Hoe mag u gebruik maken van het VELUX merk?

Gebruik het VELUX handelsmerk actief en correctief
Een handelsmerk is een essentieel onderdeel van een succesvol merk. Een handelsmerk is een onderscheidend visueel element dat de herkenning en merktrouw bevordert. Het handelsmerk VELUX is ons meest waardevolle bezit. En met de toegenomen concurrentie inde markt is het belangrijker dan ooit om de VELUX handelsmerken consistent en correct te gebruiken en we onze rechten om ze te gebruiken beschermen.

Bescherming handelsmerk
Wanneer het handelsmerk juist wordt gebruikt kan deze juridische bescherming voor onbepaalde tijd bieden. Maar bij misbruik van het handelsmerk, kan het merk een soortnaam worden, verwateren en haar wettelijke bescherming verliezen. Wanneer dit gebeurt, verliest de fabrikant de exclusieve rechten op het handelsmerk en kan het handelsmerk legaal worden gebruikt door andere bedrijven. Daarom is het erg belangrijk om de VELUX handelsmerken altijd in de juiste en geregistreerde vorm te gebruiken. Een merk mag nooit gebruikt worden ter vervanging van een generieke beschrijving van een product. Wanneer wij bijvoorbeeld over onze dakramen praten, moeten we VELUX dakramen zeggen, in plaats van alleen VELUX.

Lossstaand gebruik van de naam van een handelsmerk
Als de naam van een handelsmerk losstaand gebruikt wordt verwatert het handelsmerk en wordt het langzaam een beschrijvende term voor een hele productcategorie. En als een handelsmerk een soortnaam wordt, wordt het vaak beschikbaar voor iedereen. De oorspronkelijke eigenaar van het handelsmerk is dan niet in staat om zich in de markt te onderscheiden en de merktrouw neemt af. Hiervan zijn veel voorbeelden te noemen, zoals dynamiet, grammofoon, vaseline, cellofaan, kleenex, thermos en xerox.

Gebruik van de merknaam VELUX
Aan het gebruik van de merknaam VELUX zitten voorwaarden verbonden. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van de merknaam VELUX in de bedrijfsnaam, de url van een website of mailadres of een advertentietekst in online advertenties (bijvoorbeeld Adwords) alleen en exclusief voorbehouden aan de eigenaar van de merknaam. In het geval van VELUX is dit de VKR Groep, de moedermaatschappij waartoe de VELUX Groep behoort. Bij inbreuk op de merkrechten van de VKR Groep zal er onmiddelijk worden overgegaan tot juridische stappen om het merk te beschermen.

Meer informatie?
Meer informatie over de wijze waarop u onze merknaam en ons logo mag gebruiken, treft u aan in onze folder over ons handelsmerk. Deze folder kunt u downloaden door hieronder op de button te klikken. Heeft u vragen of twijfelt u of u in uw campagne onze merknaam op de juiste manier gebruikt? Wij helpen u graag. Neem dan contact op met de VELUX accountmanager in uw regio of de afdeling Marketing & Communicatie van VELUX Nederland (via marketing@velux.nl of tel. nr. 030-6.629.636).