Project Broeklanden, Meppel

Bouwen met dakramen van reclaimed hout:
“Dit is de toekomst!”

Circulariteit en duurzaamheid worden steeds belangrijker in de bouw. In Meppel is in de wijk Broeklanden het eerste circulaire nieuwbouwproject van de omgeving gerealiseerd. Hierbij is gebruik gemaakt van materialen en producten die eenvoudig demonteerbaar zijn of waar zo min mogelijk afval bij ontstaat. Aannemer Henk Troost bouwde vijftien woningen voor dit project en paste hierbij onder andere de VELUX dakramen van reclaimed hout toe.

Vijftien woningen binnen het project Broeklanden, moesten zo circulair mogelijk worden gebouwd. Het was een wens van de opdrachtgever en een voorwaarde om de aanbesteding te kunnen winnen. Henk Troost, sinds elf jaar met een eigen aannemersbedrijf actief in de verbouw, onderhoud en nieuwbouw, kreeg de opdracht. Henk Troost: “Je weet dat wij als bouwers steeds duurzamer te werk moeten gaan. Dan is het goed en leerzaam om te kijken hoe je in de praktijk met circulariteit omgaat.”

Circulaire en duurzame materialen

Voor de start van de bouw moesten door de aannemer en architectenbureau B+O een aantal belangrijke keuzes worden gemaakt in het materiaalgebruik. “Je kijkt naar welke materialen eenvoudig demonteerbaar zijn of waar zo min mogelijk afval bij ontstaat. Zo hebben we bijvoorbeeld steenwolisolatie toegepast, omdat dit al voor 50 procent uit gerecyclede producten bestaat.

Voor de fundering hebben we saneringskisten gebruikt, zodat we daar geen afval van zouden hebben. Bovendien zijn deze biologisch afbreekbaar. Daarnaast zijn tegels en gevelstenen gebruikt die een Cradle to Cradle-certificaat hebben Ook hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van de VELUX dakramen van hergebruikt hout,” aldus Troost.

Aan het denken gezet

In de vijftien woningen zijn negen VELUX dakramen van reclaimed hout verwerkt. Henk Troost: “Deze zijn voorzien van het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) 100% Recycled en gemaakt van 100% hergebruikt hout. Dit hout is door A. van Liempd Sloopbedrijven uit te slopen gebouwen gehaald en hergebruikt in het VELUX dakraam. Dit bespaart 30% aan nieuwe grondstoffen. Ik heb echt totaal geen verschil kunnen ontdekken met andere dakramen van VELUX. Het is kwalitatief hartstikke goed. Het leuke is dat het geleverde hout en het dakraam worden gelabeld waardoor bewoners later altijd de herkomst van het hout in hun dakraam kunnen bekijken. Het heeft ons echt aan het denken gezet, als bouwer moet je hier gewoon mee bezig zijn. We willen er ook nog verder mee, om volledig circulaire woningen te ontwerpen en bouwen. Dit is gewoon de toekomst!”


VELUX inspiratieprojecten

Projectdetails

Project:   Broeklanden - Meppel
VELUX producten: 
9 x  tuimelvenster van reclaimed hout
Aannemer Jorritsma Bouw
Onderaannemer
Verhoef Dakramen
Architect:
De Vries Uitterhoeve Architecten BNA