niet toereikend en moet er geld bij om de verbouwing te voltooien. In dit artikel helpen we je om het overzicht op de kosten voor renovatie te behouden en wijzen we je op de belangrijkste valkuilen.
Het volledige artikel lezen
10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen