Plan een woonuitbreiding zorgvuldig

Bright kitchen area with big flat roof windows that allow lots of sunshine in the room
Tegenwoordig is het lastig om een geschikte woning te vinden. Toch hebben veel mensen een grotere woning nodig, omdat ze bijvoorbeeld gezinsuitbreiding verwachten of meer thuiswerken. Soms is het dan praktischer om een uitbouw van de huidige woning te realiseren. Maar wat zijn de uitbouw kosten en hoe zorg je dat het project in goede banen loopt?

Laat je eens rustig inspireren

Bij een uitbouw kun je veel kanten op. Om die reden is het handig om je eerst te laten inspireren. Kijk bijvoorbeeld op Pinterest voor een paar leuke voorbeelden en sla deze op, dit kan handig zijn voor de aannemer of binnenhuisarchitect bij het maken van de plannen. Daarnaast neem je ook een kijkje in de portfolio van verschillende aannemers. Daar vind je doorgaans leuke voorbeeldprojecten. Kijk goed wat je voorkeur heeft en maak vervolgens een plan.

Key takeaways
  • Met een uitbouw creëer je meer woonruimte zonder dat je hoeft te verhuizen.
  • De nieuwe woonruimte moet uitnodigend zijn en daarom besteed je veel aandacht aan het interieur.
  • Een succesvol project begint al bij de voorbereiding.

Doorloop verschillende stappen

Een uitbouw is een groot project en daarom moet je met verschillende aspecten rekening houden. Eerst is het van belang om je wensen en behoeftes in kaart te brengen. Wat mag sowieso niet ontbreken en wat kun je eigenlijk wel missen?

Kijk ook goed of je bepaalde producten of materialen tweedehands kunt aankopen. Dan houd je namelijk meer geld over voor dingen die écht niet mogen ontbreken. Kijk ook goed wie je allemaal wilt inhuren voor het project. Denk aan designers, architecten, aannemers en projectmanagers. Als je een beetje handig bent, dan kun je ook een deel zelf uitvoeren. Daar bespaar je dan wat op.

Een uitbouw moet natuurlijk ook bij de rest van de woning passen, dus je moet zeker aandacht besteden aan de esthetiek van de uitbouw. Kijk goed of het design dat je voorkeur draagt past bij de stijl van jouw woning.

“Een uitbouw is een groot project en daarom moet je met verschillende aspecten rekening houden. Eerst is het van belang om je wensen en behoeftes in kaart te brengen. Wat mag sowieso niet ontbreken en wat kun je eigenlijk wel missen?“

Breng de uitbouw in verbinding met de buitenlucht

De uitbouw moet in contact staan met de rest van de woning en met de natuur erom heen. Dit krijg je voor elkaar met een open ruimte. Voorzie de nieuwe ruimte bijvoorbeeld van VELUX daklichten. Een daklicht brengt het daglicht naar je gehele nieuwe kamer. Ook een goede luchtkwaliteit is van belang. Met VELUX ACTIVE wordt de nieuwe kamer dankzij sensoren automatisch geventileerd en blijft de kamer fris en vol zuurstof. Bovendien is veel daglicht en gezonde lucht goed voor de mentale en fysieke gezondheid.

Raamdecoratie mag ook niet ontbreken. Voorzie de kamer van prachtige rolgordijnen, plisségordijnen of buitenzonwering. Ze beschermen de ruimte tegen de warmte van de zon en je bepaalt zelf de mate van lichtinval.

Ga voor een duurzame uitbouw

Je hebt een budget voor de uitbouw opzij gezet en daarom is het niet onverstandig om duurzaam te bouwen. Overweeg welke hoogwaardige materialen en producten je gaat gebruiken. Sommige materialen kun je ook tweedehands inkopen. Vaak is de kwaliteit nog prima en is het gunstig voor je budget. Zoek dit op tijd uit, zodat je het meeste uit de gebruikte materialen haalt.

Het budget en je projecttijd

Stel vooraf al vast wat je maximale budget voor het project is. Maak ook een duidelijke en realistische planning voor het gehele project. Geef duidelijk aan welke werkzaamheden op welke dagen moeten worden uitgevoerd.

Vooraf controleer je ook of je een vergunning voor de uitbouw nodig hebt. Kun je bijvoorbeeld vergunningsvrij uitbouwen? Of wil je bouwen op de erfgrens? En hoe zit met het burenrecht bij uitbouw? Vraag de noodzakelijke vergunningen zo snel mogelijk aan, zodat het project niet wordt opgehouden.

Laat je adviseren door experts

Je hoeft gelukkig niet alles zelf te doen, want er zijn verschillende experts die je graag helpen met de uitbouw. Bij VELUX vind je ervaren specialisten die je voorzien van passend advies. Daarnaast brengen wij je graag in contact met een gecertificeerde VELUX Montagepartner in jouw regio.

Gerelateerde artikelen