Checklist

Dan volgen hier een aantal handige tips waar u rekening mee kunt houden tijdens het verbouwingsproces. Een 12 stappenchecklist.....

Stap 1 Doel van de verbouwing

Bedenk welke functie de zolder krijgt. Wordt het een combinatie van bijvoorbeeld een slaapkamer en een opslagruimte, bedenk dan hoe u de ruimte gaat verdelen. Dit zijn de meest voorkomende bestemmingen: slaapkamer, kinderkamer, badkamer, keuken, hobbyruimte, kantoor of opslagruimte.

Stap 2 Afmetingen en constructies

  1. Ga naar zolder en bekijk de ruimte kritisch. 
  2. Noteer de afmetingen van uw zolder (L x B x H in cm) 
  3. Meet uw dakhelling in °. Deze kunt u heel gemakkelijk berekenen via de Zolderplanner 
  4. Bepaal het beloopbare vloeroppervlak van de zolder in m² 
  5. Bepaal de glasoppervlakte in m² (minimaal 10% van het beloopbare vloeroppervlak van uw zolder in m². Aangeraden wordt dit te vergroten tot 20% voor een optimaal wooncomfort) 
  6. Bepaal de positie van het daglichtsysteem, het dakvenster of het VELUX dakkapel (de dakserre) in het dakoppervlak. Zorg ervoor dat u ook naar buiten kunt kijken als u op uw stoel of bed zit. 
  7. Bepaal op basis van de positie en functie van het dakvenster of u tuimelvensters of uitzettuimelvensters wilt toepassen. 
  8. Worden de dakvensters buiten bereik gepositioneerd, bepaal dan of u de dakvensters wilt bedienen met een afstandsbediening of bedieningsstang. 
  9. Welke faciliteiten zijn al aanwezig op zolder (elektriciteit, stromend water, verwarming, ramen)? 
  10. Denk ook aan VELUX raamdecoratie, zonwering en/ of rolluiken voor uw dakvensters. Of u nu wilt verduisteren, het daglicht wilt reguleren of de zon wilt weren: voor iedere woonwens is een oplossing. 

Stap 3 Stijl en mood

Hoe wilt u dat de zolder eruit gaat zien? Gebruik uw fantasie en zet uw wensen op papier. Het kan helpen om een moodboard samen te stellen: u verzamelt foto’s en knipsels uit diverse woonbladen die u aanspreken en plakt het op een bord. Zo ontdekt
u welke kleurschema’s u aanspreken, welke materialen (behang, vloerbedekking, etc.) u mooi vindt en eventueel welke stijl meubels bij u past.

Stap 4 Virtuele bouwtekening

Teken uw zolder na in 3D in de VELUX zolderplanner. Richt de ruimte in volgens uw eisen en wensen. Gaandeweg ontstaat uw ideale droomzolder. U kunt later altijd nog dingen toevoegen, weglaten of vervangen.

Stap 5 Vergunningen

Heeft u vergunningen nodig? Dat hangt helemaal van de situatie af. Voor het plaatsen van een dakvenster is normaal gesproken geen vergunning nodig, zeker niet aan de achterzijde van de woning. Maar er zijn gemeenten in Nederland die wel een meldingsplicht kennen. Controleer daarom altijd of een vergunning noodzakelijk is of dat er een meldingsplicht van kracht is voor je start met verbouwen. Ook de aannemer of zolderadviseur kan hierbij adviseren. Dit geldt ook als u aanpassingen laat verrichten in de constructie van het dak! Neemt u anders ook een kijkje op de website van het Ministerie van VROM (https://www.omgevingsloket.nl/Particulier/particulier/home?init=true).

Stap 6 Budget en financiële ruimte

Reken uw financiële ruimte uit en bepaal wat uw budget is voor het verbouwen van de zolder. Het is verstandig om een potje te reserveren voor onverwachte uitgaven, zodat u nooit in de problemen komt. Via de VELUX Zolderplanner krijgt u meteen een indicatie van de kosten van de door u gewenste verbouwing.

Stap 7 Recht op subsidie

Als u aan bepaalde eisen voldoet, zou u in aanmerking kunnen komen voor subsidie. Er moet dan wel sprake zijn van een aantoonbare woningverbetering. Zorg er wel voor dat u vooraf informeert of u inderdaad recht heeft op subsidie zodat u niet meer kosten maakt dan u had verwacht. Bij uw gemeente kunt u hier meer informatie over krijgen.

Stap 8 Inschakelen zolderadviseur

Bedenk of u de verbouwing zelf wilt uitvoeren, of dat u daarvoor een professional inschakelt. Kiest u voor een professional, dan kunt u via de zolderplanner of via onze Montagepartnerportal een afspraak maken met een onafhankelijke en professionele zolderadviseur.

Stap 9 Financiële afspraken

Maak duidelijke en definitieve afspraken met de zolderadviseur over de verbouwing. Vraag altijd om een gespecificeerde offerte vooraf en een factuur achteraf zodat duidelijk is waar uw budget aan besteed is.

Stap 10 Afspraken met de buren

In principe hoeft u geen afspraken te maken met de buren wanneer u gaat verbouwen, tenzij de constructie ook voor hen gevolgen heeft (minder privacy, minder licht). Het is echter altijd verstandig om uw buren op de hoogte te stellen, al is het alleen maar vanwege eventuele (geluids)overlast. Het komt de onderlinge verstandhouding ten goede. En wie weet zitten uw buren met eenzelfde ruimteprobleem en overwegen zij ook hun zolder te verbouwen. In dat geval kunt u natuurlijk een gezamenlijke offerte opvragen. Dat kan voordeel opleveren bij de aannemer/ het klussenbedrijf/ de zolderadviseur.

Stap 11 Opslag

Wat doet u met de spullen die nu op zolder staan? Bedenk of u in uw zolderontwerp ruimte nodig heeft voor de spullen die u wilt bewaren. Daarnaast kunt u natuurlijk ook opslagruimte huren bij bedrijven als Shurgard, Citybox of Allsafe voor het opslaan van spullen. De spullen die u niet meer gebruikt, kunt u wegbrengen naar de gemeentewerf of te koop zetten op bijvoorbeeld marktplaats, e-bay of speurders.nl.

Stap 12 Eindcontrole

Maak bij oplevering altijd een rondje met de zolderadviseur om eventuele punten van afwerking te noteren. Daarna kunt u gaan genieten van uw nieuwe droomzolder.

 

Download de Checklist

U kunt deze checklist ook downloaden. Dan kunt u per stap vinken als u de stap voltooid heeft.
Download de checklist