Schuurwoning V, Wenink Holtkamp Architecten

Een boeiend spel met verschillende soorten lichtinval

Een levensloopbestendige schuurwoning organisch op laten gaan in een landschap van werkschuren. Dat was een van de belangrijkste uitdagingen bij het ontwerp van Schuurwoning V, een project van Wenink Holtkamp Architecten. Het resultaat is een schitterende woning met de kracht en eenvoud van een traditionele landschuur. Het ontwerp is dusdanig dat bewoners volop kunnen genieten van het weidse uitzicht. Acht VELUX dakramen zorgen er bovendien voor dat de lichtinval in de woning continu verandert.

Bepalend project

Jan - Peter Wenink startte zijn bureau samen met Ferdy Holtkamp in 2012. Schuurwoning V speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van het bedrijf. Wenink: “We maakten een prijswinnend ontwerp voor de internationale prijsvraag Europan, dit resulteerde in de opdracht voor de herbestemming van het gemeentelijk monument ‘De Zwarte’ Silo’ in Deventer. Vlak daarna kregen we een aanvraag voor de bouw van Schuurwoning V, via ouders van een vriend van ons. Deze samenloop zorgde ervoor dat we het avontuur aangingen en ons eigen bureau zijn begonnen.”

Directe relatie met platteland

De bouw van de levensloopbestendige woning werd mogelijk dankzij een bestemmingsplanwijziging. Er waren duidelijke voorwaarden die bepalend werden voor het ontwerp. “De woning mocht geen onderdeel uitmaken van de lintbebouwing van het dorp, omdat het kenmerkende doorzicht naar het achterland moest worden gewaarborgd. Om die reden is de woning ongeveer 30 meter teruggeplaatst van de hoofdweg. Het is nu onderdeel van de werkschuren die zich bevinden in het achterland en gaat daarom een directe relatie aan met deze bouwwerken.”

Eenvoud als uitdaging

De verbinding met de bestaande schuurtypologiën uit de directe omgeving wordt slim gecreëerd. Dit gebeurt onder andere door de gevelbekleding van zwart gebeitste houten planken en een antraciet stalen golfplatendak. Ook de zonweringen zijn vormgegeven als schuifdeuren die veelal werden toegepast bij traditionele schuren. “Boerenschuren zijn vaak eenvoudig vormgegeven, puur vanuit functie. Die eenvoud komt ook terug in het woonhuis, in alle details refereren we aan de kracht en de eenvoud van zo’n schuur. Dit is niet altijd zo simpel als het lijkt. Als je een woonhuis maakt, heb je te maken met allerlei randvoorwaarden die details juist complex en druk kunnen maken. In het eenvoudig laten ogen zit juist veel denkwerk en engineering.”

Zichtlijn als leidraad ontwerp

De beleving van het relatief smalle maar zeer uitgerekte kavel is tevens een belangrijk uitgangspunt geweest bij het ontwerp van de woning. “Het kavel is in totaal zo’n 100 meter diep en als je in de woning staat heb je nog ongeveer 150 meter zicht naar het achterland. De zichtlijn die evenwijdig loopt met de lengteas van de kavel was leidend. Als je de woning binnenkomt is op deze lijn de gehele diepte van de kavel te ervaren en worden de belangrijkste leefruimten met elkaar verbonden: de keuken, woonkamer en de hoofdslaapkamer.”

Vrij spel met direct en indirect licht

Het creëren van de juiste atmosfeer in een ontwerp is een belangrijk uitgangspunt bij de ontwerpen van Wenink Holtkamp Architecten. “Daglicht speelt hierin een grote rol, het is fantastisch als je ermee kunt spelen. Dat is bij het ene project wat makkelijker dan bij het andere. Dit huis staat volledig vrij, dus je kunt van alle kanten het licht binnenhalen in de woning. We hadden alle vrijheid. Wel was er de wens om een vide te maken ter plaatse van de woonkeuken. Hierin lagen kansen een boeiend spel te spelen met direct en indirect licht. Het directe licht komt vanuit een openhoekvenster dat zicht geeft op de boomgaard. De indirecte lichtinval wordt gecreëerd dankzij repeterende VELUX dakvensters op de overloop. Door de draai van de zon verandert de lichtinval gedurende de dag, waardoor de atmosfeer van de ruimte continu in beweging is.”

Zeer tevreden opdrachtgever

Het project telt in totaal acht VELUX dakramen, zes op de overloop en twee in de slaapkamer. “Het zijn bewezen betrouwbare producten. Bovendien is de combinatie met verduisterende rolgordijnen mogelijk, wat ik een voordeel vind. De samenwerking met VELUX is prettig. De dakramen sluiten aan op een golfplaten dak. Dat is niet heel gebruikelijk dus ze hebben ons de aansluitdetails geleverd. Wenink is erg trots op het project. “Het speelt een cruciale rol in het ontstaan van ons bureau en het spelen met lichtinval is echt heel goed gelukt. Bovendien is de reactie van de opdrachtgever fantastisch. Ze blijft maar zeggen hoe mooi ze de woning vindt, dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait.”


VELUX inspiratieprojecten

Projectdetails

Project:   Schuurwoning V
VELUX producten: 
4 x 2 Gekoppeld tuimelvenster CK06 (55 x 118 cm)
Aannemer In eigen beheer
Constructeur
Archimedes Bouwadvies
Architect:
Wenink Holtkamp Architecten
InstallatieadviesTNEA Engineering en Advies