BINNENLUCHT - HET IS NIET WAT JE DENKT DAT HET IS


Binnenlucht kan tot wel vijf keer meer vervuild zijn dan buitenlucht. Leven in onfrisse, muffe lucht kan lichamelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van jeukende ogen, hoofdpijn en slaapstoornissen tot astma en allergieën.Binnenlucht wordt vervuild door een schijnbaar eindeloze lijst van oorzaken. Van een teveel aan CO2 tot voedseldeeltjes bij het koken, huisdierenharen en vocht uit baden, douches en wasmachines. Ook laat 65% van alle Europeanen gewassen kleding minstens eenmaal per week binnenshuis drogen, wat vocht afgeeft. Een gemiddeld gezin produceert zo iedere dag ongeveer tien liter vocht. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kinderkamers in een woning vaak de meest vervuilde ruimte zijn. 45% van alle kinderkamers heeft veel te hoge CO2-niveaus vanwege onvoldoende ventilatie.

SYMPTOMEN

Als je last hebt van aanhoudende lichamelijke symptomen zoals niezen, een loopneus, rode ogen en hoofdpijn die lijken te verminderen wanneer je niet thuis bent, kan dit heel goed te wijten zijn aan een slecht binnenklimaat. Activiteiten zoals koken, schoonmaken en douchen voegen allemaal vocht toe aan de binnenlucht, wat kan leiden tot schimmelgroei dat gezondheidsproblemen veroorzaakt. Hoe meer activiteiten er in een ruimte zijn, hoe meer stof en andere deeltjes actief worden verspreid.

OPLOSSINGEN

Om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren is het allereerst belangrijk om te realiseren hoe groot de omvang van het probleem is. Om de binnenlucht schoner te maken kunnen een aantal eenvoudige stappen al helpen.

1.


Lucht met meer dan één raam

Binnenlucht bevat gassen, stofdeeltjes, biologisch afval en waterdamp, allemaal potentiële gezondheidsrisico's. Het wordt aanbevolen om uw huis drie tot vier keer per dag voor minimaal 10 minuten per keer te luchten met meer dan één raam open. Open daarnaast het raam in de slaapkamer voordat je naar bed gaat en wanneer je opstaat.

2.


Reinig en lucht je tapijten

... of nog beter, doe ze weg. Dikke tapijten en meubels zoals oude banken zijn een paradijs voor huisstofmijten en bacteriën.

3.


Beperk condens en vocht

Probeer je kleding niet binnenshuis te drogen. Dit geeft vocht af, wat kan leiden tot het soort huishoudelijke schimmel dat schadelijk is voor je gezondheid. Om dezelfde redenen dien je je badkamer goed te ventileren. Heb je geen mogelijkheid om kleding buiten te drogen, probeer dan in de buurt van de kleding een raam te openen, zodat een deel van het overtollige vocht verdwijnt.

FOCUS OP HET GROTERE GEHEEL

Naast nieuwe dagelijkse routines is het ook belangrijk om kansen te grijpen om fundamentele veranderingen in het binnenklimaat van je huis aan te brengen. We brengen 90% van onze tijd binnen door en 2/3 daarvan zijn we in ons eigen huis, dus is dat een ideale plek om te beginnen met het verbeteren van je indoor life.

 

Verbeter bestaande ruimtes

Bedenk hoe je de buitenwereld naar binnen kunt brengen. Omdat de meesten van ons leven in een stedelijke omgeving, hebben we ons tot op zekere hoogte vervreemd van de natuur. Zelfs een stap zo klein als het toevoegen van kamerplanten - waarvan bekend is dat ze de lucht zuiveren - kan je binnenmilieu al verbeteren. Bedenk daarnaast eens hoe je een beter zicht naar buiten kunt creëren door slim gebruik te maken van ramen en deuren.

Vergroot ruimtes op de juiste manier

Het toevoegen van extra vierkante meters is een geweldige manier om je indoor life te verbeteren. Overweeg een renovatie van je zolder of uitbreiding van je woonkamer of keuken en geef prioriteit aan oplossingen die zorgen voor frisse lucht en daglicht.

Verhuizen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, houd er dan rekening mee dat oudere gebouwen mogelijk eigenschappen hebben die van invloed kunnen zijn op het binnenklimaat. Controleer bijvoorbeeld of alle ramen volledig open kunnen en functioneel zijn, vooral in de keuken en badkamer.


WONEN IN VOCHTIGE EN BESCHIMMELDE HUIZEN VERHOOGT HET RISICO OP ASTMA MET 40%

Ademhalingsproblemen en allergieën kunnen worden veroorzaakt of verergerd door een slechte luchtkwaliteit binnenshuis.

WAT KAN IK DOEN?

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor betere lucht en daglicht in huis. Sommige zijn snel en eenvoudig, anderen nemen meer tijd in beslag, maar bieden je solide lange termijn verbeteringen.