ONS MEEST WAARDEVOLLE BEZIT...


Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van een slecht binnenklimaat omdat hun longen en hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld.


Kinderkamers zijn qua luchtvervuiling vaak de slechtste plekken. Naast de giftige deeltjes die overal in huis ontstaan, kunnen ook het vele speelgoed en elektronische apparaten die in veel kinderkamers worden gevonden verantwoordelijk zijn voor potentieel schadelijke emissies. Een recent Deens onderzoek wees uit dat ongeveer de helft van de deelnemende gezinnen in de kinderkamers hogere nachtelijke CO2-concentraties had dan aanbevolen en een vierde van de kamers driemaal de aanbevolen maximale CO2-waarden had.


SYMPTOMEN

Luchtverontreiniging en hoge CO2-niveaus kunnen leiden tot problemen van hoofdpijn, slaapstoornissen en moeheid tot concentratieproblemen. Een slecht binnenklimaat kan vooral schadelijk zijn voor kinderen omdat zij nog in de groei zijn en ze sneller ademen dan volwassenen.

OPLOSSINGEN

Hier zijn enkele eenvoudige manieren om de CO2-niveaus te verlagen en het binnenklimaat in kinderkamers te verbeteren.

1.


Lucht met meer dan één raam

Binnenlucht bevat gassen, stofdeeltjes, biologisch afval en waterdamp, allemaal potentiële gezondheidsrisico's. Het wordt aanbevolen om uw huis drie tot vier keer per dag voor minimaal 10 minuten per keer te luchten met meer dan één raam open. Open het raam van de kinderkamer ’s ochtends, als ze er spelen en voordat ze ’s avonds naar bed gaan.

2.


Plastic is niet altijd fantastisch

Wanneer kunststoffen worden opgewarmd, kunnen ze giftige dampen afgeven, dus zorg ervoor dat het plastic speelgoed van je kinderen niet in direct zonlicht staan. Laat ook geen plastic voorwerpen op de vloer liggen als je vloerverwarming hebt. Volgens de EU-regelgeving moet je plastic speelgoed van vóór 2007 wegdoen, omdat is gebleken dat ze verboden chemicaliën bevatten. Als de ruimte het toelaat, kun je overwegen kinderen in een andere kamer dan hun slaapkamer te laten spelen. Dit zal helpen om de hoeveelheid potentieel schadelijke verontreinigende stoffen in de lucht te verminderen. De toevoeging van bepaalde planten in een kamer kan ook het binnenklimaat verbeteren, omdat ze helpen overtollig CO2 te verwijderen..

3.


Beperk condens, houd de mijten tegen

65% van alle Europeanen droogt kleding minstens eenmaal per week binnenshuis, en dat is een slechte gewoonte. Drogende kleding geeft vocht af wat kan leiden tot schadelijke schimmels en vocht in huis. Probeer daarom je kleding elders te drogen als dat kan. Daarnaast houden huisstofmijten van bedden, dus wissel regelmatig de lakens. Overweeg ook om matrassen en kussens te vervangen wanneer je deze al lang hebt. Een gemiddeld gebruikt matras kan tussen de 100.000 en 10 miljoen mijten bevatten en van een twee jaar oud hoofdkussen kan wel 10% van het gewicht bestaan uit dode mijten en hun uitwerpselen.

FOCUS OP HET GROTERE GEHEEL

Naast nieuwe dagelijkse routines is het ook belangrijk om kansen te grijpen om fundamentele veranderingen in het binnenklimaat van je huis aan te brengen. We brengen 90% van onze tijd binnen door en 2/3 daarvan zijn we in ons eigen huis, dus is dat een ideale plek om te beginnen met het verbeteren van je indoor life.

 

Verbeter bestaande ruimtes

Bedenk hoe je de buitenwereld naar binnen kunt brengen. Omdat de meesten van ons leven in een stedelijke omgeving, hebben we ons tot op zekere hoogte vervreemd van de natuur. Zelfs een stap zo klein als het toevoegen van kamerplanten - waarvan bekend is dat ze de lucht zuiveren - kan je binnenmilieu al verbeteren. Bedenk daarnaast eens hoe je een beter zicht naar buiten kunt creëren door slim gebruik te maken van ramen en deuren.

Vergroot ruimtes op de juiste manier

Het toevoegen van extra vierkante meters is een geweldige manier om je indoor life te verbeteren. Overweeg een renovatie van je zolder of uitbreiding van je woonkamer of keuken en geef prioriteit aan oplossingen die zorgen voor frisse lucht en daglicht.

Verhuizen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, houd er dan rekening mee dat oudere gebouwen mogelijk eigenschappen hebben die van invloed kunnen zijn op het binnenklimaat. Controleer bijvoorbeeld of alle ramen volledig open kunnen en functioneel zijn, vooral in de keuken en badkamer.


DAGLICHT KAN DE LEERVAARDIGHEDEN VAN JE KINDEREN TOT WEL 15% VERBETEREN

Onderzoek toont aan dat klaslokalen die goed verlicht zijn met daglicht mensen effectiever laten leren dan lokalen die weinig daglicht hebben. Er is geen reden om eraan te twijfelen dat deze voordelen ook thuis en op de werkplek van toepassing zijn.

WAT KAN IK DOEN?

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor betere lucht en daglicht in huis. Sommige zijn snel en eenvoudig, anderen nemen meer tijd in beslag, maar bieden je solide lange termijn verbeteringen.