Duurzaamheid

VELUX dakramen kunnen bijdragen aan een betere en gezondere binnenruimte voor toekomstige generaties. Ze zijn gebouwd om lang mee te gaan en gemaakt van gecertificeerd hout. We hebben besloten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, van materiaalinkoop en werkprocessen tot aan de producten die we aan klanten leveren. We hebben ambitieuze doelen gesteld om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. We gaan verder dan alleen compenseren van onze huidige waardeketen. Dat doen we door te investeren in bosbouwprojecten waarmee we onze gehele historische uitstoot van al onze verrichte activiteiten compenseren. 

Klimaatactie ondernemen

In een tijd waarin de planeet wordt geconfronteerd met een drievoudige crisis van klimaatverandering, vervuiling en verlies aan biodiversiteit, is het van cruciaal belang om gedurfde klimaatmaatregelen te nemen.

De klimaatwetenschap heeft aangetoond dat we de opwarming van de aarde zullen moeten beperken tot 1,5°°C boven het pre-industriële niveau. Daarom verbinden wij ons ertoe onze toekomstige emissies te verminderen, om deze doelstelling te halen.

Hoe doen we dat?

We verminderen de uitstoot van onze eigen activiteiten door de energie-efficiëntie te verbeteren en over te schakelen op hernieuwbare elektriciteit. We verminderen de uitstoot van onze waardeketen door materialen in te kopen met een lagere ecologische voetafdruk, bijvoorbeeld materialen die (deels) gerecycled zijn.

We financieren bosprojecten die bij ons 100-jarig bestaan in 2041 het equivalent van onze volledige historische uitstoot van onze activiteiten vastleggen.

Dit doen we via een 20-jarig partnerschap met het Wereld Natuur Fonds (WNF). We investeren in bosbeschermingsprojecten die goed zijn voor mens, natuur en klimaat.

"VELUX werkt samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) om onze volledige CO2-voetafdruk van onze oprichting tot aan nu te compenseren via bosbehoud, en daarnaast onze toekomstige uitstoot drastisch te verminderen."

Materiaal vormt het grootste deel van onze ecologische voetafdruk

Het grootste deel van onze totale CO2-voetafdruk is afkomstig van de materialen die we in onze producten gebruiken. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, richten we ons met name op de materialen die we kopen.

De materialen met de grootste impact op onze emissies zijn aluminium, glas, staal en plastic. We gaan partnerschappen aan met onze leveranciers om materialen in te kopen met een kleinere ecologische voetafdruk.

Waarom bosprojecten in samenwerking met WNF International?

We werken samen met het WNF om nieuwe bosprojecten te ontwikkelen. We hanteren een unieke benadering voor bosbescherming en -herstel in enkele van de meest biodiverse landschappen ter wereld. Bosbehoud is een van de meest effectieve methoden om de achteruitgang van de natuur op aarde te stoppen en klimaatverandering tegen te gaan.

Onze twintigjarige samenwerking zal leiden tot een verzameling bosprojecten in tropische regenwoudgebieden waar een hoge biodiversiteitswaarde is. Dit zal leiden tot positieve veranderingen voor mens, natuur en klimaat. De CO2 die uit deze bosprojecten wordt opgevangen, wordt gedoneerd aan de betreffende landen waar de projecten worden uitgevoerd, volgens de klimaattoezeggingen van de Overeenkomst van Parijs.

Dit betekent dat de CO2 die door de bosprojecten wordt vastgelegd, niet zal worden gebruikt voor compensatie van de CO2-uitstoot van VELUX of van een andere organisatie.

Lees meer artikelen