VELUX dakraam vervangen: kosten beheren met een budgetplan

Two people sitting by the table. Man is showing the leaflet to a woman.
Veel woningeigenaren zien de voordelen van een dakraam in. Ze weten dat een dakraam voor extra daglicht zorgt en dat dit goed voor de gezondheid is. Ook weten ze dat een dakraam bijdraagt aan een prachtig interieur. Toch zijn veel woningeigenaren enigszins terughoudend om daadwerkelijk aan het project te beginnen. Ze zijn namelijk bang dat het dakraam vervangen hoge kosten met zich meebrengt. Gelukkig hoeven de kosten voor het vervangen van een dakraam helemaal niet zo hoog te zijn wanneer je slim met het geld omgaat. Het is dan wel belangrijk om vooraf een budget op te stellen.

Dakraam vervangen: welke kosten spelen een rol?

De kosten van een dakraam vervangen zijn afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats speelt het type dakraam een belangrijke rol. Daarnaast is de prijs afhankelijk van de soort interieurafwerking en het soort beglazing. Ook moet je rekening houden met de afmetingen van het dakraam. Doorgaans geldt dat hoe groter het dakraam is, hoe meer je moet betalen. Ook de arbeidskosten spelen een belangrijke rol. Is de plek gemakkelijk te bereiken door de Montagepartner of juist niet?

Dakramen kunnen op verschillende manieren bediend worden. In de eerste plaats heb je handbediende dakramen, maar je kunt ook voor elektrische dakramen gaan. Hierin kan je kiezen voor een variant op zonne-energie of op netstroom. Uiteraard brengen elektrische dakramen wel een ander kostenplaatje met zich mee ten opzichte van handbediende dakramen.

Ook bij de afwerking van een dakraam heb je verschillende mogelijkheden. Laat je het werk volledig over aan professionals of verf je zelf nog een beetje bij? Dat beïnvloedt namelijk het totale kostenplaatje.

Verschillende vervangingsmogelijkheden

De kosten om een dakraam te vervangen zijn ook afhankelijk van het type vervanging. Laat je het dakraam 1-op-1 vervangen? Dan ben je daar gemiddeld € 1150,- aan kwijt. Meestal is binnen 4 uur de klus geklaard.

Soms is het lastiger om een dakraam te vervangen. Bovendien heeft iedereen andere wensen en misschien zoek je nog iets extra’s. Het laten plaatsen van het dakraam is dan iets duurder.

De prijskaartjes van verschillende dakramen

De kosten voor het vervangen van je dakraam zijn ook afhankelijk van het soort dakraam. Besluit je om een elektrisch VELUX 2in1 dakraam met uitzettuimelvenster te laten plaatsen? Dan investeer je iets meer in vergelijking met een enkel handbediend dakraam. Het is echter goed om te onthouden dat zo'n investering wel de waarde van je woning verhoogd én je eigen leven vanaf dag 1 verrijkt.

Overigens moet je niet alleen naar de korte termijn kijken, maar ook naar de lange termijn. Aanvankelijk is het plaatsen van een dakraam een flinke investering, maar je gaat ook besparen op de energiekosten. Bovendien zorgt een dakraam voor natuurlijke ventilatie en daarmee voor een fris binnenklimaat.

Hoe je kosten kunt besparen

Nieuwe dakramen dragen bij aan een energiezuinige woning. Dit wordt momenteel gestimuleerd door de overheid. Kijk daarom goed of je in aanmerking kunt komen voor een subsidie als je voor beter isolerende dakramen gaat.

Gerelateerde artikelen