Haal het maximale uit het vervangen van je dakramen

Het vervangen van een dakraam wordt door veel mensen als een saaie en uiterst noodzakelijke verbouwing gezien. Er wordt daardoor vaak gekozen voor vervanging door een vergelijkbaar dakraam met dezelfde grootte. Dit is zonde! Dakramen hebben juist de kracht om een kamer volledig te transformeren zodat je deze in een compleet ander licht ziet. Mis deze gouden kans dus niet en haal het uiterste uit je verbouwing.
Key takeaways
  • Nieuwe dakbedekking? Een goed moment om ook gelijk je dakraam te vervangen. Dit bespaart geld en garandeert dat de materialen bij elkaar passen-
  • In plaats van een vergelijkbare vervanging kan je er ook voor kiezen een ruimte te transformeren door je dakramen te upgraden.
  • Vergelijkbare dakraam vervangingen kunnen binnen 4 uur worden uitgevoerd, of 1-2 dagen bij het upgraden naar meerdere en/of grotere dakvensters.

Het vervangen van dakramen: waar moet je rekening mee houden?

Bij het vervangen van een dakraam zijn er een paar zaken om te onthouden:

Wanneer moet je een dakraam vervangen?

  • De gemiddelde levensduur van een dakraam  varieert van 20 tot 30 jaar. Onze daglichtoplossingen zijn van hoge kwaliteit; toch kan er altijd iets gebeuren waardoor jij je dakraam moet vervangen. Denk aan:
  • Dakramen die kapot zijn en niet meer gerepareerd kunnen worden
  • Dakramen die tochten Dakramen waarvan het glas niet meer helder, of door water beschadigd is
  • Dakramen die hun isolerende vermogen hebben verloren

Een ander goed moment om dakramen te vervangen is wanneer je het dak gaat renoveren. Wanneer je dit gelijktijdig laat uitvoeren bespaar je niet alleen geld, het  geeft je ook gelijk de kans om méér daglicht via het dak je woning binnen te laten. Ook geeft dit je de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de dak materialen goed bij elkaar passen voor een mooi geheel.

Haal het maximale uit je verbouwing met een upgrade van je dakraam

De vervanging van een dakraam hoeft dus niet saai te zijn. Het is een mooie kans om jouw woning een andere look en feel te geven. Overweeg daarom eens het upgraden van je dakraam, in plaats van een vergelijkbare vervanging. Neem de tijd de verschillende soorten dakramen te verkennen. Door te kiezen voor grotere dakramen, of door deze te combineren, creëer je binnen veel meer daglicht.

Vervang niet alleen een dakraam – transformeer ruimtes met daglicht

Meer daglicht kan jouw woning volledig transformeren. Het vervangen van een dakraam is een gemakkelijke manier om meer daglicht in je woning te brengen zonder dat hier een grote verbouwing voor nodig is. Het transformeren van je woning met meer daglicht doe je zo:

Meer daglicht in huis halen

Een goed startpunt is het controleren of er op dit moment voldoende daglicht je woning binnenkomt. De aanbevolen richtlijn voor voldoende daglicht is dat het glasoppervlak, van alle ramen samen, minimaal 20% van het totale vloeroppervlak van de kamer is.

De gemiddelde 1:1 Vervanging van een dakraam is de meest kostenvriendelijk oplossing. Kies je voor grote of meerdere dakramen? Dan zal de prijs iets hoger uitvallen. Het is zeker de moeite waard om intensieve upgrades van je dakramen te overwegen. Het extra daglicht zal een mooi en waardevol verschil maken in je woning. Benieuwd naar een prijs indicatie op basis van jouw persoonlijke voorkeuren? Bekijk dan onze productpagina’s.

Vervang je oude dakramen door gelijkwaardige nieuwe dakramen? Dan is er voor de vervanging geen vergunning nodig. Kies je voor een ander soort dakraam, dan is het aan te raden om de bouwvoorschriften te controleren. Is er toestemming nodig? Dan is deze in de meeste gevallen snel en eenvoudig te verkrijgen via je gemeente.

Vind een aannemer voor het monteren van je dakraam

Het plaatsen van de nieuwe dakramen dient door een professional te worden uitgevoerd. Via de VELUX Montageservice vind je eenvoudig een gecertifieerd Montagepartner. Vergelijkbare dakramen kunnen al binnen 4 uur vervangen worden. Kies je voor een upgrade naar meerdere of grotere dakramen? Dan kan de montageklus binnen 1 tot 2 dagen uitgevoerd worden

Een dakraam voor iedere kamer en iedere behoefte

Altijd al gedroomd van een eigen balkon of een panoramisch uitzicht? Wat je droom ook is, er is altijd een dakraam voor jou. Kijk goed naar jouw behoefte en gebruik deze als uitgangspunt voor het kiezen van dakramen.

Naast dat dakraamvervanging een uitstekende gelegenheid biedt om meer daglicht in huis te halen, geeft het ook de mogelijkheid om te upgraden naar functies die eerst nog niet beschikbaar waren. Denk hier aan betere (geluids)isolatie, besturing via afstandsbediening en andere slimme bedieningsfuncties. Open en sluit je dakraam met een klik op de knop of gebruik de VELUX App Control voor gemakkelijk ventileren.

Gerelateerde artikelen

Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.
Het volledige artikel lezen
Kosten voor het monteren van een dakraam
Wil je jouw woning van een upgrade voorzien en overweeg je dakramen te plaatsen om optimaal van daglicht te kunnen genieten? Dat is eenvoudiger en goedkoper dan je misschien denkt. Maak wel van tevoren een slimme kostenplanning en leg wat budget opzij. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Met welke kosten je rekening moet houden bij het monteren van een dakraam vertellen wij je hier uitgebreid. Je zult zien, het valt allemaal super mee, ook de montagetijd!
Het volledige artikel lezen
Waarom dakramen plaatsen?
Er zijn heel wat redenen waarom een dakraam plaatsen een goed idee is. Meer daglicht in je woning brengt namelijk heel wat positieve effecten met zich mee. Je verandert iedere ruimte in je woning in een oase van daglicht met behulp van een dakraam. Misschien denk je dat een dakraam plaatsen een ingewikkelde klus is en dat je maanden zoet bent. Niet waar. Het is een relatief eenvoudige ingreep en de voordelen zijn talrijk. Wil je een dakraam laten plaatsen? Twijfel niet langer en profiteer direct van meer daglicht in je woning.
Het volledige artikel lezen
De 8 stappen die je moet doorlopen bij het plaatsen van een dakraam
Veel mensen zien de voordelen van een dakraam in, maar ze vinden het tegelijkertijd spannend om daadwerkelijk een dakraam te laten plaatsen. Hoe weet je bijvoorbeeld of het dakraam wel goed wordt geplaatst? Hoe weet je welk dakraam nu het beste past bij jouw woning? Dit zijn veelvoorkomende angsten, maar gelukkig zijn ze niet gegrond. VELUX adviseert je namelijk graag bij in het kiezen van de beste dakramen voor jouw ruimtes.
Het volledige artikel lezen
Energie besparen in je woning
Groen is het magische woord vandaag de dag. Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, in een duurzame auto rijden en duurzame producten kopen. Daarnaast staat ook energie besparen hoog op het prioriteitenlijstje. Dat merk je in de eerste plaats in je eigen portemonnee, maar je helpt ook mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Hoe maak jij je woning zo energie-efficiënt mogelijk? Energie-efficiënt betekent simpel gezegd dat je meer resultaat behaalt met dezelfde middelen. In je woning betekent dit dat je hetzelfde comfort hebt en dus niet in de kou hoeft te zitten, maar dit bereikt met minder energieverbruik. Energie besparen en het verduurzamen van je woning is mogelijk door energiebesparende maatregelen toe te passen en met behulp van technische oplossingen die energiezuinig zijn, zoals de dakramen van VELUX.
Het volledige artikel lezen
transformeer je woning met het vervangen van dakramen