NOODZAKELIJK: EEN NIEUWE BENADERING VAN JE INDOOR LIFE


We zijn erin geslaagd om onszelf te isoleren van de onzekerheden en het ongemak van de natuurlijke wereld, maar op veel te veel manieren is het een holle overwinning gebleken.


We brengen 90% van onze tijd binnen door en onze huizen zijn zo goed geïsoleerd dat er niet genoeg frisse lucht en daglicht binnen kan dringen. Vandaag de dag leven 84 miljoen Europeanen in gebouwen die zo vochtig en beschimmeld zijn dat ze een potentiële bedreiging vormen voor hun lichamelijke en geestelijke welzijn. De slechte binnenlucht die hiervan het resultaat is, kan een hele reeks ziekten veroorzaken, van hoofdpijn en pijnlijke ogen tot allergieën, astma - en erger. Mensen hebben 40% meer kans op astma wanneer zij in een vochtig en beschimmeld huis wonen.


Gebrek aan direct zonlicht veroorzaakt ook gezondheidsproblemen zoals vitamine D-tekort, wat kan bijdragen aan gevoelens van vermoeidheid, uitputting en een slecht humeur. Experts schatten ook dat tot wel 30% van de wereldbevolking last heeft van verschillende niveaus van SAD (Seasonal Affective Disorder of winterdepressie). De exacte oorzaak van SAD wordt niet volledig begrepen, maar het is vaak gekoppeld aan verminderde blootstelling aan zonlicht.

Zonder actie worden deze problemen alleen maar erger. Daarom is het zo belangrijk voor ons allemaal om opnieuw na te denken over de manier waarop we binnenshuis leven. Van particulieren tot architecten, van bedrijven tot overheden, we hebben allemaal de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze gebouwen een gezonde omgeving hebben. We moeten op een andere manier gaan ontwerpen en bouwen en we moeten op een andere manier gaan leven.

Sommige oplossingen zijn eenvoudig, sommige iets veeleisender en sommige vereisen fundamentele veranderingen in de samenleving. Maar het kan gedaan worden - we moeten nu handelen, samen!

DE REIS NAAR EEN GEZONDER BINNENMILIEU

Al meer dan 75 jaar zet VELUX zich in om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren door ervoor te zorgen dat woningen, werkplekken en scholen voldoende daglicht en frisse lucht krijgen. De gezondheidsvoordelen hiervan zijn nu wetenschappelijk bevestigd, maar er is nog een lange weg te gaan voordat we begrijpen dat daglicht en frisse lucht niet alleen maar prettig zijn om te hebben, maar dat we het echt nodig hebben.
Gelukkig staan we er niet alleen voor in deze reis. We werken samen met belangenverenigingen zoals het Longfonds en andere wereldmarktleiders in de bouwindustrie om betere gebouwen te maken. Onze oplossingen kunnen niet alle problemen van de Indoor generation oplossen, maar we kunnen helpen om de beste manier voorwaarts te tonen.


BINNENLUCHT KAN VIJF KEER MEER VERVUILD ZIJN DAN BUITENLUCHT

Waar je ook woont, het openen van een raam en het binnenlaten van frisse lucht heeft bijna altijd de voorkeur boven het inademen van muffe binnenlucht.

Gebrek aan daglicht maakt 15% van ons verdrietig

De kracht van daglicht kan niet kunstmatig worden gereproduceerd. We hebben zonlicht nodig om ons energiek en gezond te voelen.