Nederlandse initiatieven

Nederlandse initiatieven
VELUX dakraam van reclaimed hout
Take back service
Take back service

Take-back service VELUX dakramen

Jaarlijks ontstaat er in Nederland 23 miljoen ton aan bouwafval. Ook gebruikte VELUX dakramen belandden op de afvalberg van bouw- en sloopafval. VELUX Nederland, BMN Bouwmaterialen en SUEZ, specialist in afval- en grondstoffenmanagement zijn daarom een samenwerking gestart om VELUX dakramen terug te nemen in plaats van weg te gooien. Aannemers hebben daarmee de mogelijkheid om verouderde VELUX dakramen apart in te zamelen en zo een bijdrage te leveren aan recycling van afval in de bouw.

Minder CO2-uitstoot

Het is voor het eerst in Nederland dat dakramen gescheiden worden ingezameld. De dakramen worden gedemonteerd in een sociale werkplaats. Door de opbouw van VELUX dakramen kunnen ze relatief eenvoudig weer worden gedemonteerd. Door de grondstoffen zoals glas, hout en kunststof te scheiden en te hergebruiken als grondstof voor andere producten, verwachten we over de totale levenscyclus van een VELUX dakraam de CO2-uitstoot met naar schatting 28% te reduceren.


VELUX dakraam van reclaimed hout

In samenwerking met ‘urban miner’ A. van Liempd geeft de VELUX Groep gebruikt hout, gesloopt uit gebouwen, een tweede leven als dakraam. Het hout dat wordt gebruikt voor dit nieuwe type VELUX dakramen is Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd als 100% Recycled hout. Het hout is door sloopbedrijf A. van Liempd zorgvuldig ontgonnen uit oude gebouwen waarna het hout wordt gesneden en voorbereid op het productieproces van een VELUX dakraam. Door oud hout uit sloopgebouwen te hergebruiken in de dakramen verlengen we de levensduur van het hout met wel 30 tot 40 jaar.

Circulariteit is samenwerken

De Rijksoverheid wil vóór 2050 een circulaire economie realiseren. Het circulaire proces kan niet door slechts één partij worden uitgevoerd, daar is samenwerking voor nodig. Deze productinnovatie toont het enthousiasme en de overtuiging van de VELUX Groep hebben om mee te denken over een duurzame toekomst en onze bereidheid om daadwerkelijk concrete stappen te zetten in het bijdragen hieraan.

Kwaliteit op nummer één

Ieder afgewerkt dakraam is gelabeld met de houtherkomst. Hierdoor kan iedere eindgebruiker achterhalen waar het hout uit hun specifieke dakraam vandaan komt. Er is geen verschil in de kwaliteit of duurzaamheid van een VELUX dakraam van reclaimed hout in vergelijking met een standaard VELUX dakraam. Het enige verschil is dat we met het hegebruikte hout 30% nieuwe grondstoffen in de productie kunnen besparen.

De eerste 93 VELUX dakramen van circulair hout, afkomstig uit gebouwen van 1910 uit Rotterdam, zijn inmiddels geplaatst in een duurzaam renovatieproject van woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven.

tuimelvenster van gerecycled hout
Bekijk foto's van het proces

Circulaire economie en nul-afvalproductie

Voorloper in gebruik van duurzaam hout