Wat je wel en niet moet doen als je een dakraam plaatst

Wil je een dakraam (laten) plaatsen, houdt dan rekening met een aantal punten. Welke dat zijn? Dat lees je in dit artikel waarin een overzicht gegeven wordt van de aandachtspunten als je een dakraam gaat plaatsen en nadenkt over de positie van het dakraam.
Key takeaways
 • Vergeet NIET dat je jouw investering voor een deel weer kunt terugverdienen. Door dakramen te plaatsen, stijgt de waarde van jouw woning.
 • Ga NIET bezuinigen op de hoeveelheid daglicht. Als je denkt geld te besparen door voor een klein dakraam te kiezen, kun je daar spijt van krijgen.
 • Denk WEL na waar je de dakramen wilt plaatsen. Houd rekening met de dakraam positie: ideaal is als je zowel zittend als staand kunt genieten van het uitzicht.

Dakraam plaatsen: niet doen

Niet bezuinigen op de hoeveelheid daglicht

Als je denkt geld te besparen door voor een klein dakraam te kiezen, kun je daar spijt van krijgen. Het zou zonde zijn als je achteraf meer daglicht had gewild. Wanneer de montage aan de gang is, is het toevoegen van méér of grotere dakramen lastig. Denk dus goed na over de hoeveelheid dakramen die jij wilt plaatsen.  En laat er geen misverstand over bestaan: niemand heeft ooit geklaagd dat er te veel daglicht in de woning is. Houd er in ieder geval rekening mee dat de glasoppervlakte minstens 20 procent moet zijn van het vloeroppervlak als je wilt profiteren van het daglicht. Wil je voldoende daglicht in je woning, kies dan voor een 2in1 of 3in1 dakraam. Het maakt qua kosten en tijd niet eens zoveel uit om deze dakramen te plaatsen.

Vergeet niet dat je jouw investering voor een deel weer kunt terugverdienen

 • Door dakramen te plaatsen, stijgt de waarde van je woning. Bij een eventuele verkoop pluk je daar de vruchten van.
 • Dankzij meer daglicht in de woning bespaar je mogelijk op de energiekosten. De zon heeft daar natuurlijk een grote invloed op en daarnaast staan onze dakramen bekend om de sterk isolerende eigenschappen.
 • De overheid stimuleert huiseigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen. Voor het plaatsen van een dakraam kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Check van tevoren wel even of je een vergunning voor je dakraam nodig hebt.

Vergeet niet te denken over de positie en de bediening van het dakraam

Je kunt kiezen om het dakraam op verschillende hoogtes te plaatsen. Een hogergeplaatst dakraam is gemakkelijk voor als je er meubels onder wil plaatsen. Je kunt het dakraam ook wat lager plaatsen zodat jij kan genieten van een fantastisch uitzicht. Ben je voor gebruiksgemak of zit het dakraam buiten bereik, kies dan voor VELUX App Control, zodat je het dakraam altijd kan openen met een afstandsbediening aan de wand of via een app op je telefoon.

Dakraam plaatsen: wel doen

Besef dat een kamer radicaal verandert

 • Dankzij het dakraam creëer je extra ruimte om te staan onder het dak.
 • Voor nog meer ruimte is een VELUX dakkapel een uitstekende optie.
 • VELUX balkonvensters geven je de mogelijk om je dakraam te gebruiken als balkon.

Denk na over de positie van de dakramen

 • Houd rekening met de hoogte van je dakramen. Ideaal is als je zowel zittend als staand van het uitzicht kunt genieten.
 • Bedenk dat het daglicht dieper de kamer in komt als het dakraam verder van de muur is geplaatst.
 • Geniet van het feit dat het daglicht op verschillende momenten van de dag voor een andere lichtinval zorgt en steeds weer andere delen van je woning verlicht.

Houd rekening met de aanschaf van accessoires

 • De verschillende rolgordijnen, rolluiken en jaloezieën in ons assortiment komen uitstekend van pas als je in een donkere kamer wilt slapen of als je een film wilt kijken in je eigen thuisbioscoop.
 • Als je in de zomermaanden de hitte buiten de deur wilt houden, dan beschikken wij over een ruime keuze aan buitenzonweringen.
 • Kies voor een slimme woning met VELUX ACTIVE dat onder andere zorgt voor een automatische controle van het binnenklimaat.

Auteur

VELUX Editorial team

Delen

Gerelateerde artikelen

De 8 stappen die je moet doorlopen bij het plaatsen van een dakraam
Veel mensen zien de voordelen van een dakraam in, maar ze vinden het tegelijkertijd spannend om daadwerkelijk een dakraam te laten plaatsen. Hoe weet je bijvoorbeeld of het dakraam wel goed wordt geplaatst? Hoe weet je welk dakraam nu het beste past bij jouw woning? Dit zijn veelvoorkomende angsten, maar gelukkig zijn ze niet gegrond. VELUX adviseert je namelijk graag bij in het kiezen van de beste dakramen voor jouw ruimtes.
Het volledige artikel lezen
Geef je woning een nieuwe look met een dakraam
Wil jij je woning een grondige make-over geven? Dan heeft VELUX de oplossing. Dakramen zijn eenvoudig te plaatsen en veranderen het karakter van je woning compleet. Dankzij dakramen geniet je de hele dag door van daglicht. Zodoende creëer je ruimtes waar iedereen graag tijd doorbrengt. Je plaatst je woning letterlijk en figuurlijk in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Tien mythes omtrent dakramen ontkracht
Dakramen zijn een ware toevoeging aan verschillende ruimtes in je woning. Ze voorzien je woning namelijk van voldoende daglicht en dit is ideaal voor een gezonde ruimte. Het interieur komt dan beter tot zijn recht en het geeft de mensen in de ruimte ook extra energie. Daarnaast stel je de woning in verbinding met de buitenlucht. Toch zijn veel mensen nog enigszins aarzelend. Ze zijn namelijk in de veronderstelling dat een dakraam ook negatieve aspecten met zich meebrengt. In dit artikel ontkrachten we de tien belangrijkste mythes en we vertellen je waarom het aankopen van een dakraam juist wél de juiste keuze is.
Het volledige artikel lezen
Match je dakraam met jouw woning
Met voldoende lichtinval geef je de woning een optimale boost. Daglicht maakt alles in je woning scherper en tegelijkertijd geeft het je brein extra energie. Met een dakraam creëer je extra veel daglicht. Woningen zijn voorzien van verschillende daken, maar gelukkig zijn er ook verschillende type dakramen. Je vindt dus altijd wel een dakraam dat bij je woning past.
Het volledige artikel lezen
Welke raamdecoratie past het beste bij je woning?
Het is van belang om je ruimtes van goede raamdecoratie te voorzien. Raamdecoratie moet in de eerste plaats een esthetische bijdrage leveren, maar tegelijkertijd moet het ook functioneel zijn. Je hebt de keuze uit verschillende soorten raamdecoratie, dus maak een geïnformeerde keuze die het beste bij jouw ruimtes past. Heb je een daklicht of een dakraam? In ons ruim assortiment vindt je voor ieder wat wils.
Het volledige artikel lezen