Haal het maximale uit het vervangen van je dakramen

Bathroom with four VELUX roof windows
Het vervangen van een dakraam wordt door veel mensen als een saaie en uiterst noodzakelijke verbouwing gezien. Er wordt daardoor vaak gekozen voor vervanging door een vergelijkbaar dakraam met dezelfde grootte. Dit is zonde! Dakramen hebben juist de kracht om een kamer volledig te transformeren zodat je deze in een compleet ander licht ziet. Mis deze gouden kans dus niet en haal het uiterste uit je verbouwing.

Het vervangen van dakramen: waar moet je rekening mee houden?

Bij het vervangen van een dakraam zijn er een paar zaken om te onthouden:

Wanneer moet je een dakraam vervangen?

  • De gemiddelde levensduur van een dakraam  varieert van 20 tot 30 jaar. Onze daglichtoplossingen zijn van hoge kwaliteit; toch kan er altijd iets gebeuren waardoor jij je dakraam moet vervangen. Denk aan:
  • Dakramen die kapot zijn en niet meer gerepareerd kunnen worden
  • Dakramen die tochten Dakramen waarvan het glas niet meer helder, of door water beschadigd is
  • Dakramen die hun isolerende vermogen hebben verloren

Een ander goed moment om dakramen te vervangen is wanneer je het dak gaat renoveren. Wanneer je dit gelijktijdig laat uitvoeren bespaar je niet alleen geld, het  geeft je ook gelijk de kans om méér daglicht via het dak je woning binnen te laten. Ook geeft dit je de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de dak materialen goed bij elkaar passen voor een mooi geheel.

Key takeaways
  • Nieuwe dakbedekking? Een goed moment om ook gelijk je dakraam te vervangen. Dit bespaart geld en garandeert dat de materialen bij elkaar passen-
  • In plaats van een vergelijkbare vervanging kan je er ook voor kiezen een ruimte te transformeren door je dakramen te upgraden.
  • Vergelijkbare dakraam vervangingen kunnen binnen 4 uur worden uitgevoerd, of 1-2 dagen bij het upgraden naar meerdere en/of grotere dakvensters.

Haal het maximale uit je verbouwing met een upgrade van je dakraam

De vervanging van een dakraam hoeft dus niet saai te zijn. Het is een mooie kans om jouw woning een andere look en feel te geven. Overweeg daarom eens het upgraden van je dakraam, in plaats van een vergelijkbare vervanging. Neem de tijd de verschillende soorten dakramen te verkennen. Door te kiezen voor grotere dakramen, of door deze te combineren, creëer je binnen veel meer daglicht.

Vervang niet alleen een dakraam – transformeer ruimtes met daglicht

Meer daglicht kan jouw woning volledig transformeren. Het vervangen van een dakraam is een gemakkelijke manier om meer daglicht in je woning te brengen zonder dat hier een grote verbouwing voor nodig is. Het transformeren van je woning met meer daglicht doe je zo:

Meer daglicht in huis halen

Een goed startpunt is het controleren of er op dit moment voldoende daglicht je woning binnenkomt. De aanbevolen richtlijn voor voldoende daglicht is dat het glasoppervlak, van alle ramen samen, minimaal 20% van het totale vloeroppervlak van de kamer is.

De gemiddelde 1:1 Vervanging van een dakraam is de meest kostenvriendelijk oplossing. Kies je voor grote of meerdere dakramen? Dan zal de prijs iets hoger uitvallen. Het is zeker de moeite waard om intensieve upgrades van je dakramen te overwegen. Het extra daglicht zal een mooi en waardevol verschil maken in je woning. Benieuwd naar een prijs indicatie op basis van jouw persoonlijke voorkeuren? Bekijk dan onze productpagina’s.

Vervang je oude dakramen door gelijkwaardige nieuwe dakramen? Dan is er voor de vervanging geen vergunning nodig. Kies je voor een ander soort dakraam, dan is het aan te raden om de bouwvoorschriften te controleren. Is er toestemming nodig? Dan is deze in de meeste gevallen snel en eenvoudig te verkrijgen via je gemeente.

“Meer daglicht kan jouw woning volledig transformeren. Het vervangen van een dakraam is een gemakkelijke manier om meer daglicht in je woning te brengen zonder dat hier een grote verbouwing voor nodig is.”

Vind een aannemer voor het monteren van je dakraam

Het plaatsen van de nieuwe dakramen dient door een professional te worden uitgevoerd. Via de VELUX Montageservice vind je eenvoudig een gecertifieerd Montagepartner. Vergelijkbare dakramen kunnen al binnen 4 uur vervangen worden. Kies je voor een upgrade naar meerdere of grotere dakramen? Dan kan de montageklus binnen 1 tot 2 dagen uitgevoerd worden.

Gerelateerde artikelen