Zorgboerderij Landlust | Architectenbureau K2


“Het gebruik van de ruimtes sturen we met licht”

Aan de dijk tussen de Weespertrekvaart en het Diemerbos staat de karakteristieke boerderij Landlust. In 2007 kocht Woonstichting de Key deze leegstaande boerderij in het kader van landschapsbeheer. Landlust kreeg een zorgfunctie en moest veranderen in een zorglandgoed waar werken, wonen en recreëren worden verenigd. In dit project komen bouwen in landelijk gebied, omgaan met cultureel erfgoed en woningbouw voor bijzondere doelgroepen samen. Architectenbureau K2 is gespecialiseerd in deze thema’s en ging de uitdaging aan. Het bureau maakte een ontwerp waarbij daglicht zorgt voor een comfortabele omgeving voor mensen met een verstandelijke beperking.

Nieuw leven, oud karakter

Jan-Richard Kikkert richtte Architectenbureau K2 samen met Judith Korpershoeken op. Hij vertelt over de uitdagingen bij het project: “We moesten deze plek een nieuw leven geven, zonder het oude karakter kwijt te raken. Je let er dus op dat je juist wat er zo bijzonder is aan een oude boerderij niet wegdetailleert. Specifieke aspecten zijn behouden, onder andere door elementen met een historische referentie een andere functie te geven. Van de drie luchtschachten in de koeienschuur, hebben we bijvoorbeeld lichtschachten gemaakt.”

De bestaande boerderij en de daarbij horende stallen werden verbouwd. Daarnaast werden er drie nieuwe gebouwen aan het erf toegevoegd, onder ander een woongebouw. Kikkert vertelt verder: “De nieuwbouw moest in evenwicht zijn met de bestaande boerderij. De toevoegingen zijn dan ook geïnspireerd op landelijke bouwkunst, met een puntdak en een recht volume. Er is gewerkt met oervormen en eerlijk en terughoudend materiaal.”

Doordacht erfontwerp

Het erf kent verschillende gebruikers, wat bepalend is geweest voor het ontwerp. “Er is een groep die als dagbesteding werkt in de kwekerij, de theeschenkerij of in het Diemerbos en er is een groep bestaande uit mensen met een beperking die er permanent woont. Vanuit het bos komt ook publiek dat bijvoorbeeld de theeschenkerij bezoekt. Een andere uitdaging was dan ook om het erf zo in te richten dat het wel één geheel is, maar gebruikers elkaar ook niet in de weg hoeven te zitten.”

Daklicht voor focus

Om het de zorgcliënten zo makkelijk mogelijk te maken, kent de zorgboerderij een hele vanzelfsprekende routing. Dankzij het ontwerp is er sprake van logische stromen van mensen. VELUX tuimelvensters en lichtkoepels spelen hierin een cruciale rol. Kikkert legt uit: “Het ruimtegebruik sturen we onder andere met de toepassing van licht. Je ontwerpt voor een doelgroep die vaak wat sneller is afgeleid. Om makkelijker te kunnen focussen, is er daarom voor gekozen om de oorspronkelijke grote ramen in de gevel dicht te metselen en dakramen toe te voegen. In de gangen zit er boven de deuren een lichtkoepel. Als je de gang inkijkt, weet je: bij die lichtplekken zitten de toegangsdeuren.”

Boetseren met licht

Het gebruik van daglicht blijkt ook cruciaal bij het creëren van een huiselijke sfeer. “Als je een beperking hebt, ben je veelal aangewezen op een minimale woning. Door het gebruik van lichtkoepels is nu geen woonunit hetzelfde en hebben ze allemaal een eigen karakter. Sommigen zitten hoog in de nok en tegen de wand. Zo krijg je een fantastisch strijklicht. Er is ook voor kleuren gekozen waar het licht heel mooi mee speelt. Door te boetseren met licht zijn echt eigen unieke woningen ontstaan. Je komt écht thuis.”

Le Corbusier als inspiratie

Kikkert is erg trots op het project. “Er zitten veel bijzondere elementen in die echt heel goed uitpakken. Zo is er bijvoorbeeld de unieke blauwstalen trap die de vijf verschillende vloerniveaus in de boerderij met elkaar verbindt. Dat is echt een kunstwerk dat dankzij de lichtkoepels ook nog eens mooi wordt aangelicht. Bovendien is het bijzonder dat we de dakramen in de gevel hebben toegepast. Omdat we de afdeklijsten precies in de kleur van de buitengevel konden krijgen, is het raam heel mooi in de gevel opgenomen. De lichtschacht die de luchtschacht heeft vervangen, is iets wat we bij Le Corbusier gezien hebben in het Carpenter Center en is wat mij betreft ook echt een hoogtepunt.”

Geïnspireerd en functioneel

Kikkert is erg blij dat alles ook functioneert zoals bedacht. “We wisten bijvoorbeeld dat er onder de cliënten veel gerookt wordt. Dit mag uiteraard niet in een gezamenlijke ruimte. Daarom zijn er nissen gecreëerd in de gevel. Als ik ga kijken, is het precies zoals verwacht en zitten ze heerlijk op een rijtje een sigaretje te roken. Het project heeft verwijzingen naar grote voorbeelden als Le Corbusier maar is ook voor de gebruiker ideaal. Landlust bewijst dat dit elkaar niet hoeft te bijten.“


VELUX inspiratieprojecten

Projectdetails

Project:   Zorgboerderij Landlust, Diemen
VELUX producten: 
Tuimelramen, hout blank afgelakt, handbediend en elektrisch bedienbaar met regensensor. GGL PK10 (942x1600m), PK06 (942x1178mm) , PF04 (660x978mm) handbediend en elektrisch te openen.
Daglichtkoepels, vast, met polycarbonaat kap CFP 080080 (800x800mm) en CFP 090090 (900x900mm)
Architect:
Architectenbureau K2, Amsterdam
Opdrachtgever:
de Key / Cordaan
Hoofdaannemer:
VanDriestenBouw
Fotograaf Sjaak Henselmans, Monique Hagendoorn, Architectenbureau K2