Hoe voeg ik de gateway aan de Apple Home app toe?

Het gebruik van de VELUX gateway met HomeKit stelt je in de gelegenheid jouw VELUX producten te bedienen met een simpele veeg van de vinger in de Apple Home app, door het Siri te vragen of door taken automatisch uit te voeren. In de volgende instructies wordt uitgelegd hoe je de gateway alleen met de Apple Home app gebruikt (dus niet met de VELUX ACTIVE app)

De totale procedure om de gateway te installeren is verdeeld in drie stappen:
Eerst voeg je jouw gateway toe aan de Home app en verbind je deze met jouw wifi. Daarna voeg je jouw gateway toe aan de Apple Home app en verbind je deze met jouw wifi. Dan koppel je jouw VELUX producten aan de gateway. En ten slotte koppel je jouw sensoren en vertrekschakelaars aan de gateway.

1: Configuratie HomeKit

Om de gateway aan de Apple Home app toe te voegen, doe je het volgende:

1. Sluit de gateway op het net aan met het bijgeleverde stroomsnoer.
    (het LED-lampje aan de achterkant zal groen oplichten terwijl de gateway wordt geboot)

2. Wacht totdat het LED-lampje wit begint op te lichten. Nu kan de gateway aan de Home app worden toegevoegd.
    Als u geen wit licht ziet, houd je de centrale toets met het "Instellingen" pictogram ingedrukt totdat het LED-lampje wit begint op te lichten.

3. Voeg de gateway aan de Home app toe: Open de Home app: Open de Apple Home app > kies Accessoire toevoegen > scan de 8-cijferige HomeKit code aan de achterkant van de gateway. De gateway zou nu automatisch in de Home app moeten verschijnen.

4. Laat de gateway zich verbinden met dezelfde wifi als jouw mobiele apparaat gebruikt.

NB: Als de gatewaysoftware niet is bijgewerkt, dan zal de gateway automatisch worden geüpdatet nadat de wifiverbinding tot stand is gebracht. Het LED-lampje zal groen oplichten terwijl de update wordt verwerkt.
Wacht totdat het LED-lampje wit begint op te lichten voordat je naar de volgende stap gaat.

2: Koppeling van dakraam, rolluik en zonwering

Koppeling van dakramen, rolluiken en zonweringen aan de gateway gebeurt door jouw bestaande VELUX afstandsbediening(en) te gebruiken voor het bedienen van de producten.

Als je alle (of enkele) van jouw producten bedient met een tweewegrichtingscontroller (een controller die feedback geeft), dien je proces 2a te volgen, zoals hieronder beschreven.

Als je jouw producten enkel bedient met eenrichtingscontrollers, ga dan naar 2b en volg het daar beschreven proces.

2a: Koppeling met een tweerichtingsafstandsbediening

(op KLR 200)

1. Bereid jouw tweerichtingsafstandsbediening (KLR 200) zo voor dat die een kopie van de producten naar de gateway stuurt:
    Zet de controller aan (huisje in rechterbovenhoek) > kies Meer > kies Nieuw product > kies Bedieningstablet kopiëren > kies Volgende.
    Ga nu naar de gateway.
(1) Meer
(2) Nieuw product
(3) Bedieningstablet kopiëren
(4) Volgende
(op Gateway)

2. Zet de gateway in "producten ontvangen" modus:
Druk kort (minder dan 2 seconden) op de linker papercliptoets van de gateway die is gemarkeerd met een sleuteltje. Het bijbehorende LED-lampje zal dan meerdere malen groen knipperen, wat betekent dat de producten op dat moment worden gekopieerd.

3. Wacht totdat het LED-lampje met knipperen stopt om te bevestigen dat het kopiëren van nieuwe producten is voltooid. Een succesvolle kopie wordt tevens aangegeven op de afstandsbediening.

Je producten zouden kort hierna automatisch in de Home app moeten verschijnen.

2b: Koppeling met een eenrichtingsafstandsbediening

(op KLI 3xx / KLI 110 / KUR)

1. Gebruik jouw afstandsbediening (KLI 3xx / KLI 110 / KUR) om uw producten voor te bereiden op registratie in de gateway:
    Druk de instellingentoets aan de zijkant / RESET knop aan de achterkant van de afstandsbediening in en houd hem ten minste 10 seconden lang ingedrukt, totdat de dakramen, rolluiken of zonweringen voor- en achteruit beginnen te bewegen. Ga nu naar de gateway.

(op Gateway)

2. Zet de gateway in productregistratiemodus:
Houd de centrale toets met het "Instellingen" pictogram op de gateway lange tijd (ongeveer 10 seconden) ingedrukt, totdat het bijbehorende LED-lampje blauw knippert.

3. Wacht totdat het LED-lampje met knipperen stopt om te bevestigen dat het kopiëren van nieuwe producten is voltooid. Jouw producten zouden kort hierna automatisch in de Apple Home app moeten verschijnen.

3: Koppeling van sensor en vertrekschakelaar

Om jouw sensor(en) en vertrekschakelaar(s) voor te bereiden die aan de gateway moeten worden gekoppeld, doe je het volgende:
  1. Verzamel alle sensoren en vertrekschakelaars die je aan de gateway wilt koppelen en breng ze in de nabijheid (max. 1 meter) van de gateway.

2. Open de sensoren en schakelaars met een kleine platte schroevendraaier. Steek de schroevendraaier in de twee openingen aan beide zijden van het product. Til de schroevendraaier voorzichtig op (naar voren) om het product te openen. Ga nu naar de gateway.
NB: Als er al batterijen in zitten, haal ze dan uit alle sensoren en vertrekschakelaars en wacht 30 seconden alvorens verder te gaan.
(op Gateway)

Om jouw sensor(en) en vertrekschakelaar(s) aan de gateway te koppelen, doe je het volgende:

3. Zet de gateway in "registratie van sensor/schakelaar" modus:
Houd de centrale toets met het "Instellingen" pictogram op de gateway lange tijd (ongeveer 10 seconden) ingedrukt, totdat het bijbehorende LED-lampje blauw knippert.
Ga nu terug naar de sensoren en vertrekschakelaars.

4. Steek de batterijen tegelijk in alle sensoren en vertrekschakelaars. Het LED-lampje op elk product moet groen knipperen totdat de koppeling ten einde is.

5. Wacht totdat het LED-lampje aan de achterkant van de gateway met knipperen stopt om te bevestigen dat het registreren van de producten is voltooid. Jouww producten zouden kort hierna automatisch in de Home app moeten verschijnen. Indien niet alle sensoren en vertrekschakelaars in de Home app verschijnen, haal je de batterijen uit de niet-gedetecteerde producten en herhaal je stap 3 tot 5 nog eens.

6. Zet alle sensoren en schakelaars in elkaar door de voor- en achterkant aan elkaar te klikken.
Tip: als de producten met schroeven aan de muur moeten worden bevestigd, bevestig dan eerst de achterkant aan de muur voordat je het product in elkaar zet.

Van hieraf kun je de naam van de VELUX producten, de sensoren en de gateway personaliseren en ze aan ruimten, zones, ambiances en automatiseringen toevoegen.

Nu bent je klaar om uw VELUX product te bedienen vanuit de Apple Home app of door het Siri te vragen.