DE WERKELIJKE PRIJS VAN SLECHTE LUCHTKWALITEIT BINNENSHUIS


Tegenwoordig leven 84 miljoen Europeanen in vochtige of beschimmelde woningen, waardoor het risico op het ontwikkelen van luchtwegaandoeningen en levenslange allergieën toeneemt.


Vochtige en beschimmelde omgevingen kunnen het risico op het ontwikkelen van astma met 40% vergroten. Uit een Europese studie bleek dat 2,2 miljoen Europeanen astma hebben als direct gevolg van het leven in vochtige of beschimmelde gebouwen. Vocht kan ook allergische reacties veroorzaken. Er is slechts één echt effectieve lange termijn oplossing om de gevolgen van een slecht binnenklimaat te verslaan - door de muffe lucht te vervangen door frisse lucht. Maar bijna zes van de tien mensen ventileren hun woning niet genoeg.


SYMPTOMEN

De meest voor de hand liggende symptomen van astma zijn kortademigheid en moeite met ademhalen, maar er zijn ook andere waarschuwingssignalen. Een gevoel van een verkramping in de borst, piepende ademhaling - een fluitend of piepend geluid tijdens het ademen, vooral bij uitademen - en chronisch hoesten, vooral 's nachts of tijdens het sporten, kunnen allemaal wijzen op astma.

OPLOSSINGEN

Hier zijn drie eenvoudige maar effectieve manieren om je binnenklimaat te verbeteren. Hoe meer je dit in een normale routine kunt omzetten, hoe beter de resultaten.

1.


Lucht met meer dan één raam

Binnenlucht bevat gassen, stofdeeltjes, biologisch afval en waterdamp, allemaal potentiële gezondheidsrisico's. Het wordt aanbevolen om uw huis drie tot vier keer per dag voor minimaal 10 minuten per keer te luchten met meer dan één raam open. Open daarnaast het raam in de slaapkamer voordat u naar bed gaat en wanneer u 's ochtends opstaat.

2.


Reinig en lucht je tapijten

... of nog beter, doe ze weg. Dikke tapijten en meubels zoals oude banken zijn een paradijs voor huisstofmijten en bacteriën.

3.


Beperk condens en vocht

65% van alle Europeanen droogt kleding minstens eenmaal per week binnenshuis, en dat is een slechte gewoonte. Drogende kleding geeft vocht af wat kan leiden tot schadelijke schimmels en vocht in huis. Probeer daarom je kleding elders te drogen als dat kan. Heb je geen mogelijkheid om kleding buiten te drogen, probeer dan in de buurt van de kleding een raam te openen, zodat een deel van het overtollige vocht verdwijnt. Zorg er om dezelfde reden voor dat je badkamer en keuken goed worden geventileerd.

FOCUS OP HET
GROTERE GEHEEL

Naast nieuwe dagelijkse routines is het ook belangrijk om kansen te grijpen om fundamentele veranderingen in het binnenklimaat van je huis aan te brengen. We brengen 90% van onze tijd binnen door en 2/3 daarvan zijn we in ons eigen huis, dus is dat een ideale plek om te beginnen met het verbeteren van je indoor life.

 

Verbeter bestaande ruimtes

Bedenk hoe je de buitenwereld naar binnen kunt brengen. Omdat de meesten van ons leven in een stedelijke omgeving, hebben we ons tot op zekere hoogte vervreemd van de natuur. Zelfs een stap zo klein als het toevoegen van kamerplanten - waarvan bekend is dat ze de lucht zuiveren - kan je binnenmilieu al verbeteren. Bedenk daarnaast eens hoe je een beter zicht naar buiten kunt creëren door slim gebruik te maken van ramen en deuren.

Vergroot ruimtes op de juiste manier

Het toevoegen van extra vierkante meters is een geweldige manier om je indoor life te verbeteren. Overweeg een renovatie van je zolder of uitbreiding van je woonkamer of keuken en geef prioriteit aan oplossingen die zorgen voor frisse lucht en daglicht.

Verhuizen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, houd er dan rekening mee dat oudere gebouwen mogelijk eigenschappen hebben die van invloed kunnen zijn op het binnenklimaat. Controleer bijvoorbeeld of alle ramen volledig open kunnen en functioneel zijn, vooral in de keuken en badkamer.


BINNENLUCHT KAN VIJF KEER MEER VERVUILD ZIJN DAN BUITENLUCHT

Waar je ook woont, het openen van een raam en het binnenlaten van frisse lucht heeft bijna altijd de voorkeur boven het inademen van muffe binnenlucht.

WAT KAN IK DOEN?

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor betere lucht en daglicht in huis. Sommige zijn snel en eenvoudig, anderen nemen meer tijd in beslag, maar bieden je solide lange termijn verbeteringen.