Duurzaamheid

Luchtfoto van een weelderig groen bos gehuld in witte mist.
VELUX dakramen kunnen bijdragen aan een betere en gezondere binnenruimte voor toekomstige generaties. Ze zijn gebouwd om lang mee te gaan en gemaakt van gecertificeerd hout. We hebben besloten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, van materiaalinkoop en werkprocessen tot aan de producten die we aan klanten leveren. We hebben ambitieuze doelen gesteld om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. We gaan verder dan alleen compenseren van onze huidige waardeketen. Dat doen we door te investeren in bosbouwprojecten waarmee we onze gehele historische uitstoot van al onze verrichte activiteiten compenseren. 

Klimaatactie ondernemen

In een tijd waarin de planeet wordt geconfronteerd met een drievoudige crisis van klimaatverandering, vervuiling en verlies aan biodiversiteit, is het van cruciaal belang om gedurfde klimaatmaatregelen te nemen.

De klimaatwetenschap heeft aangetoond dat we de opwarming van de aarde zullen moeten beperken tot 1,5°°C boven het pre-industriële niveau. Daarom verbinden wij ons ertoe onze toekomstige emissies te verminderen, om deze doelstelling te halen.

Hoe doen we dat?

We verminderen de uitstoot van onze eigen activiteiten door de energie-efficiëntie te verbeteren en over te schakelen op hernieuwbare elektriciteit. We verminderen de uitstoot van onze waardeketen door materialen in te kopen met een lagere ecologische voetafdruk, bijvoorbeeld materialen die (deels) gerecycled zijn.

We financieren bosprojecten die bij ons 100-jarig bestaan in 2041 het equivalent van onze volledige historische uitstoot van onze activiteiten vastleggen.

Dit doen we via een 20-jarig partnerschap met het Wereld Natuur Fonds (WNF). We investeren in bosbeschermingsprojecten die goed zijn voor mens, natuur en klimaat.

"VELUX werkt samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) om onze volledige CO2-voetafdruk van onze oprichting tot aan nu te compenseren via bosbehoud, en daarnaast onze toekomstige uitstoot drastisch te verminderen."

Materiaal vormt het grootste deel van onze ecologische voetafdruk

Het grootste deel van onze totale CO2-voetafdruk is afkomstig van de materialen die we in onze producten gebruiken. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, richten we ons met name op de materialen die we kopen.

De materialen met de grootste impact op onze emissies zijn aluminium, glas, staal en plastic. We gaan partnerschappen aan met onze leveranciers om materialen in te kopen met een kleinere ecologische voetafdruk.

Waarom bosprojecten in samenwerking met WNF International?

We werken samen met het WNF om nieuwe bosprojecten te ontwikkelen. We hanteren een unieke benadering voor bosbescherming en -herstel in enkele van de meest biodiverse landschappen ter wereld. Bosbehoud is een van de meest effectieve methoden om de achteruitgang van de natuur op aarde te stoppen en klimaatverandering tegen te gaan.

Onze twintigjarige samenwerking zal leiden tot een verzameling bosprojecten in tropische regenwoudgebieden waar een hoge biodiversiteitswaarde is. Dit zal leiden tot positieve veranderingen voor mens, natuur en klimaat. De CO2 die uit deze bosprojecten wordt opgevangen, wordt gedoneerd aan de betreffende landen waar de projecten worden uitgevoerd, volgens de klimaattoezeggingen van de Overeenkomst van Parijs.

Dit betekent dat de CO2 die door de bosprojecten wordt vastgelegd, niet zal worden gebruikt voor compensatie van de CO2-uitstoot van VELUX of van een andere organisatie.

Lees meer artikelen

Modern rijtjeshuis met VELUX dakvenster en tuinuitbreiding.
Hoe bouw je een duurzame woning?
Het (ver)bouwen van een duurzame woning is niet alleen goed voor het welzijn van de planeet, het is ook belangrijk voor jouw gezondheid en productiviteit. Als je kiest voor de dakramen van VELUX, dan heb je ruim 30 jaar plezier van onze duurzame oplossingen voor daglicht. Met dakramen van VELUX zorg je voor een natuurlijke opwarming van je woning, maar ook voor een goed binnenklimaat met veel daglicht en een goede luchtkwaliteit. Heb je besloten om een duurzame woning te bouwen of je huidige woning te verduurzamen? Dan weet je vast als geen ander dat dit veel tijd en aandacht kost. Er zijn veel verschillende dingen om rekening mee te houden. Hierdoor is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Lees verder in dit artikel en ontdek de verschillende stappen die je kan ondernemen om de droom van jouw duurzame woning te verwezenlijken.
Het volledige artikel lezen
Lichte slaapkamer met VELUX dakvenster en yogapraktijkruimte
Hoe creëer je een gezonde woonomgeving?
Het is belangrijk om de ruimtes in je woonomgeving gezond te houden. Dit doe je onder andere met dakramen. Een dakraam brengt namelijk daglicht in je woning. Dit draagt bij aan een prettige woonervaring en geeft je gezondheid een boost. Ook zorgt een dakraam voor een betere ventilatie. Naast deze twee belangrijke voordelen is het ook om andere redenen verstandig om voor VELUX dakramen te gaan.
Het volledige artikel lezen
Chique keuken met donkere kasten, wit aanrecht, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
10 redenen waarom daglicht zo belangrijk is
Ieder mens heeft daglicht nodig. Dat is zowel belangrijk voor ons lichaam als onze geest. Onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen zitten. Thuis, maar ook op kantoor, in het openbaar vervoer, de winkel, et cetera. Niet iedere werkplek is gezegend met voldoende daglicht. Op veel openbare plekken, maar ook op je werkplek, heb je weinig tot geen invloed op de hoeveelheid daglicht. In je eigen woning gelukkig wel. Met VELUX dakramen ziet jouw bestaan er ineens een stuk lichter uit. We geven je 10 redenen waarom daglicht in je woning zo belangrijk is.
Het volledige artikel lezen
Lichte zolder thuiskantoor met open VELUX dakvenster, naaigedeelte en planten.
Hoe kan je de luchtkwaliteit in je woning verbeteren
Sinds covid-19 zijn we ons er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk de luchtkwaliteit in je woning is. Onze huiskamers konden zich razendsnel vullen met rondvliegende aerosolen mocht iemand onverhoopt niezen of hoesten. We ademen continu lucht in, tot wel tienduizend liter per dag. Nu zit er van alles in de lucht: stofdeeltjes bijvoorbeeld of vluchtige organische stoffen uit onder andere schoonmaakmiddelen en plastic producten. Die stoffen kunnen allergieën of een aandoening als astma veroorzaken. Hoe kun je de luchtkwaliteit in de woning meten en verbeteren? We leggen het je graag uit.
Het volledige artikel lezen
Sereen thuiskantoor met VELUX dakvenster en planken met planten.
Wat moet je doen om in een gezonde woning te wonen?
Wist je dat we gemiddeld zo'n 90 procent van de tijd binnen doorbrengen? Daarom is de luchtkwaliteit binnen van groot belang als je in een gezonde woning wilt wonen. Welke maatregelen moet je nemen voor een gezonde omgeving? Lees hier alles wat je moet weten over een gezonde woning.
Het volledige artikel lezen