Nederlandse initiatieven


VELUX dakraam van reclaimed hout

In samenwerking met grondstoffendelver A. van Liempd Sloopbedrijven geeft de VELUX Groep een tweede leven aan gebruikt hout. Het hout dat wordt gebruikt voor dit nieuwe type VELUX dakramen is als Forest Stewardship Council (FSC) 100% Recycled hout. Het hout is door A. van Liempd Sloopbedrijven zorgvuldig ontgonnen uit oude gebouwen waarna het hout wordt verzaagd en voorbereid op het productieproces van een VELUX dakraam. Door oud hout uit sloopgebouwen te hergebruiken in de dakramen verlengen we de levensduur van het hout met wel 30 tot 40 jaar.

Circulariteit is samenwerken

Deze productinnovatie speelt in op het Rijksbrede programma circulaire economie. Doel van dit programma is om vóór 2050 een circulaire economie te realiseren. Het circulaire proces kan niet door slechts één partij worden uitgevoerd, daar is samenwerking voor nodig. Deze productinnovatie toont het enthousiasme en de overtuiging van de VELUX Groep om mee te denken over een duurzame toekomst en onze bereidheid om daadwerkelijk concrete stappen te zetten in het bijdragen hieraan.

Kwaliteit op nummer één

Al het reclaimed hout wordt door Van Liempd gelabeld met de houtherkomst en voorzien van het FSC reclaimed certificaat (Post-consumer reclaimed material). Omdat naast het ontgonnen hout ook het VELUX dakraam wordt gelabeld met een unieke productiecode, kan iedere eindgebruiker straks online de herkomst van het hout uit hun eigen dakraam opzoeken. Er zit er geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster, gemaakt van reclaimed hout, in vergelijking met een standaard VELUX tuimelvenster. Het enige verschil is dat we met het ontgonnen hout 30% nieuwe grondstoffen in de productie kunnen besparen.

De eerste 93 VELUX dakramen van reclaimed hout, ontgonnen uit 100 jaar oude woningen in de Rotterdamse wijk Spangen, worden op dit moment geplaatst in een duurzaam renovatieproject van woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven.

Bekijk foto's van het proces

Take back service VELUX dakramen

Jaarlijks ontstaat er in Nederland 23 miljoen ton aan bouwafval. Ook gebruikte VELUX dakramen belandden op de afvalberg van bouw- en sloopafval. VELUX Nederland, BMN Bouwmaterialen en SUEZ, specialist in afval- en grondstoffenmanagement zijn daarom een samenwerking gestart om VELUX dakramen terug te nemen in plaats van weg te gooien. Aannemers hebben daarmee de mogelijkheid om verouderde VELUX dakramen apart in te zamelen en zo een bijdrage te leveren aan recycling van afval in de bouw.

Minder CO2-uitstoot

Het is voor het eerst in Nederland dat dakramen gescheiden worden ingezameld. De dakramen worden gedemonteerd in een sociale werkplaats. Door de opbouw van VELUX dakramen kunnen ze relatief eenvoudig weer worden gedemonteerd. Door de grondstoffen zoals glas, hout en kunststof te scheiden en te hergebruiken als grondstof voor andere producten, verwachten we over de totale levenscyclus van een VELUX dakraam de CO2-uitstoot met naar schatting 28% te reduceren.